неделя, 3 март 2024 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1532.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1532.)

     Всяка мъдра жена изгражда дома си, а безумната го събаря със собствените си ръце. – Библия, Притчи, 14:1-18

   15 mar. 2005

КАКЪВ МУ Е НА НЕГО ТРЕТИ МАРТ!*

  Университетски преподавател, а понастоящем и доколкото знам, декан, оглавява Филологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", в четвъртомартенския брой на местния вестник "Марица" – вероятно най-многотиражния вестник на Южна България, преди години се изцепи с драматичния въпрос "Какъв ни e на нас 3 март?" под пилатовска рубрика на уважаемата редакция "Европа ли?" Та взех, че се усетих лично засегнат, понеже и въпросът, и рубриката отправят всинца ни, българи по род, вяра, език, пристрастни към отечеството ни България, към внушение в познат до болка байганьовски стил. Накъсо казано, да върви на майната си техният Трети март, пък и Европата – знае я Бай ви Ганьо онази Европа на дипломацията, де се не съобразява с наште мераци и онзи романтичен запев от трагичната ни хилядолетна история! Това му е внушението.

  Е да, какъв ли да ви е на вас Трети март, луксозни дами и господа! Явно, никакъв не ви е. А за мен точно този ден е спомен за горчивата истина, че Отечеството ми беше орязано, ограбено, мечтата на предците – поломена не без участието и на прохождащите в непонятната световна дипломация доморасли нашенци политици. Този ден ми е особено скъп именно заради блюдолизничество и предателства пред обкованите с хладна прецизност порти на Изтока или Запада и заради метани към Отвъдокеанския учтив и любезен Биг Брадър, все тая!


  Войните, които обикновеният български войник и семейството, и родът му, лейди и джентълмени новопокръстени в дух на кяра и предателствата европейци, изнесоха на плещите си – независимо какво били проектирали почтените ни управници, приятели или душмани, са осветени от жертвите и ентусиазма, белязан подир историческата дата 3 март 1878 г. и съхранен за Историята в паметта на нацията ни общобългарска, родени и израснали тук не само като българи, но и турци, гърци, арменци, власи, пришълци от съседни и далечни земи, приели България за свое мило отечество.


  Защо да споря с уважаемия професор от местния университет, автор на заядливата реплика по страниците на най-многотиражния за днешна Южна България вестник – нека защитава каквато си ще философия или теза, ала настоявам да имаме все пак предвид и далече по-уравновесеното мнение, че същият Трети март се оказва санкция в най-висок дипломатически стил колко многобройни, макар насила под влияние на Англйската дипломация разделени в пет-шест балкански държави, сме българите. Това признание, документирано от Европейската дипломация заедно с пашите и бейовете на Отоманската империя и Русия, нима не забелязваме?!


   БЕЛЕЖКА:

  Текста писах с яд на 15 март 2005 г. Манипулациите върху съзнанието ни на българи и днес се вършат чрез сламени кукли и персони с пъстри пера, които по-далеч от носа си, от личната си изгода не виждат и мазно лъщят със склонността си по повод, често без повод да унижават българина, че бил недорасъл да осъзнае що за нищожества е. Та върху разчистеното от лъже-национални медии, се появява кресливата сган от грандоманстващи патриотари, самозабравили се от алчност и лицемерие политици, с мазни сериали за великолепието на Османската империя и за бит, отпреди век – век и половина отхвърлен от Земите на българите, гавра с националните ни личности или национални събития в стила на фондациите "Америка за България" и "Отворено общество", появяват се с историци, като Мартина Балева**, Емил Джасим***, сонм политолози-антрополози и прочие обилно препоръчвани по медиите ни мекерета с престижни научни титли, окичени с най-високи общински**** и държавни отличия.


  Любознателност и ровичкане в опит да бъдат преразтълкувани основни събития от Българската ни трагична история чрез т.нар. нов прочит, са ми симпатични с немощта да отрекат приноса на Русия – само че не Русия на имперските служби, всеки случай, а Русия на обикновения русин – събрат по вяра, дух и език: руската писмена и говорима реч е зачената като норма от нашите български монаси и черковни книги на източното православие.


  Честит да е Националният празник Трети март на българи по нрав и бит! Мен където ми е сърцето, там е България, независимо от всичката помия, изливана върху нас от отродници. Въпреки манипулациите, на сърце ми е и обикновеният руски войник, жертвал здравето и живота си, за да я има и днес България, от която мекеретата на властта се пробват да ни прогонят.


Пловдив – гнездо на пошлост и култура

Plovdiv, edited on 4 mar. 2024

Илюстрации:
- Хлапенце в народна носия пред Българското знаме.
- Авторът на статията за 3 март проф. Живко Иванов.

___
* Вж. 
http://dariknews.bg/rektor2011.php?city=3
** Вж. http://frognews.bg/news_228/Uchenata-moma-Martina-Baleva-vzela-2000-evro-da-dokaje-che-klaneto-v-Batak-e-balgarska-razduvka/
*** Вж. https://www.youtube.com/watch?v=q1SXSNQbqw4 
**** Автор на кощунствени опуси, обявен за Почетен гражданин на борческо Габрово за приноса му към националната българска култура, https://www.facebook.com/share.php?u=https%3A%2F%2Fwww.bgdnes.bg%2Fbulgaria%2Farticle%2F5851286 Бел.м, tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...