неделя, 6 септември 2020 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (237.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (237.)

   Миналото произтича в известен смисъл от бъдещето. Мартин Хайдегер (1889-1976)

  23.08.2000. СМИРЕНИЕТО

  Вчера към обяд от добруджанското село Тригорци по телефона се обади баба им на Вера и Надя, 75-годишната Вица (Виктория), познах я по гласа – праща поздрави за рождения ден на Надя, каза: "Болнава съм вече, идва ми се при вас да ви видя, но не смея сама да пътувам, някой трябва да е с мен, инак ме е страх". Че майка й на Вица някога, все болна уж, обикаляла санаториумите, кажи-речи, Вица, като първа дъщеря, сама изгледала по-малките сестри и братя, общо осмина, плюс двете си щерки Дешка и Ася, като помагаше досега и за отглеждането на внуците си Радосвета и Антон (от Дешка) и Вера и Надя (от Ася). Усилено трудейки се и помагайки на всички около себе си, какво постигна, мила Вичке?

  Дъщерите те дебнат и кълнат какво още биха могли да изкопчат от наследствения имот и демонстративно никак не те ценят, въпреки че за тях винаги си била насреща в трудни моменти, робувала си им да им е устроен животът. Ти си ми пример, ала и отговор какво да очаква вършещият добро у нас, в България. Може би благодарност, уважение?! Мо-о-оля! Не съм видял по-обидно, по-унизително отношение от своите към теб, отрудена, угрижена за своите, мила бабо Вичке. Очевидно у нас, в България вършещият добро нищо не бива да очаква, а да благодари на душманите си, че е бил щастлив поне с грижите и обичта си към онези, чиято първа работа, кога се поболее, кога полекичка почне да гасне, преди да си тръгне от света, змии и гущери да бълват: били се оказали нещастни в живота, че ти си им майка.

  И това, според мен, е величието в любовта: теб да те блъскат по лице, да се гаврят с теб, гроб да ти копаят зад гърба, буквално да се гаври единият от зетьовете ти, да съска в яда си, като троши твоите порцеланови чинии в пода, само за да не посегне да те удари, както сетне се оправдава: "Кога най-после ще пукнеш!" – а ти пак да ги жалиш своите, че се оказали неспособни поне да се държат като човеци.

  Вършещият добро е силен с отстъпчивостта и умението да приеме ситуацията без озлобление и планове за мъст. Фанатизмът – като всеки фанатизъм, винаги е краен, не е склонен на отстъпки, руши естествения ход и структура на взаимоотношенията, служи си с изкушението преднамерено: учи младия човек да се стреми да постъпва героично, както любимият на партаеца "не човек, а желязо", праведен пред идеята и пред вожда. Този неофит (новооглашен) е готов съдби и кости да троши все в името на световното щастие, прогреса, свободата, братството, равенството. С тези големи празни думи манипулира тъй, че младият глупак да се види в представите си герой.

  Никакъв героизъм не е то, а висша степен самолюбие, маниакална самоувереност с фанатичен плам в очите от трескавата амбиция да прекрояваш живота и мислите на другите хора в качеството си на убеден партиен послушник, твърд последовател на Маркс, Ленин, Сталин, Мусолини, Хитлер, вожда Георги Димитров, Мао Дзедун, Ким Ир Сен, Фидел Кастро, Муамар Кадафи и пр. вождове на световното племе туземци, т.нар. пролетариат. Грандоманията, която от теб изисква самоунижение, е основа на целия този цирк.

Като изправям близки и по-далечни човеци, които с благородството, със стила си са ме превзели отвътре, разбирам – никой не може да се окаже по-голям от живота. Покрай личната си житейска драма алчният осмърдява света с претенции. Жалко за похабения талант! Възползвал се е от саможертвата на доверчиви наивници, а като цяло дълго след това ще се питаме защо рожбите се отрекоха от родната си майка.

  24.08.2000. 

  Ако някой в разцвета на силите си в продължение на десетилетие се възползва от човека до себе си от егоизъм, ако този егоист е бягал или се дръпвал винаги когато са се нуждаели от него – не героическо участие, а делнично и обичайно. Ако изобщо възползващият се оглася света с любовните си речи, прави показни жестове, хвали на глас достойнствата си, но в гънките, в дреболиите, в сенчестите усойни места на живота отсъства, именно отсъствията му наранява. Ако у него понятието му за ред е безредие, неуредени сметки, застъпващи се един подир друг заеми, произтичащи от това извинения с половин уста и ръката на сърце. Ако ползва влиянието си над най-близкия си на света, според гръмките му изявления, с когото за нищо на света не би се разделил, значи, гледа на "любовта" като на кредит, от който кредит се ползва от правото си на любим. Ако на повърхността си е едно, а отдолу вече не знаеш кой е и какво е, всеки случай не е същото – тогава що за любим, приятел или духовен брат е този ловък, хитър, лицемерен и – въпреки ползите му, дълбоко нещастен негодник?

  Договорите – особено договорите, които не са били оформени с документ, следва стриктно да се изпълняват! Българинът това сякаш не го знае, сякаш никога не го е и чувал. От друга страна, какво е официално поетият ангажимент, който не обвързва в пропорционална степен договарящите се? Значи, единият използва възможността да взема както и доколкото може, без да поема отговорности или рискове, които иначе застрашават човека отсреща; питам се, този начин да устройваш личния си животец достоен ли е за друго освен за разпалване на войни, и най-малкото – за съжаление? Заможните хора в моето отечество с малки изключения са от този род нещастници.

  Луксозен автобус с неработеща климатична инсталация по обяд в 40-градусовата августовска жега пъпли по асфалтовите пътища на Европа, довличайки до България повяхналите мечти за щастие и успех на своите пътници. Не знам колцина, но един от тези пасажери до Рая в Чикаго и... назад пред очите ми го ограбват, просто изнудват го, позовавайки се на чувства и обстоятелства. И си казвам: ами това е чужда съдба, нищо не мога да променя, странични хора в подобен вид лични драми нямат право да се намесват. Но Боже мой, ако ти не назовеш предателството с единственото му име, то престава ли да бъде предателство?! Ако не назовеш измамата и оскърблението, и изнудването с точните им имена, нима от това всеобщо наше българско смирение те си менят същността! В правото си ли е народът да излезе по улиците, по площадите, щом властта е корумпирана, нагла, невежа и прогнила!

  Птиците летят по две, когато са влюбени, а имат ли гнездо и рожби, кръжат плътно около гнездото. Тъй е нареден животът! Ако между човеците се случва друго, то е от лакомия, суета и див егоизъм. Сам себе си заблуждава вземащият даром – неговата позиция никога няма да е по-силна от позицията на даром даващия. Аристократите в България изгубиха влияние от мига, когато на масовия българин му стана ясно, че те само вземат, без да компенсират заради разкоша и грандоманията си с нещо полезно за България и света. По същия този начин се сгромолясаха пред учудените ни очи и ръководните прослойки в бившия соц. лагер. Ако е било любов, а не егоизъм, защо е това паунско ухажване, въртене около оста, пърхане, раздипляне на опашка с пъстри пера, гордо вдигната главица, защо е свиркането с човка, издаване на гърлени звуци, настръхване срещу всеки възможен конкурент и съперник? Измежду цветята най си харесвам излъчващото аромат, скрило се във високата трева под храстите. Просто изкушава да го откриеш не с очи, колкото със сърцето си. Очите в повечето случаи се лъжат, сърцето – в редки случаи, понякога... ах, понякога. И как обилно тогава кърви излъганото сърце!

  БЕЛЕЖКА ОТ ДНЕШНИЯ ДЕН 6 СЕПТЕМВРИ

  С какво ГЕРБ и пасмината невежи начело с Б.Б. са удобни за US-администрацията, което ще да рече – удобни за източването на ресурси от България и превръщането на България от държава в територия на уплашени хора, които мечтаят да избягат оттук?


Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited by 6 sep. 2020*

Илюстрации:
- Правнучката ми е кръстена на онази Виктория.
- Пътя към ада го постлаха с добри намерения.
–––
* Ден на Съединението за всеки, който обича България, но за мен – освен това, е ден, когато в столичната клиника "Пирогов" на десетия етаж сам, изоставен и от лекарите, и от своите, и от света, е издъхнал баща ми. Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...