събота, 9 септември 2017 г.

Документи – ЗА ГЪСКИТЕ НА ДРЕВНИЯ РИМ И ЗА ПЛЪХОВЕТЕ НА ЧУМАТА

Казимеж Брандис (1916-2000)
ЗА ГЪСКИТЕ НА ДРЕВНИЯ РИМ И ЗА ПЛЪХОВЕТЕ НА ЧУМАТА

    И колкото по-напористи, и колкото по-веселяшки и саркастични, толкоз по-нелепи са реакциите на почувствалите се засегнати. Полският есеист Казимеж Брандис в есеистичната си книга "Писма до г-жа Z." говори за тъничка прослойка полски интелектуалци, уподобявайки тази тъничка прослойка мислещи на... гъските от Легенда за спасяване на Великолепния Рим от варварите: гъските с крясъците си разбудили спящата нощна стража за дебнещата опасност от разруха и унижения. 


    Албер Камю (1913-1960) представя необходимостта от тревога за случващото се с нас и около нас чрез обширна картина – метафора на съвременния модерен, но и опиянен от глупостта си свят:

    Откъм потъналото в мрака пристанище се издигнаха първите празнични фойерверки. Народът ги приветства с възторжени викове. Котар, Тару, всички те, както и тази, която Рийо бе обичал и загубил – всички, мъртви или виновни, бяха забравени. Старият астматик имаше право: хората си оставаха същите. Но в това се криеше тяхната сила и тяхната невинност; и сега на това място, превъзмогнал цялата си болка, Рийо почувства , че се присъединява към тях. Сред засилващите се викове, чийто ек се повтаряше многократно, докато стигне до терасата, и сред разноцветните светлини, увиснали на все по-многобройни гроздове в небесния простор, д-р Рийо реши да напише настоящия разказ, за да не бъде от онези, които мълчат, а да свидетелства в полза на загиналите от Чумата, да остави поне спомен за несправедливостта и насилието, извършено над тях, и най-сетне – за да каже онова, което човек научава при бедствие, а именно: че у хората има повече неща за възхищение, отколкото за презрение.

    Но той все пак знае, че разказът не може да бъде летопис на окончателната победа. Той свидетелства не за друго, а за онова, което сам трябваше да извърши и което без съмнение бяха длъжни да извършат срещу насилието и неговото неизтощимо оръжие, въпреки личните си терзания, всички, които, като не можеха да бъдат светци и като не искаха да приемат бедствията, се помъчиха да бъдат лечители.

    И като се вслушваше в тържествуващите викове над града, Рийо си каза, че това веселие си остава винаги застрашено. Защото той знаеше нещо, което тази опиянена от радост тълпа не знаеше и което беше написано в книгите: знаеше, че Чумният бацил никога не умира, никога не изчезва, че може да дреме десетки години в мебелите и бельото, търпеливо да чака в стаите, в мазетата, куфарите, носните кърпи и непотребните хартии и че може да дойде ден, когато – за нещастие и поука на човечеството – чумата отново ще събуди своите плъхове и ще ги изпрати да умрат в някой щастлив град.*


Албер Камю (1913-1960)

    За тотално безхаберие у управляващите днес България ли да говорим, или за нещо далеч по-жестоко – планирано съсипване на Българския ни етнос и държава! 


    Днес обаче едва ли можем да сме сигурни, че става въпрос за невежество, а не за стратегия спрямо Европа на лоби в управлението на най-могъщата военна сила на планетата. Вж. http://www.otizvora.com/2012/02/3893/

 Пловдив – европейска културна столица 2019

Plovdiv, 6 noe. 2012 – edited 10 sep. 2017
–––
* Вж. Албер Камю (1913-1960), краят на романа "Чумата" (1947).

Ars Poetica – ДОБРЕ ДОШЪЛ В ШОУТО, НАРЕЧЕНО ЖИВОТ, МИЛИ!

ДОБРЕ ДОШЪЛ В ШОУТО, НАРЕЧЕНО ЖИВОТ, МИЛИ!*
  
Едва изпълзял от утробата,
сбръчкан,
току-що отворил уста и очи,
бях лаком,
страхлив,
беззащитен,
а за толкоз...
за толкоз неща имах да питам,
че наддадох рев. И оттогаз
да крещя не съм спирал аз.

Жал ми е за залостващия вратите,
който се прибира на Смъртта
в непрогледната самота,
обезверен от това Ветрило
на егоизма – в сегашно и било,
и от онези атлазени протяжни пространства
на жаждата по пясъчни запознанства,
драскотини от незарастващи рани,
мазоли от гняв,
задъхвания по висини,
тресавища от лишения,
реки от печал
и смут пред небето с надвисналите
гроздове от звезди...

дето били сме вече някога преди,
мили глухарчета –
сперматозоиди шеметни...

Докато един между нас съгледал
тази миниатюрна планетка,
голяма колкото яйцеклетка
сред могъщите, масивните,
тягостно движещите се
според небесната механика
груби космични тела
в мълчанието на пустинната им мъгла.

И сме си избрали,
разбира се, не точно някое от тях,
а това незначително кътче в Безкрая,
дето да си направим и Ада, и Рая
като деца на морския пясъчен бряг. 


Пловдив – европейска културна столица 2019

Plovdiv, 20 аvg. 2008 – edited 9 sep. 2017
___
* На родения два дена преди 20 август 2008 г. внук Борислав, но писано поне десет години преди това. Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...