неделя, 10 ноември 2019 г.

ДИПЛОМАТИЧЕСКИ СКАНДАЛ И ДВЕ РОДНИ ЛИЦА НА ЧЕСТТА

ДИПЛОМАТИЧЕСКИ СКАНДАЛ И ДВЕ РОДНИ 
ЛИЦА НА ЧЕСТТА
  Мария Захарова*:
  "...В годините на Втората световна война благодарение на нашите воини беше предотвратено депортирането на евреи от България, и така около 50 хил. души са спасени от неизбежна смърт". Благодарение на... са спасени евреите в България. Говорителката на Руската дипломация чете предварително написан текст, съвем не импровизира, което означава, че всяка нейна дума е внимателно премислена.

  Иво Инджев (1955)**

  Завършил средно образование в Софийската математическа гимназия, висшето си образование – в Москва, СССР, в Института за страните от Азия и Африка при Московския университет по специалностите История и Арабски език. Владее четири чужди езика – руски, немски, английски, арабски. Според Комисията за досиетата, с Решение № 50 от 08.10.2008 г.: г-н Инджев е действал под псевдонима "Ивайло" като таен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност – разузнаване.


КЪМ ОФИЦИАЛНОТО ИЗЯВЛЕНИЕ НА
РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ ОТНОСНО... 

  До повратния момент във Втората световна война, когато армиите на нацистка Германия започват да губят в сраженията на Сталинградския фронт, политическия елит на Царство България не го занимават издевателствата над евреите. Акцията на зам.-председателя на Народното събрание г-н Димитър Пешев и на Българската православна църква иде веднага след като някогашните управници усещат накъде духа вятърът. Тъй че нормално е Руската дипломация да взема предвид този факт, като твърди "благодарение на нашите воини беше предотвратено депортирането на евреи от България". Да видим меродавното мнение на друг обаятелен служител на бившата Държавна сигурност!

УМ ЦАРУВА, УМ РОБУВА, УМ ПАТКИ ПАСЕ!

  Божидар Димитров доктор на историч. науки, ст. научен сътрудник II степен от края на 1985 г., почетен професор на Университета по библиотекознание и пр., и пр. Според Комисията по досиетата, Божидар Димитров е бивш секретен сътрудник на Държавна сигурност и таен агент, вербуван 1973 г. Псевдонимите, с които подписва отчетите си пред шефовете на ДС, са израз на родолюбие: Богдан, Кардам, Тервел, Телериг. Та ето и меродавното мнение на агент на Държавна сигурност проф. Божо за говорителя на Руската дипломация клетата Захарова: "Тя е една пикла без цици". С опакото на дланта по нашенски, простичко и логично за доктор на историческите науки, почетен професор на университета по библиотекознание и пр., и пр.!

 ФАКТИТЕ:

  На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България. На 6 септември с.г. Съветските войски превземат пристанище Варна. На 9 септември преминават Дунава, въпреки че на 8 септември България вече е обявила война на нацистка Германия. Съветски войски у нас официално пребивават до 1947 година, когато е бил сключен Парижкият мирен договор. България не е "призната за воюваща на страната на победителите във Втората световна война", въпреки че под Съветско командване във финалната фаза загиват близо 20 хиляди наши войници българи. Дипломацията на Съветска Русия обаче отстоява Българската териториална цялост в границите от 1941 година и де факто ограничава репарациите, които София била задължена да изплати, до 45 млн. долара на Гърция. От друга страна, войските на Съветския съюз от над 600 хиляди души на наша земя са издържани изключително от бюджета на Българското правителство, но са действали като окупационна сила, което означава, че са конфискували средства и имущество.

MY COMMENT:

– Вероятно си е генетично заложен комплекс за малоценност. Особена категория персони в България, а и не само у нас – винаги ще е с онези, които в момента са на власт. Преди тридесет години на власт беше Големият брат "из Маскве", днес е Биг Брадър "из Вашингтоне". Този тип обаятелни персони са внимателно подбирани, за да бъдат подготвени за изключително доверени слуги на политическия фронт. И е закономерно именно възпитаници на висшите партийни школи за манипулиране на общественото мнение да са най-гневните говорители днес срещу вчерашните си учители и господари. Най-сладкото в случая е, че словесните им акции и шумните им медийни кампании са продиктувани изключително и единствено от изострения им усет и стремеж към чест и национално достойнство. Което е много приятно!

 Уилям Шекспир (1564-1616): Светът е сцена и всички сме актьори на нея – влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли... Без коментарррр! 

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

 
Plovdiv, 11 noe. 2017 – edited by 11 noe. 2019 
–––
* Мария Владимировна Захарова (1975) е руски дипломат, говорител на Министерството на външните работи на Руската федерация, кандидат на науките. 
** https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%BE_%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%B2 Бел.м., tisss.

БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ ВСИЧКО ЛИЧНО!

  БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ ВСИЧКО ЛИЧНО!

  – Наковалня или чук! Чел си този девиз, предполагам. Или се пускаш надолу по течението с удобния лаф "От мен нищо не зависи", или внимаваш доколко светът зависи от такива плуващи по течението наивници като теб. Дали ще хвърля луди пари от банковите си сметки прослойката богаташи, за да ти внушава колко си зависим и неважен, ако нищо не зависи от теб, а! Как мислиш?

  – И какво да се прави сега и после?

  – Какво ли? Преди години фрагмент от обърканите писания на 75-годишния бивш счетоводител Петър Петров, който се подписваше с псевдонима Василен Ведров, ме озадачи с твърдението, че винаги, във всички времена и епохи е имало наглеци и идиоти на власт, но и никога добрите съвестни хора между нас не са преставали да съществуват. Имало ги е и в най-ужасни времена, при това са били мнозинство от хората. Винаги. Запомни това – винаги! (In skype)

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

   Plovdiv, 10 noe. 2014 – edited by 10 noe. 2019  

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...