сряда, 1 юни 2022 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (992.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (992.)

  О, Музо, възпей гибелния гняв на Ахила Пелеев, който донесе безброй беди на войските ахейски и прати в Подземното царство душите на много герои, тях пък самите предаде за плячка на стръвните псета, като пир за грабливите птици...

 Запев след Омир: – Чудно нещо! Нищо лично, само да попитам: Как така мнозинството апостоли на демокрацията у нас се оказват доносници или офицери на бившата Държавна сигурност, и то от зловещия Шести отдел или по-ясно казано: от политическата тайна полиция за интелектуални и други болежки на бившия управленски елит у нас? – Аноним (1947)

01 oct. 2014

АПОСТОЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Апостол № 1

  Иво Инджев (1955). Завършва висше образование в СССР – в Института за страните от Азия и Африка в Московския държавен университет, дето изучава... Какво изучавал си е лична работа, а по-важното е, че е приютен в редиците на бившата Държавна сигурност за разузнавач по времето на другаря Тато. В епохата на победилата демокрация др. Инджев тутакси се осъзнава и от разузнавача, синче на партийци, се излюпва вероятно най-храбрият враг на всичко руско в България, особено на клетия Владимир Путин (1952). Сред акциите на г-н Инджев незабравима за поколенията ще остане епичната му битка с каменния истукан сред парка край Софийския университет, по-точно: с войника от Паметника на Съветската армия.
 
Апостол № 2

  Иван Костов (1949). През еуфоричните седмици след "славния" Десети ноември се пробва чрез куфарче с планове да се пласира в гнездото на обновената и прясно пребоядисана за една нощ БСП; ала новият шеф на Партията Андрей Луканов (1938-1996) отпраща напористия Иван отегчен: "Космоджа ми ти професори по икономика тук ни се прескачат като зайци в бахча, на някакъв асистент от АОНСУ (Академия за обществени науки и социално управление) ли проектите ще чета!" И прави капитална грешка, понеже със същото куфарче и същите планове Иван се завтекъл право към централата на СДС, а там не само станал свой човек, но и Командир на ошашавените от подарената власт седесари. На Луканов се натискал не кой да е, ами "днешният Стамболов". Новоизлюпилият се Стамболов чрез изобретените от него РМД (работническо-мениджърски дружества) за няколко години успя да разпродаде за нищо пари най-доходоносните ни предприятия, кооперации и компании, тъй да се рече, отвори широка магистрала за сиромашкия живот (в условията на гола демокрация) пред нацията ни, докарвайки добри пари за шепа родни и чужди спекуланти.


Апостол № 3

  Георги Коритаров (1959-2021). В годините на следването в Софийския университет младият, силно притеснителен Коритаров случайно става сътрудник на зловещата Държавна сигурност. Твърди, че лоши хора го изнудили да работи за ДС, като узнали, че с фалшив документ се пробва да изкръшка от военна служба. Агент към митичното Шесто управление на Държавна сигурност е някакви си 10 (десет) години. Колко му е! – ще си кажете, но човекът се трудил с пот на чело десет години да съчинява доноси за близки, приятели, колеги и случайни жертви. Не са ден, не са два! Затова и до кончината си – като обаятелна персона и желан гост в националните телевизионни студия, чат-пат придобива вид на мишка в трици: мига-мига на парцали, който тик може да му е спомен, последица от някогашни борби със съвестта.

Апостол № 4

  Евгений Михайлов (1954) завършва Висшия "государственный институт для кино в Ленинграде”, СССР. След Десети ноември 1989 г. Евгений, чието име по елински означава "благороден", стана известен със заснета видео-касета, от чийто твърде неясен, със странични шумове звукозапис от вечерта на 14 дек. 1989 г. като че ли (?!) се дочува как Президентът на "чистата и свята" Република г-н Петър Младенов (1936-2000) малодушно измърморва: "Най-добре танковете да дойдат". Видео-записът се оказва финал в кариерата на Петър Младенов, който, съсипан, излиза в пенсия.

  През юли 2016 г. Евгений праща депеша до посланиците на страните-членки на Съвета за сигурност към ООН и всички посланици в ЮНЕСКО, в които писъмца обвинява българския ни кандидат за поста Генерален секретар на ООН дъщерята на приближения до Т. Живков Георги Боков – Ирина Бокова (1952). Прилежно съобщава, че произходът на г-жа Бокова е смущаващ факт. И това отново е финал във възхода на Боковица към най-високия пост в ООН.

  В началото на лето 2017-о от Христа пък се изяснява, че хардлайнерът на СДС Евгений Михайлов е кандидат-депутат, въздигнат от Партия ДОСТ на бившия доносник на Държавна сигурност г-н Лютви Местан (1960). И така, с препирни и крясъци, с блъскане по масата и захвърляне на книжа по опонента на ДОСТ и редица изнервящи шоу-сцени по телевизионните-студия на България Евгений досъсипа любимата партия на президента на Република Турция Ердоган у нас. Това са накъсо достойнствата, чрез които защитаващият святата Истина обаятелен мъж се оказа за известно време в центъра на общественото внимание в България и то естествено му осигури добро място в живота.

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, 01 uni 2022**

Илюстрация:

- Вокален състав "Лей ся, песня"
–––
* Еуфория - състояние на екстаз, когато човек е изключително щастлив и прелива от кеф.
** Мурка от МУР (Московский уголовный розыск). Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...