петък, 10 ноември 2023 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1417.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1417.)

  За кратко сме тук – колкото да усетим Вселената, Космоса (хубостта) покрай нас и вътре в нас. Безстрастно погледнат, животът е печал, и краят винаги един и същ, но пък толкова хубаво е да съзнаваш, че си грешен, и въпреки това, да ламтиш за още и още, и още, докато шепа пръст засити окото човешко, ненаситно. – Аноним (1947)

  19 sep. 2004 
ПИРОВИТЕ ПОБЕДИ НА ПОСРЕДСТВЕНОСТТА

  Посредствеността възприемаме като неспособност, недостиг на творческа енергия, прикрит зад високи претенции, документи с печат и без печат, титли, ордени, грамоти, всякакъв род отличия. Човеците от моята черга, най-обикновени българи, се отнасят едва ли не присмехулно към носителя на престижни знаци. В нашата мила България тази очевидна духовна недостатъчност, изпедепцала се по върховете на държавата, върши куп поразии. Захвани една работа, па ела, че се и полюбувай с какъв хъз, при вероятност за успех, Нейно величество Посредствеността в цялото си многообразие се изправя насреща ти. Гадна българска черта! Оплака ми се преди години Ангелина Зекова (1944)*, че – като млад инженер по оборудване в хранителната промишленост, изобретила универсална хипоидна предавка от нов тип и три университетски светила с научни титли, сред тях: и тогавашният ректор на пловдивския ВИХВП** доц. Танчев, отсекли: "О-о, не ще ти приемем изобретението, ако не ни пишеш за ръководители на проекта". Предложили да им се пише подизпълнител на замислен уж от тях прототип.

  Ами може би Посредствеността е необходимото зло, без което не укрепва нито една положителна идея? Вид проверка за издръжливост и вяра. Случайно ли грандоман се промъкна в живота ми, за да ми съсипе мечтата да си видя издаден във вид на книга ръкописът "Историйките на ученика Ламски"! Мисля си, не-е, не е случайно. Обградих с внимание самозванеца, но не точно лакомия откривам насреща си, колкото завистта у типичен дребен мошеник, тарикат. Когато вече остарелият като счетоводител Петър Петров*** създаде осемте си великолепни разказа, а местните пловдивски графомани го обявиха за графоман и двама любимци на публиката по онова време: Тодор Биков (1956-2016) и Добромир Тонев (1955-2001) се пробвали да го изнудват за немалка сума пари, за да му отпечатат ръкописа. Художествената уж днешна литература е засипана от автори, чиито красни образи титулованите лит. критици а ла проф. Светлозар Игов (1945-2023)**** лъскат до блясък по медиите. Варакосаната имитация на литература ти навират в очите, само да я приемеш за 24-каратово чисто злато.

  23 sep. 2004 

  Вчера се възнесъл в "по-добрия свят" Иван Панайотов (1942-2004). Предния ден си отишла от света и колегата математичка Величка Джуралова. Спомням си ги двамата с училищния ни директор Панайотов – жизнени, типични хора от моето поколение, за които и добро, и по-малко добро можеш да изречеш, но си бяха истински дори когато грешаха, дори в претенциите си. И толкоз! Освен дреб от спомени и мила суета, нищо особено. А колко ли подвластен на суетата си и ти, драги ми Смехурко, който пишеш тези редове? Дано пак на добро място в отвъдното се окажат там, където са колегата по български език и литература Маргарита Белчева, учителят по физкултура Димитър Димитров, който от унижение, на което бе подложен година преди да се пенсионира, се хвърли под вечерната мотриса за Карлово.*****

  24 sep. 2004 

  Училището като институция уплътнява биографията си с тяхната смърт; и разбирам колко непреходна е мисията да си учител на младите и неопитните, дето не умеят още да отстояват своето, а току назлобеят срещу света, преди да са усетили как странен и противоречив е човешкият ни подвластен на суетите свят. В тетрадката на момиче от VІІІ-б клас сред несръчни стихове от типа "душата ми е прокълната во веки веков да е сама" откривам ей такива бисерчета:

  Дяволско сърце бодливо
  с изненада те убожда

или почти готово стихотворение (сглобих го от късове):

  Лъчът светлина докосна
  студената земя, а от нея бавно
  се подаде меко стръкче зеленина; 
  за миг небето засия, пламна
  слънчевата светлина –
  обля студените скали,
  обгърна ланшните треви.
  Чух глас, пеещ нежно,
  каращ студените очи да блеснат,
  и след миг видях цветя, видях живот
  по умрялата Земя. Слушах тихия
  вятър, бъбрещ с ниските треви...

     И други находки:

  Усетих полъх на цветя, 
  вятър, който нежно прокара
  пръсти през косите ми.
  Нещо величествено леко
  ме побутна и сякаш каза: "Върви!"
  Полъхваше в душата ми като вятър
  между полски треви, 
  а ароматът на свобода изпълваше всичко; 
  хармонията сякаш живееше там.
  Нещо ме обгърна, нещо топло, 
  нещо голямо и меко. Сякаш беше
  слънчев лъч. В нозете ми
  се бяха сгушили нежни стъбла, 
  а листа погалваха раменете ми.
  ...Отваряйки очи, видях тъмна стая, 
  Космоса, в който седях,
  а срещу мен лежеше стръкче роза...

     И по-нататък, вече предвзето:

  а пред мен лежи Морето на страстта –
     за да заключи:
  защото моята душа е прокълната.

  Та ето какво й написах в тетрадката:

  "Това хленчене защо ли ти е? Ще ти се случват великолепни неща, но първо отвори очи за хармонията наоколо. От припряност е това печално настроение в стиховете ти. Ще ти се ей сега, на мига да ти се случат прекрасните неща. Ала те не идват, бавят се, и се чудиш: наричаш нетърпението си с тъмни думи, рисуваш го с мрачни бои, пък то тепърва ще те гневи и изкушава. Не нападай света... Защото това е истинският живот, за който още малко знаеш, мисля си. Природата ти е дала всичко необходимо – за да си щастлива, да грееш като слънчице. Но не бързай! Всяко нещо с времето си. Добре е да усещаш болка в себе си. Ако не изпитваше болка от нараненото, бисерната мида няма как да сътвори бисерното си зрънце. Всяко щастие предварително, понякога: и цял живот, се заплаща с големи, много големи лихви, момиче. Сега леко позираш, и в това ти е чарът, но този чар е като аромата на цвете – бързо отлита с дните, месеците и годините, които натрупваш в единствения свой живот. От стиховете разбирам вече коя си. Съвсем не си сама, повярвай! Защото вече си имаш тези разкошни чувствени пространства в себе си, където тепърва ще никнат мечти и цветя ще излъчват ухание за хората около теб, а и за онези, които може би никога няма да срещнеш".

Пловдив – гнездо на простотия и култура

Plovdiv, edited on 10 noe. 2023

Илюстрации:
- Пошлостта напоследък владее света ни.
- Младите се учат не с назидания, а с обич.
___
* Най-добра сред състезаващите се в единичен каяк пловдивски момичета през далечната 1965-67 г. 
** Висш институт по хранително-вкусова промишленост.
*** С писателски псевдоним се подписваше Василен Ведров. За историята с двамата изнудвачи, озадачен, ми е разправил; инициалите им споменава в посвещението "На ТеБе, ДеТе" в едно от 7-8 книжлета с вид на ученическа тетрадка, издадени с отделени от скромната пенсия и дарени от негови приятели средства.
**** Които си нямат ориентир за оценка, а оценките им са според моментната конюнктура. 
***** Доста нещастия знам по това жп-трасе от около петстотин метра между Пещерско шосе и жп-моста над местния Захарен комбинат. Почти физически преживях смъртта на този добряк вдовеца Димитров, понеже преди това бях наблюдавал санитари как събират в черни найлонови торби разпилените кости и вътрешности на току-що пенсиониран боен летец, който - за да избута от релсите внука си, когото взел от детската градина онзи следобяд, сам се оказва под колелетата на мотрисата за Карлово. Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...