четвъртък, 8 август 2019 г.

ФИЛОСОФ-ПСИХОЛОГ МОЛИ И ПРЕПОРЪЧВА (II серия)

ФИЛОСОФ-ПСИХОЛОГ МОЛИ И ПРЕПОРЪЧВА 

ЕДНА БЛАГОРОДНА ЧОВЕШКА ИНИЦИАТИВА В ПОМОЩ НА...

  Приятели, искам да ви помоля да помогнем на един философ, учител и писател, който в момента е в тежко положение: загуби СЪДЕБНОТО ДЯЛО срещу уволнението си от работа и няма какво да яде, а Съдът го осъди да изплати съдебни разноски в размер на голяма сума пари, и тя се увеличи още повече, защото го дадоха на Частен съдебен изпълнител. Става дума за г-н Ангел Грънчаров. Моля, нека проявим своята човешка и гражданска съпричастност, като си купим по една негова книга (хартиено издание)!

*  *  *
  На предложената за обсъждане щекотлива философска тема "Дали да ходим на училище" философът получава отговора на любознателен анонимен посетител във философския му блог. И така започна кавгата!

  Аноним I: – Хахахахахаха, има ли смисъл, наистина??? Ако сте уволнен по чл. 328, ал. 1, т. 5 – тогава със сигурност няма смисъл да ходите повече на училище, защото определено не ви е там мястото. 8.08.19 г., 15:09 ч.

  Философът от Долна Баня възпитано отговори: – Другарко даскалице-мерзавке, в това клипче младите хора разсъждават има ли смисъл да ходят в училище, където такива кадърни чукундурки като Вас само им губят времето. Сфанахте ли за какво става дума, дебилизирана злобна нещастнице? 8.08.19 г., 15:36 ч.

  Аноним II: – Отговорът е "да". (Т.е. трябва да ходим.) 8.08.19 г., 16:05 ч.

  Но философът, набрал вече скорост, елиминира със замах и този втори почитател, като в познатия си стил се обръща и към него като към жена, и защо ли? Според Сократ Долнобански, жените по природа са неспособни да обсъждат философски проблеми, които са приоритет на мъжкия свят. 

  И Философът зададе към въображаемата жена жестокия свой риторичен въпрос: – За да затъпявате ли? Или за да се обезличавате повече? 8.08.19 г., 16:47 ч. 

  Аноним II обаче се заинати и каза: – За да се учат. 8.08.19 г., 17:08 ч.

  И философът каза "на жената" (в неговото си въображение): – На какво? На Вашия "морал" ли? Опази Боже! 8.08.19 г., 17:19 ч.

  Анонимен I без капка уважение каза: – Ти ако имаше качества за учител, щеше да преподаваш на учениците в час и да разговаряш с колегите си в учителската стая, а не с рошавите, некъпани кучета, вързани с верига до караулната будка в мега-престижния квартал Столипиново и с котките в Долна баня. От каква позиция си позволяваш да обсъждаш съвременното образование, като четвърта година поред си безработен-нощен пазач-общ работник в селското стопанство? Твърде са далеч предизвикателствата и проблемите на модерното образование в България от интелектуалните ти хоризонти (мотика, права лопата, синджир за връзване на кучета). 8.08.19 г., 18:01 ч.

  Философът, обединил двата образа в образ на един недостоен опонент, (жена) в обичайния свой изискан стил каза: – Другарко мерзавке мари, та нали Вие идвате да четете всеки ден в моя образователен блог, в който Ви уча и Ви преподавам всеки ден елементарен морал, щото сте затънала в идиотизъм и в аморализъм! Как да не съм учител ма, другарко, чувате ли се какво дърдорите, движена от тази Ваша тъпа злоба и завист?! А Вие коя сте, ако смея да запитам? В моя блог всеки ден идват стотици хора да четат и да учат при мен, другарко, а Вие, позволете да запитам, с какво се занимавате и какво сте постигнала? Станала сте анонимна, безлична мерзавка, от тази ли позиция на мен ще ми правите тъпите си преценки, изразяващи единствено безпределната Ви злоба?! Бясна сте, другарко, лекувайте се! Вашето нещастие е неизразимо с думи, горката Вие! 8.08.19 г., 18:10 ч.

  Отпратил двамата си опоненти, които вижда в очевидно противния за всички философи по света облик на жена, Философът не пропуска да обобщи: – Другарко, апропо, много свойски ми говорите, ма! Да съм Ви разрешавал да ми говорите на "ти"?! Това е невъзпитано ма, другарко простакесо! И от тази позиция ще съдите кой какъв ли е мари, другарко тъпунгерке?! 8.08.19 г., 18:12 ч.

  И така дълбоко философската дискусия по темата "Трябва ли да ходим на училище" приключи. Победи, както винаги тук, Сократ от Долна Баня.*

  POST SCRIPTUM: Ако сте тревожен, ако се чувствате изолиран, ако имате проблеми и не виждате изход, ако търсите промяна и по-добро качество на живот – обадете му се!**

*  *  *
Между другото

РЕДАКТОР И СЪОСНОВАТЕЛ НА СПИСАНИЕ "HUMANUS" БЕ НАПАДНАТ В ДОМА СИ ОТ МУТРА С БУХАЛКА, У НАС ПАК БИЯТ ДРУГОЯЧЕМИСЛЕЩИТЕ

  Току-що бях нападнат вкъщи от въоръжено с бухалка съмнително лице с тегло около 100 кг. Атаката му не бе успешна, но ми пострадаха гърбът и ръката. Не ми каза защо ме напада. Не изключвам някой да му е поръчал във връзка с мои публикации – защото нямам отношения с него. http://crl-humanus.blogspot.com/

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, edited by 9 avg. 2019
–––
Евгений Тодоров (1949)

* Забележителното е, че на този велик философ от Долна Баня, Софийско Пловдивската обществена телевизия (по-точно казано, нейният управител Евгений Тодоров) от години великодушно предоставя трибуна да си води едночасовото предаване, за което очевидно плащат пловдивчани, данъкоплатци в едно от огнищата на цивилизована Европа. 
** Вж. https://www.blogger.com/comment.g?blogID=8976651941941288673&postID=5854749985464620367&isPopup=true Бел.м.,tisss.

ПОДСКАЧАЙКИ ОТ КРАК НА КРАК

По-горе билото, майстори! Иде женихът –
Арес същински, вижте, стърчи над всички мъже.
*


ПОДСКАЧАЙКИ
ОТ КРАК НА КРАК

И както си вървя към къщи,
подскачайки от крак на крак, и леко
отмествам между релсите тревата
да гледа все на юг, а не на север,
и както ходя все по-сръчно
по тази черна, грапава, плешива,
олющена, изровена Земя,
и виждам, чичо Насо се завръща.

Нарамил две торби, чувал и чанта,
пресякъл нощни пътища потайни, 
изкачвал триста склонове опасни
и диви, непристъпни върхове,
на гола пръст умирал до насита,
от всякакви реки вода отпивал,
на хиляди случайности приятел
и смъртен враг на своите врагове...
той иде и петите му отпяват
така, че двете стари гуменетки
и възелът на сухата му шия
ми казват:

Хей!
Каквото и да става,
не виждаш по-красив,
по-горд от него
и по-достоен 
в целия ви род! 

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, 8 avg. 1982 – edited by 8 avg. 2019

БЕЛЕЖКА: 
Посвещение на Атанас – третият (1912-1974) от петимата братя Бояджиеви, с когото и братята му брашно не мелели, странели от него, толкова бил див и невъздържан в хлапашките им игри, толкова силно се вживявал. Това е чичо ми, който с метална тръба прогонил петима милиционери, дошли в дома му (зад Аптека Марица), за да го арестуват; когато после сам им се предал, бил обезобразен, ала го оставили жив, и това е по време на масовите екзекуции на т.нар. врагове на властта в моя роден град. Издъхна в лагер за душевноболни край Хасково, след като многократно е пребиван в полицията по Царско време и в килиите на милицията за вицове срещу властта след Девети септември. Вж. https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7738079053148003992#allposts/postNum=0
–––
Сафо, Епиталама (сватбена песен), фрагмент 100, бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...