неделя, 22 ноември 2020 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (341.)

 ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (341.) 

  Коефициентът на интелигентност при разгневената тълпа е равен на коефициeнта интелигентност у най-тъпия от тълпата, разделен по броя на събралите се тъпанари. 

  Тери Пратчет (1948-2015)

  12.01.2003. ГОЛЯМОТО ПЛЮСКАНЕ

  Не една кръгла нула живее със самочувствието, че е орбитата, по която се движат Земята, Слънчевата система и дори цялата Галактика.

  Защо медиите детайлно ни занимават със здравето, капризите и семейното щастие (нещастие) на заможния престъпник и на простака-чалгаджия, надълго и нашироко ни занимават със сексуалните щения, личните проблеми на невежеството и напъните му да изглежда титан на духовността? Защо така държат да сме осведомени подробно за проектите, възгледите на самодоволния ни бизнес-елит относно живота и космоса, за неговата чудесна представа що е чест, честност, национално достойнство?

  Представящ се за травестит, иначе нормален манго с изрусена коса и козя брадица тип катинарче се е изтегнал надупен под надпис "Ах, как боли!" срещу лобното място на Васил Левски в днешна София, монтирали го на скромен триметров полиетиленов афиш върху фасадата на отсрещната сграда точно срещу мястото, където Апостолът изпуснал последния си дъх в греховния ни свят на тарикати и политически клоуни. С удължения си полов член и изрусени мигли адашът на Левски от Костинброд е кумир за младежта у нас благодарение не на таланта си, талантът всъщност означава мисия или артист, натоварен с нравствени послания. И това медиите ни представят за връх в изкуството, Боже мой! Кога ще слезеш, Боже мой, да си прибереш вересиите? Нима глупакът, дето го изтипосали надупен срещу паметта ни за Апостола е нещо виновен?

  Заможните чичковци и лелки, които се появиха изпод закърпеното одеялци на Тато, и всъщност харчат парите на нацията и движат бизнеса на демократичната България, къде всъщност ги стяга чепикът? В Тодор-Живкова България този тип хора се криеха, понеже заможният по онова жестоко време не бе изнаглял дотолкова, да си въобрази за нормално да краде и лъже, да лицемерничи, да бъде подлец спрямо собствения си народ в такива мащаби. Партайците от старата им гвардия умееха да спазват някакъв тон на благоприличие пред публиката и света. В делата си бяха пак хищници, ала към нас, нацията, проявяваха известни задръжки, спазваха някак си прилично поведение.

  В редакцията на многотиражния пловдивски вестник "Марица" ми изгря въпросът: ако сред тези тук работни пчелички влезе Иисус, дали биха го забелязали? Открихте ли единствено с кого не се гаври, не се подиграва циничният клоун? Но нима толкова трудно е да се разбере! Мазното леке непременно е около паницата с тлъсти мръвки.

  Когато медиите всеки ден ти навират в очите "подвизите" на престъпния свят, това съвсем не е сърцевината на проблема. Невежеството най-често е бъбриво и хленчи, тъй че това се очаква от нас – да бъбрим глупости и да хленчим. Така същественото се размива в подробности.

  От друга страна щом разбогателите се мародери още не са побягнали от България, за да консумират на спокойствие награбеното на някой луксозен остров сред океана, значи още има какво да се краде от Отечеството, драги смъртни българи. Интересно, кога лъганите ще спрем да вярваме в благите намерения на самодоволния лицемер, който уж ни защитава и се грижи само за нас.

  13.01.2003. 

  В Република България Следствието се занимава със следователя, ала не толкова с престъпилия закона. Зад някои ухилени самодоволно маски се крият злостни образи на класическата трагикомедия. Бедстваща интелигенция и преуспяващи престъпници са две страни на една и съща монета.

  Оптимистичната ми прогноза е, че нацията ни е в състояние да понесе далеч повече лицемерие, без да се изненада. Онези, които гъвкаво кършат стройна снага на парада на Демокрацията, нямат нищо общо със загиналите за България.

  Най-унизително е, когато мафиотския бос да го посрещат бедните и унижените като благодетел на народа. Престъпникът имал трудно детство, израснал в лоша семейна среда, научили го да убива поради зле стекли се обстоятелства. Е, в това отношение очевидно ние, изнудваните и ограбените, сме далеееч по-добре от него. Горкият той!

  И настана времето за Голямото плюскане. В гладната зима на т.нар. демократически преход чудесен човек, артист и бохема световно известен с умението си да приказва мъдро и увлекателно лакърдии по медиите*, събра да нахрани столичния т.нар. елит. За целта тържествено бяха внесени в залата на ресторант "България" 12 (дванайсет) прасенца-сукалчета, току-що опечени, с хрупкава кожа и лимонов резен в муцунката.

  "Бедни ми, бедни Македонски, защо не загина при Гредетин!" – би възкликнал Иван Вазов, да беше зърнал пира на официално яко издокараните празнично развеселени, одухотворени от скъпите вина и подбрани ракии "народни любимци". Колко красиво изглеждаха те за простосмъртния столичанин, за възрастните мъже и женици, които, зъзнейки зяпаха отвън през огромните витрини на ресторанта! Проспериращи родни бизнесмени, красавици, политици, веселяци, спортсмени, хора на изкуството, всички сбрани там от находчивия благодетел, ги обединяваше в онзи сюблимен миг яденето, пиячката, всемирната любов и благоденствие, граждани на чистата и свята Република България. Дотук всичко харно, но да вземе умен човек** да увековечи, да запечата на видеолента пищната идилия на посредствеността. Ах, каква дързост! Кой от елита да проумее, че този именно лъже-елит го заснемат, за да го кепазят и споменават докато е жив, цъфти от щастие? Скъпи модни костюми, златни ланци, плюс кръста на Иисус на шията обесен, физиономии, обветрени, получили приятен загар по най-луксозните курорти на планетата! Ай каква по-добра реклама, че Демокрацията у нас прогресира!

  Завъртяха ни репортажа по време, когато бяхме най-изгладнели, най-опърпани, най-окаяни в дрехите си, купени от магазинчета за вещи втора употреба – само дето не го нарекоха Пир по време на чума този репортаж. Така и не проумя нашият българин, че елитът именно за нас денонощно работи, мъчи се и хаби нерви. И си мисля – добре е от време на време, особено преди избори, да ни го пускат това репортажно филмче с плюскащите първенци и любимци на държавата ни, та белки усетим най-сетне каква е жалката истина и колко велика е манипулацията, на която сме всинца тук подложени!


Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited by 22 noe. 2020
___
* Купонът бе уреден от световноизвестния Вежди Рашидов. Присъстваха Жельо Желев, Слави Трифонов, певачката кака Пена, издигнала се до класна софийска проститутка, стойностни хора от артистичния свят, или дето се вика, накуп бе цялото кралско войнство - от бащите на нацията до смешници и най-преданите сред приятелите на мафията в България.
** Идеята да се завърти повторно филмчето по телевизията, мисля, е на публициста Явор Дачков, понеже и преди това го показаха това филмче, но именно чрез тв-предаването "Гласове" на света беше обърнато внимание каква велика наглост е била увековечена. За което пък в "Шоуто на Слави" два месеца бълваха змии и гущери срещу Дачков, подиграваха му се по свойствен начин или маниер, както казват французите. Бел.м., tisss.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1556.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1556.)     Не се плаши от локвата – душа и свят й е да те окаля! Празното тенеке вдига шум до небесата, но...