неделя, 24 септември 2017 г.

Реплика – ТЕЛЕВИЗИЯТА ВЛЕЗЕ У ДОМА И МИ ИЗГОНИ ПРИЯТЕЛИТЕ

ТЕЛЕВИЗИЯТА ВЛЕЗЕ У ДОМА 
И МИ ИЗГОНИ ПРИЯТЕЛИТЕ

    Телевизията влезе в дома ми като чудесно изобретение на технологията, и докато се усетя, в спалнята ми нахлу шумна пъстра сган от палячовци, които бих държал на поне изстрел разстояние от живота си – Лигльото, дебелакът-готвач, Проститутката с претенции на интелектуален стожер, шоумените с циничните им смешки и вицове, политически кукли на лицемерието, глупешки игри и състезания за Мега-супер голямата печалба, момци и моми с ужасните им прически и татуировки – икони на последния крясък на безвкусието, плюс безкрайно точещи се сериали на глупостта и кича (основно турски, испански, латиноамерикански).

    И вече не остана време за човешки разговор, за неща, които правят живота най-ценен дар. Телевизията от средство за информация превърнаха в най-мощния инструмент за обезличаване, за изгребване на сивото вещество на нацията.

И ЕТО РЕЗУЛТАТЪТ!

    Комбинацията от 212-о място по раждаемост и второ място по смъртност изведе България като държава в позицията на АБСОЛЮТЕН СВЕТОВЕН ШАМПИОН по намаляване и изчезване на население. Първи сме по детски самоубийства в Европа, а на всеки три ромчета се пада по едно българче сред новородените. В края на ХХІ век ще сме 300 хил. етнически българи в държавата със 7 млн. роми, категоричен е изследователят проф. Петър Иванов.


    Всяка година българските граждани намаляваме с около 80 хил. души. Днес на всеки 4-5 ромчета се ражда едно българче и това е от няколко години. Тези данни се крият от обществото, но подобни данни има и в Образователното ни министерство. Ромите са много повече от 1,8 млн. души сега. Още по-страшното е, че България е на първо място по самоубийства или опити за самоубийства в Европа, а може би е и сред челните места в света. Тук годишно сами край на живота си слагат 1 800 българи, и 20% от тях са деца. Т.е. само днес вече са се самоубили или смятат да си сложат край на живота трима-четирима.

    Според Националния център по опазване на общественото здраве, 22% от българските граждани имат психични разстройства, това са 1 617 000 души. Едва една пета от тях – 340 000, са получили специализирана помощ. Това са официалните данни. Истинските данни са много по-драматични: около 60% от българските граждани имат психични проблеми – фрустрация, депресия, разни видове невроза, психоза и пр. (В Европа този процент е 38%, според Евростат.)

    За десетките хиляди икономически и нелегални имигранти държавата дава 1100 лв. на месец и подарява статут на бежанец (гражданин на България), а за над един милион пенсионери с над 40 години трудов стаж – до 270 лв. (много под границата на бедност). С минимална работна заплата от 460 лв. (реално тя е 360 лв.) на човек у нас живеят 3.7 млн. български граждани по рождение. Над 1.6 млн. българи живеят под нивото на бедност с доход до 314 лв. на човек.

    Месечната издръжка на един затворник в България е 1300 лв. Издръжката на едно бездомно куче от страна на държавата е по-висока от минималната пенсия тук и много по-висока от детските надбавки. Издръжката на един пес в София струва на държавата 300 лв. месечно. При 35 лв. помощ за отглеждане на дете, кучешките са 300 лв, докато минималната работна заплата от 460 лв. след задължителните данъци и осигуровки реално е 360 лв. (около границата на бедността) , а минималната пенсия от 157 лв.  е далеч-далеч под границата на бедността). За да покрие основните си разходи, всеки гражданин се нуждае от 600 лв. след задължителните данъци и осигуровки. 

    И това е използвано от шепа хора у нас за тотален външен психо-соматичен контрол над гражданите. България е като кокошка, която със сетни сили пърха с крила обезглавена...*

КОЙ СИ! ЗНАЕШ ЛИ ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ ТУК И СЕГА?

    Животът на една нация се движи в циклична спирала - от ред към хаос, явно в момента преживяваме тотален срив и обезсмисляне на всичко, което сме учили и възприели от поколенията преди нас. Преживяваме период на тотален цинизъм и лицемерие.

Пловдив – европейска културна столица 2019

Plovdiv, edited 25 sep. 2017
___
* Вж. репликата на Ivan Ivanov ·СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ РОБСТВО –  http://www.vestnikataka.bg/…/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B…/

Ars Poetica – МЪРТВИТЕ ПРИЯТЕЛИ

In memoriam*
МЪРТВИТЕ ПРИЯТЕЛИ

Полягат мъртвите – крайпътни знаци,
полягат близките, приятелите скъпи;
край всеки кръстопът и всяко скъпо
на сърцето място
полягат, страшно хубави,
приятелите мъртви. 

И не дръвчетата, със сочен плод отрупани,
не ниви добруджански, тежък клас налели,
остават свидните непрежалими мъртви –
жестоки знаци, че и тук били сме някога,
оттук към глъбините лъкатушил пътят ни
.

Оглушителна, дъждовна стелеш се, тишина
над селища, където хич не бяхме мъртви,
и как заеквате вий там, врати, прозорчета,
а дворчето занемарено с чешмичката сълзи
 и крушата, нападната от дървояди, 
под вежди гледа, излъчва самота унила,
кървят под шумата презрели ягоди
и смесват се сезоните, годините летят, 
а лозичките с мустаци щръкнали 
кикотят се, пак с вятъра си бъбрят,
и зайците се намножили доста,
 и гълъбите подивяват вече. 

Как всичко живо мястото си пази
как прилежно се развива
и не спираш ти, Живот,
прекрачвайки ни с
боси, напукани пети!

Пловдив – европейска културна столица 2019

Plovdiv, edited 25 sep. 2017
–––
* В памет на Данко от Гурково край Балчик, поета Йордан Кръчмаров (1948-1986).

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...