сряда, 4 ноември 2020 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (316.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (316.)

  Господи, опитах се да пия вода от спукан съд, но от него изтичаше вода. Спрях да пия, и водата се затича, и се смееше, докато плачех.   Еклисиаст

  07.02.2002. ПОСЕГАТЕЛСТВА И ОПАСЕНИЯ (6)

  Авторът Умберто Еко е окупирал всички възможни подходи, и пак е неясен – може би защото му липсва смирение, а суетността му е в по-обилни количества. Не обичам, когато идеята измества преображенията на реалността. Не харесвам тенденциозната, типична за една от световните религии, както и при реалния комунизъм, назидателна, показно възпитаваща широките народни маси партийна литература. Пулсиращият на приливи и отливи, тръпнещ от страсти и от грешни стъпки живот ми е много по-мил. Добрият стар роман би трябвало да зарежда с жизненост, преди всичко жизненост, а не с идеи. Оптимизмът в личен план не се логаритмува като стройна абстрактна идея.

  Ърнест Хемингуей пише "Сбогом на оръжията" 28-годишен; преподобният Умберто публикува "Името на розата", когато е на 48 години. Дали възрастта на автора оказва решаващо влияние над стила му! Естествено ще му влияе преживяното, натрупаният опит и наслоилата се рутина. Иисус, според легендата, е 33-годишен, но това е силен дух. Състоянието на духа, свежестта на сетивата, свикването с ритъма и изненадите на битието, питам се, влияят ли силно върху начина, по който говорим, обсъждаме и пишем текстовете си? Приятеля Емил*, понякога имам това чувството на моменти – докато бъбрим на маса и пием кафе, усещам поне петнайсетина лазарника по-млад, когато де факто е точно обратното, тъй че възрастта като аргумент не звучи съвсем меродавно. Ами че на каква възраст са Левски (36), Ботев (29), Стамболов (40)!

  Разправя ми днес колега с жар, присъща за състрадателно младо момиче, как била преживяла изневярата към неин добър познат, колко потресен, разколебан, съсипан бил милият, как от една страна, мразел неверницата, от друга обаче чисто по плътски продължавал да си я желае мръсницата.

  – Какво да го посъветвам? – пита леко патетично; говорим на четири очи. – Какво да го посъветвам, като е така нещастен горкият, а не зная как бих могла да му помогна?

  – Трябва да й е благодарен – отвръщам хладен като ледено кубче в чаша уиски, и не да я мрази. Понеже честно все пак уведомила, че си тръгва; не го заблуждавала, а му отказала да си играе с тялото й. В телесните отношения мъж-жена поне всичко е ясно.

  – Какво говориш! – възкликна мило колегата. – Аз, като жена, не мога да я оправдая. Постъпила е жестоко с човека. Той е толкова добър, умен, интелигентен!

  – Представи си... кажи му да си представи, че госпожа жена му се върнала вече при него. Знам, има не един и два такива случаи. Но ще си възстанови ли той доверието в нея? Така че нека си преболедува болката; налага му се сам да извърви този път през тресавището. И когато усети твърда земя под себе си, ще прогледне, че всъщност от живота му си е отишъл Предателят; този мъж ще е вече свободен, освободил се като афроамериканец в Тексас от своята Голяма красива фалшива представа за жена му.

  – Невероятно! Не-е, това наистина не ми е минавало през ум – хлъцна симпатичната ми събеседница.

  – Най-добре ще направи да й благодари, като я отведе в някой сив делничен ден на ресторант – добавям. – Да се постарае да не я мрази. А ако може... но не съм сигурен, че ще успее... да погледне към нея с любов.

  – Защо-о? От какъв зор пък с любов! – толкова се изненада, че проговори на жаргон чаровната ми събеседница.

  – Защото – отговарям все така хладно – онази хубостница му е решила може би най-съдбоносния за добрия мъж проблем: коя да чука (казано и от моя страна на жаргон). Човек не бива да живее в лъжа. Жените сте по-решителни в такива случаи. Взаимната им привързаност на онези двама вече се изчерпала. Жена му е права, само му трябва време да разбере, да вдене, да се спре да я обвинява, да издава тържествени искове и съдебни постановления сред приятелите си.

  Ако беше ме попитала как мъжът да погледне с любов онази, която вече не обича, а пък плътски желаел, ръбчото му с ръбчо! – щях да река: че когато спреш с плътта си да жалиш по някого, не е невъзможно да го приемеш като всеки друг мъж или жена на тази наша планета; "с любов" тогава ще рече: с уважение и разбиране, с опрощаващо, а не със завистливо внимание, че леле-мале, отсега жена му ще е щастлива без него.

  – О, той много страда! – рече колегата и нави на показалеца си крайче от дългата си руса коса. – Никога не бих предположила. Те бяха толкова задружни и толкова здраво семейство! Планираха да заминат за Канада и там да се устроят, представяш ли си?

  – А що този жребец избрал да хленчи баш на твоето крехко рамо? – ей тъй нехайно мимоходом полюбопитствах. – Как мислиш, това негово хленчене случайно ли е!**

  14.02.2002.

  Като казвам "невъзпитан", "липсва му възпитание, което се получава в семейството от най-ранна детска възраст", та когато казвам това по повод новия приятел и любим на Re., опитвам се всъщност да заобиколя, да пропусна точната дума "безнравствен". Бъбрим на чаша кафе в хола с очарователната Re.; тя грее пред мен, качила е нозе на табуретката и се е изтегнала пищно върху червения ми диван отсреща. Като чу какво казах, усетих я как се сви като пружина, решително скочи и се измете в кухничката да мие кафената си чашка:

  – Тръгвам си! Не са ми приятни такива приказки! Вече съм убедена, той е Човекът! Мечтала съм цял живот за точно такъв мъж, който...

  – Който на всеки петнайсет-двайсет минути проверява къде си, какво правиш, какво мислиш, какво чувстваш, как дишаш, как кашляш – допълвам, колкото ми е възможно с равен, с показно безразличие спокоен тон.

  – Точно така! – долита решителният й глас от антрето.

  Надигнах си задника да я изпратя до вратата на апартамента.

  – Ще ти се обадя някой друг път, когато не си в злобно настроение! – усмихва ми се като служебно учтива мед. сестра над леглото на агонизиращ, махна с ръчица, проеча звънливото й колоратурно сопрано: – Чао, скъпи Жоро!

  Дойде преди малко повече от половин час. Чух късото позвъняване откъм антрето, чух как подрасква и почуква нетърпеливо с нокти по вратата ми. Беше влязла и беше се събула като у дома си, окачи си палтото на закачалката, тръгна из стаите: "Я, аз да проверя променил ли си нещо! Ха, нищо не е променено!" И след минута-две: "Как си, какво правиш без мен?" Нали знаеш – отвръщам, чета книжки, ровя се из бумащини и графоманствам, демек пописвам туй-онуй. Като предложих да направя кафе, рече ми решително: "Остави! Кафето аз ще направя. Ти не го правиш хубаво като мен". И вече значи, настанили се бяхме в хола, и тъй, от приказка на приказка стигнахме до моята възостричка резолюция, че любовникът й е малко невъзпитан или с две думи казано, липсва му прословутото домашно възпитание, на което наблягат родителите. Значи!

  Това бе вчера сутринта. След час запътих се и аз към училището. По пътя си купих цигари, купих и един голям скъп шоколад; помислих да си го разделя с нея. Звъня й по джиесема, движейки се по училищния коридор на втория етаж: Къде си? Отговаря по джиесема: "В детската градина съм". Добре! – рекох и приключихме. Половин час по-късно получавам следния есемес: "Благодаря, че се сети за мен! Ти си ми близък по много особен начин! Само не знам защо се опитваш да ме засегнеш".

  Отвърнах й след час със следния есемес: "Най-близкият човек си ми. Моята любов е такава". Леле, изтрепахме се двамата от куртоазия след инфекцията вчера!

  Записвам си тези неща, след като мина денонощие. Денят е свеж. Слънцето напича. Празник на влюбените по католишкия календар е днес, денят на Свети Валентин. И ми се мотае из ума: обичам ли я още тази хитруша, а нормално ли е да изпитваш слабост към човек, който те е предал в любовта! Не съм я канил да гостува. И не предупреди, че ще идва. Зарадвах й се, приех я като мил, като най-близкия до сърцето ми човек на света. Жена, Боже мой! И то каква жена! Неудобните въпроси, обаче, са си неудобни въпроси; а можех да замълча, да не подхващам за предателството и пр., но когато ми навират в очи Шперплатов, как да съм вежлив слушател на сантиментални глупости!

  Следва

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited by 5 noe. 2020

___
* Роденият през 1932 г. Емил Калъчев.
** Не мина година след разговора ни и онзи мъж си я взе за жена. Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (315.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (315.)

  Господи, опитах се да пия вода от спукан съд, но от него изтичаше вода. Спрях да пия, и водата се затича, и се смееше, докато плачех.   Еклисиаст*

  02.02.2002. ПОСЕГАТЕЛСТВА И ОПАСЕНИЯ (5)

  Офикия (от гр. ophikion, лат. "служба") църк. Отличие за свещеник или дякон заради усърдие в службата... Имал съм работа с т.нар. "елитни жени"; но какво друго значи "елитна жена" освен интелигентна проститутка! Не защото са по-умни от останалите, а по-умно се прикриват с гальовност, красноречие, умение да замълчат, когато други биха противно се горещили. Тя импрегнира плътта си с благоуханни мазила, опакова се в ефирни облекла, нанизва навсякъде, дори на най-невероятни места по тялото си златни халки, дрънкулки със скъпоценни камъни, и всичко това със съзнанието, че е стока за продан. Няма по-безскрупулен в търговските дела от такава; защото себе си предлага за мъжките очи, нос и уши. И който мъж я купи, ядове ще бере – взема си на главата душманин, плаща да го яхат и му пилят нервите, докато изгребат, което може тя да употреби в живота си на жена и майка (има ли деца, или се кани да роди).

  Не съм да се унижава жена, брах ядове от свят, който въздигах на пиедестал, сякаш е свят на богини и кралици. Грешил съм. Добре е да се поставя редом с теб, до теб; и в никакъв случай по-горе, че се главозамайва и става непоносима. И да си пламнал от любов, дръж я настрани от най-личните си дела и помисли, и с едно на ум, че може и да те предаде, да те захапе, да те съсипе точно когато си най-уязвим, най-притеснен. Отнасяй се с нея като с добър сътрудник, приятна компания за слънчеви и спокойни времена и не допускай да ти стане министър на вътрешните работи. В лоша ситуация разчитай на себе си, не я въвеждай в проблема си, докато благополучно не излезеш от лошавината и сътресението. При жена се влиза с хладен разум, ако не желаеш да те изпепели с умението на гъвкавата и непостоянна женска природа. Чувствата са си чувства, галенето – галене, но ума си дръж на хладно, да не ти се смрачи хоризонтът, да не се усетиш оплетен от върха на нозете до върха на главата.

  У тях – и у добрите, и у лошите, милост няма. С нищо и с никого не се съобразяват освен със собствената си природа. Харесвам котките повече от останалите животни, ала да си мъж е доста повече от да си котка. Кога мъжът себе си поставя най-отпред като стопанин, тогава и за жената е харно, мирна е, като усеща непоклатимост у теб – съпруг бил или любовник. Мъдрите араби имат поговорка, където накратко е казано по-горе казаното: "Винаги изслушвай жена си внимателно и докрай, и после направи обратното". Защо ли?

  03.02.2002. 

  "На колко мъже можеш да си половинка?" – бих попитал; и бих допълнил: "Открито проституиращата е по-нравствена, не заблуждава тъй мило, с толкова умение, казва си цената и нататък е ясно: мъдрият или нравственият не ще посегне, откровеността й го пази! А ти, мила, си жив дявол. За мен беше самата целомъдреност и си отворих сърцето за теб, да влезеш царствена, престол, ложе от тоскански мрамор въздигам и ето ме наранен, кървя, понеже съм се влюбил точно в лъжовния разкошен образ. Ако ли до този момент наистина си била моето момиче..." (Иззвъня телефонът, в девет и двайсет и пет, късно вечерта Re. пита как съм, обажда се да ме чуе и пр.; пожелаваме си лека нощ. На въпроса какво правя рапортувам: пуша, пиша; затворих и продължих да ровя.): "И тъй: ако до този миг наистина си била моето момиче, което е държало на мен с всичките ми слабости или странности на простосмъртен, какво друго ми остава освен да те съжалявам, че си допуснала да паднеш толкова ниско. Всички обяснения бих приел, бих махнал с ръка: е, какво пък, изкушила се, на всекиго може да се случи!Предателството обаче не мога да приема, особено ако си заменил любовта си срещу сделка за по-щастлив (според наложилите се фалшиви представи) живот.

  Не е лека понякога, и често при това, участта на младата жена, майка и съпруга или любовница на несретник, не е лека, би трябвало добре да го знам; ала всеки си носи кръста сам и е жалко да се сгромолясаш в собствените си очи. Роден в бедност или в богат дом, независимо от обстоятелствата, човекът е отговорен пред собствената си съвест. От собствената си съвест няма как да избягаш, да се скриеш; ала има няколко простички начина, сред които най-често срещаният е да се превърнеш в лицемер, да се окичиш с белези на добродетелта, все едно мишле да влезе в кожата на лъв.

  04.02.2002. 

    Сърцето си търси кого да обича,
    сърцето ловува – същински крал,
    ала ти вече не си моето момиче,
    никога сякаш не съм те желал.
    И пак се започва онази прастара
    замайваща тръпка в нова игра
    с барабанящия по тротоара,
    дъжд с небесната пъстра дъга.
    И някога може би пак развълнуван,
    в потока на дните търсейки брод 
    в илюзии друга жена ще целувам,
    че без любов просто няма живот.

  Коя ще е, рано е да се каже. Трябва да съм щастлив, че излизам от равносметки и от опити да възкреся рухналата илюзия. А защо не съм щастлив?

  06.02.2002. 

  Кой съм? Може би единствен заблуден по въпроса, който най-силно ме интересува. От десетилетия съм обърнал очи навътре, превърнах се в монах на моите си правила и икони, които вероятно са представите ми за Бог. Отказах да доказвам на когото и да било кой съм. Честолюбив, няма друг начин да изкрещиш своето кредо*, само не и да си пишеш кредото по оградите и площадите, с вар по зидовете на света. Притискам се все повече към земята, лицето ми е в кал от затъналия в суета свят наоколо. Сливам се с пейзажа, да съм невидим (това е по сърце), и не моето да се чува, но чрез своето да разказвам всъщност за общото, валидно за целия човешки род. Гледам смирено и колкото ми е възможно смирено, да не изненадам, да не нараня когото и да било, ако го погледна с пронизващ поглед на съдник. Наивник ли съм, глупак и отчаян, не знам. Не искам и да знам!

  Все по-малко са нещата, които ме радват: разговор със случаен добър човек, да си карам колата бавничко или с висока скорост, да се радвам и припичам на слънце, да мързелувам с цигара в ръка и ароматно кафенце в чашата, да вдъхвам от аромата на свежия ветрец, да вися под душа в банята, да си припомням най-ранното детство, да слушам дъжда, който трополи по тенекията пред прозореца на спалнята ми. Кой съм? Господин Никой. Простосмъртен. Това малко ли е?! Какъв трябва да съм, да ме чуят? Може би Александър Македонски трябва да съм? Та си мисля: колкото по-ограничен от обстоятелства, колкото по-нищ външно, толкова по-интензивен става вътрешният пейзаж. Всичко ми говори, излъчва хармония и писането ми доставя утехата, уюта да подреждам някакви мои си много лични вътрешни мелодии.**

  07.02.2002. 

  Който говори кратко, казва повече неща и ги казва по-ясно. Re. се мярва като сянка неколкократно днес, въобще, напоследък се разминаваме като благонамерени добри хора, и тя – в по-висока степен от мен. Държа се прилично, приемам мълчаливо най-често леките й жестове и интерес към дреболии около мен. Не се чувствам поласкан; бих предпочел повече да не я виждам. Библиотекарката спомена мимоходом името й, докато няма други хора, вероятно да провери реакцията ми; ловко подминах темата Re. и продължихме разговора за силно претенциозната и отвратително снобска книга на италианеца Умберто Еко. Книгата "Името на розата" затвърждава първоначалното ми, мимолетно усетено впечатление от филма, който съм гледал преди доста години. Претенциозна, скрупульозно следваща научния стил проза с усилие да е художество; средновековен схоластицизъм, пренесен в днешното време, гарниран от криминален сюжет, а всъщност интригата е в сферата на идеите и не в сферата на реалния живот. Съпоставям всичко това с Хемингуеевия роман "Сбогом на оръжията", писан когато авторът е 26-27-годишен, а романът излъчва печална мъдрост и жизненост, без да е претенциозно изнесен сюжетът във философски ключ. Поначало мъдростта като че винаги носи печал, особено когато рискуващ да си докрай честен към случилото се. 

  С какво възторгва роденият през 1932 г. Умберто Еко! Та написаното от него вони на средновековие. Дразня се, че откривам в романа "Името на розата" снобския напън за реабилитиране на умозрителното, което ни се сервира в златен поднос, като връх на модерния философски роман. Романът на г-н Еко обаче не е ново, а ни връща към отдавна преодолени насилия при витиеватото слово. Притчата в евангелския текст е човеколюбива, изчистени от детайли, докато тук детайлът затлачва образа, подтиска внушението, и резултатът е тежкоподвижен като средновековен испански галеон или като бомбардировач Б-52, разказ, ако помните Виетнамската авантюра на Щатите... Та тежко подвижен като застояла тиня се проточва разказът на именития учен и писател.

  Приемам "Името на розата" за недотам сполучлив опит да бъде подчинена играта и пластичността в художественото възприятие на строгата логика в научното познание. Каква претенциозност! Логичният, научният подход в никакъв случай, според мен, не може да оспорва интуитивното, т.е. художественото начало в съзнанието и в реалния хаотичен външно, но само привидно хаотичен, живот. Животът, поредица от събития и състояния, от кръстопътища, връщания и въртене около оста, всъщност съвсем не е хаотичен, ала прозрението е много по-скоротечно целеустремено от мудната научна логика. Нямам друг толкова креслив спомен за снобизъм в цялата му мизерна голота. Сравнете който и да е пасаж от романа с текст от която и да е притча в Библията, и би трябвало да усетите разликата между стойностно и фалшиво във високите сфери на духа.

  Следва

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited by 4 noe. 2020

Илюстрации:
- Древноелинският философ Диоген с фенера и бъчвата.
- Мраморен образ на нимфоманката Месалина, фрагмент.

___
* От лат. credo "вярвам" 1. Изповедание, верую. 2. Убеждение, принципи.
** По подобен повод писах като студент разказа "Мелодиите на Дино". Като го прочете, спомням си, Марко Марков (1945) – някогашен колега от в. "Комсомолска искра", рече само: "Шок. Това е шок! Историята ти ми подейства като шок!" Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...