събота, 2 декември 2023 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1441.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1441.)  

  И си предадох сърцето да узная мъдростта, лудостта и безумието. И узнах, че и то е гонене на вятър. Че в многото мъдрост има много досада, и който увеличава познанието, увеличава печал. – Еклисиаст, Библия

  27 avg. 1997
ДЯВОЛЪТ Е В ДЕТАЙЛИТЕ (7.)

  Чета евангелието. Защо ли отбелязвам личните си несъгласия спрямо християнския бог? От прекалено самолюбие ли е? Христос за мен е от този тип изключително редки динамични личности, които – устремени към Доброто, рискуват себе си. Отношението ми към Него е като към приятел, Който ми е на сърце, само че не бих си позволил да Го открия върху раменете си. Приемам странностите Му, обичам Го, щом веднъж съм Го приел какъвто е. И слънцето има петна!

  Какво е Иисус Христос?! Не е ли една спечелена битка на човешкия дух с човешката ни егоистична природа! Че е мъдър – мъдър е, но е холерически темперамент, което ще рече – повече от другите склонен към честолюбие, страстна убеденост в своето и заядливост. Какъвто съм и аз самият. Ако сляпото преклонение, овчата доверчивост е целта на този бог, няма как да съм сред поклонниците Му. Тая мерака да Го виждам във фантазиите си, да си говоря по човешки с Него – както стопанинът разговаря със стопанин, но не каквото хилядолетната практика се опитва да ми наложи – с ратайско преклонение пред небесния пратеник. Каква ли скука, какви ли прозевки са да живееш заобиколен от богомолци, обладани от фанатичен екстаз, Боже мой! 

  Та ми идва на ум стихът
"
и в несъпротивлението падам като в целувка без любов".* Приобщен към християнството – това да, но не закопчан! Искам да усещам хоризонти на неизвестното и непостигнатото, но не стените на обор, пък с колкото ще разкошни инкрустации да са украсени стените на обора. Предусещам, пред човечеството има и по-нататъшен, неизвървян път в стремеж на човешкия дух към божественото; говоря не за съвършенство, а за процес на усъвършенстване. Защото, според мен, жителят на осемхилядолетния Пловдив, "съвършен" ще рече свършен, и "съвършенство" ще рече свършек, край, вечен мир и покой на праха му. Християнската идея възприемам както лъч и подтик, съвсем не като сфера от пламък, в който се гърча като насекомо, омаяно, омагьосано от убийствената светлина. Поначало в нашето човешко съзнание нямаме образ за безкрайността; може би затова Библията в познатия наш ограничен, краен свят се явява продукт на човешката ни невъзприемчивост към безкрайността и безкрайното за образ на вселената. Иначе в черквата, синагогата, джамията има уют и благоухания, иконите или фреските са великолепни метафори на укротени, впрегнати бесове; и все пак живият живот извън храма е далече по-многолик и варварството – много по-разнообразно, пък схватките с него – непредвидими, и никога не знаеш коя как ще приключиш.

  28 avg. 1997

  Едно от малкото ми преимущества е, че не съм се стремил да властвам... Разбирам, стремежът към власт е заложен в човешката ни ужасно греховна природа, произтича от вродения у нас див егоизъм и егоцентризъм. Азът у всекиго от нас е сърцевина и съсредоточие на Космоса (на усета ни за красивото, доброто, хармоничното) от най-ранно детство. И личните несполуки не ми смачкаха честолюбието, но ме приобщиха като че ли към океана от страдащи, които с печална погнуса се отнасят към паплачта от катерещи се и боричкащи се един върху друг самовлюбени слепци, запътили се да стават властници.

  Вероятно и аз притежавам известна способност да манипулирам чуждото съзнание; властолюбието, обаче, ми е органически противно, чуждо, вероятно понеже израснах сред унижавани и оскърбявани от властта у нас най-обикновени българи. За "моите" българи успехът е продукт не толкова на комбинативен усет как да се представиш в сферата на държавния и обществения интерес, а резултат от много труд, пот и малко шанс. Това е нашето самоограничение. Мястото ми е втората, третата редица или още по-назад. Кога прекосявам площада, не се дивя, а съзнавам: Площадът не е построен специално аз да мина горд по него. Привързаността, съчувствието към нещастника в беда у мен не са интимно чувство, нито са господарска надменност, а просто желание за съучастие и за разговор, макар по-често да се оказвам рязък, отколкото отстъпчив събеседник точно към изпадналия в беда. От майка ми пазарджиклийката, на Борис Дявола любимата щерка, съм чувал: "Видял си го да хленчи, да се вайка, натисни го с крак да се удави в сълзи и сополи, поне да се не мъчи!"

  И това знам: От онези съм, които първи загиват в сражението – та не им е съдено да маршируват с гъвкава походка и с чупки в кръста на Парада на победителите... Имам проклетата способност да настройвам обществата от страхливци, по-точно казано, от малодушни, насрещу си, вероятно защото ги притеснявам с моята си припряност или тягостно замълчаване. Повечето от личните ми акции са импулсивни, породени са от моментната ситуация, не са ни планирани, нито старателно обмисляни; това е една от причините да не направя кариера в журналистиката, в политиката и дори в личните си дела.

  Любопитен съм, хем прекалено любопитен. Мога да анализирам, но оценките ми за личности и събития по-често са несъвсем точни поради умозрителност или очевидно пристрастие към мои си собствени илюзии. Всъщност, харесва ми да съм това, което съм – нагарчащ и стипчив по характер. Моята злопаметност е дълготрайна, бих казал: хилядолетна, от време на време прокървява по-силно. И не-е, не съм състрадателен, по-скоро съм хладен разсъдък: и в най-големи нещастия не съм имал случай да губя ориентация; напротив, нещастието като че ме тонизира. Смъртта – чуждата смърт не ме разпилява, съсредоточава ме... Преживях смъртта на родителите си – баща ми: в шейсет и първата, майка ми: в шейсет и третата година, кога съм бил 36–41-годишен. Преживях смъртта им с почти хладен разсъдък, а после – години, три десетилетия и повече, водя някакви мои си много лични разговори с тях, особено с мълчаливия ми баща, пети син на Харманлийския много беден данъчен чиновник, който ненавиждал политиката, за политиците, меко казано, говорел пред синовете си не твърде ласкаво.


  И новата прослойка заможни – доколкото ги знам и разпознавам, не ме изненадват. Смятам, че са успели и успяват благодарение на способностите си, плюс липсата на скрупули. Самолюбието ми на отраснал по прашните пловдивски улици и катерил се като диво козле по скалите на Джендем-тепе някогашен пловдивски хлапак от онази тъмна изба на уличката "Ниш" №4 надушва смрад, излъчвана около значителна част от онези жалки щастливци с разточително обзаведените им частни дворци, строени специално за да се любуват охолно и пълноценно на алчността и глупостта си.

  Когато народът наоколо бедства, арогантност и неприятна гротеска е гримасата на самодоволния и отегчен в елегантността и с обноските си възпитан идиот и говедо с отработен по западния си маниер възторжен фалш. Това е! Хиляди страници мога да нацвъкам по темата, хем естествено и без особена полза. Истина е, че се преобърна смисълът, който носеше увереност у нормално бедстващия гражданин на "чистата и святата република", мечта на Апостола. Свобода, братство, равенство?! Облечени в богатство и власт, видях как се промениха дарените с упорство, талант и късмет мои познати, бивши приятели. Сега откривам в демонстрациите на стабилност от тях едва прикритото разочарование, че не намерили, ах, Боже мой! – щастие в парите, славата, властта. Мили Боже! – гърми от жестовете им, от изстудяваните като в дълбок зимник пошли, нагли каменни физиономии, – толкова се мъчихме да докопаме тези благини, а що сме същите! Пред очите ми са Валентин Моллов (1954)
** и Евгений Бакърджиев (1955)** в този момент, докато пиша за по своему дълбоко нещастни и скучни дори на самите себе си персони във властта у нас. Което обикновено личи от километри.

  По времето, когато днешният мил премиер*** беше финансов министър, г-н Моллов, нашепва мълвата, си наел оркестър от двайсетина чалгаджии да свири и пее от ранно утро до късен здрач в крайморския му дворец само за да мачка фасона на отмарящия на ведомствени начала в отпускарския сезон пръв финансист на държавата ни. Е, ми такива са им на тях задевките, такива им – развлеченията! И това все пак е България. Съставяме я всички ние, богати или бедни, талантливи или некадърници, разсъдливи люде и простаци, палета с огромни амбиции и престарели разбойници с големи пари, простовати хорица и сложни негодяи с романтично минало не толкова за похвала. Но България, това е общият наш манталитет, общата ахилесова пета. България е общият ни дом и живот в безредие, когато не виждаш край себе си нищо здраво, нищо точно, когато опасността те дебне отвсякъде, и най-много откъм твоите днешни приятели, от твоите най-близки по род и кръв почтени тарикати и възпитани негодници. Това сме ние – талантлив народ, задръстен от плевелите на лошото възпитание... Заничаме за чуждото, а своето не ценим! Надигаме се като балерина на пръсти иззад оградата, да видим защо от комшиите никой не ни ще за ортаци.

  Кому е нужно българите да воюваме срещу българи! Левски е митичният ни Учител, голямата фигура: Нека си кажем кривиците, па да се оправим, ако ще вървим наедно, ако сме човеци. Цитирам приблизително! Страшно, ама и хубаво ми звучи. Този наш Български корен доста е бил нападан, доста е бил оскърбяван от чужди, още повече: от свои; кой ли друг му е говорил с такава строга любов и угриженост като карловеца, от 12-годишен сирак, Васил Иванов Кунчев! Апостола не случайно се отделя от онази показна – ритуално религиозна страна на Вярата; народът го усетил, че е истинският Апостол, само че апостолството му е извън канона, за да продължи по християнската философия. Мисля си, че – ако съществува, Иисус ще е доволен от такива човеци на вярата, които в спор с официалния благочестив и продажен роден клир продължават делото на триединството Бог-отец, Бог-дух и Бог-син над общественото ни съзнание.

  Почитта на българина към Господ бог няма общо с черковните ритуали; тя е на по-съкровено място; и чат-пат
трябва да ни се напомня, че да започнем трезво себе си да приемаме. Посланията на християнския Господ разчитат на самоуважението, не на страхопочитание, както е при исляма. Който себе си цени или уважава, той няма да си позволи идиотщини да върши, нали? Другояче казано, само с гласуване на закони и наредби работа не се върши. Обикновеният нашенец трябва да е убеден в себе си, в своята нравствена сила, не да е притискан от Закона, създаден за удобство на ловки адвокати и интелигентни измамници. Между другото, подозирам, повече от законите, гласувани в Народното ни събрание, се изработват не за човеците, спазващи Десетте божи заповеди, а за да може замогналият се наглец в Следствието и Съда да доказва колко са му чисти делата, позовавайки се на удобно монтирани в закона вратички. 

Пловдив – жизнено селище на пошлост и култура

Plovdiv, edited on 3 dec. 2023

Илюстрации:
- Оцелелият християнски храм в разрушената крепост.

- Иисус подир бичуването, преди да го качат на кръста.

___

* Готин стих на Любомир Левчев (1935-2019). но и автор на ей тази изцепка: "Скъпи другарю Живковне можете да ми забраните да Ви обичам!" - натегач от класа си беше другарят Левчев, Бог да го прости!

** Вж. https://desebg.com/reshenia/1341-2013-07-17-12-36-12 За г-н Blubber-lipped (г-н Надути устни); 
Blubber brained – тъпак, идиот, вж. и https://desebg.com/reshenia/1341-2013-07-17-12-36-12
** Вж. https://btvnovinite.bg/predavania/evgenij-bakardzhiev-s-ivan-kostov-ne-kontaktuvam.html
*** Иван Костов (1949), бивш главен асистент в Академията за обществени науки и социално управление, светая светих на държавата ни до вътрешния преврат в БКП на Десети ноември 1989 г. Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1440.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1440.)  

  И си предадох сърцето да узная мъдростта, лудостта и безумието. И узнах, че и то е гонене на вятър. Че в многото мъдрост има много досада и който увеличава познанието, увеличава печал. – Еклисиаст, Библия

  2 dec. 2023 

НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА
По повод ДНЕВНИК НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1439.)

9:11 ч.

  Петър Петров (1946): – Това изглежда е традиционната позиция на България – някак си винаги успява хем да бъде презряна от Европа, хем оплюта от Русия.

  tisss: – Вас какво ви пука! Трябва да сте щастлив в своето ново отечество. Статуя – символ на Смъртта, срещу триъгълника на властта, съвсем не е случайно в центъра на София. Мекеретата това и вършат.

  Петър: – Комунета сър, толкова си могат. Трудовата теория за стойността на Маркс е опровергана още в края на ХІХ век. Стойността зависи не само от овеществения в стоката труд, но най-вече от пазарната й стойност, търсенето на тази стока във всеки един момент. При това абстрактната принадена стойност не се създава само от живия труд на пролетариата, както е смятал Карл Маркс. Ако беше така, капиталистите биха стимулирали единствено ръчното производство. Би било невъзможно от практическа целесъобразност да се развива и най-елементарното автоматизирано производство, да не говорим за новите технологии. Което само по себе си е абсурд, тъй като тогава не би се създавала принадена стойност и тя не би била присвоявана от капиталиста. Което е сърцевина на теорията за капиталистическата експлотация на пролетариата.

  tisss: – Радвайте се! Нашите мекерета на Запада са все бивши комунисти или рожби на цели родове от Държавна сигурност. Между другото, Вашата Канада се храни и с Българското злато на компанията "Дънди прешънс".

12:16 ч.

  Петър: – Пак стена, не знаеш фактите, а те са упорито нещо, и като един пубер-атакист вадиш истини. България не е Елдорадо, нито пък "Дънди" я ограбва, вж. Mediapool.bg!

  tisss: – Виждам, че сте щастлив. Поздрави от Пловдив!

  Петър: – Същият си "те такова животно нЕмА"... Объркан комунист!

  tisss: – Отродник ли сте станал, Петре? Нас българите в България ни пази глупостта на управниците ни. Щом започнахте с квалификациите, ясна е тя.

  Петър: – Още не прочел,но "Той Знае"

  tisss: – Мязате ми на бивш праведен партиен секретар на БКП. Дано да греша!

  Петър: – Ясен си, затова Бг е в канала. Бивш партиен член, ама парадираш, че си наследник на прогресивни българи. Така и не отговори.

  tisss: – Чета внимателно какво казват Щатските висши военни анализатори. Споко!

  Петър: – Да, бе!... Днес мина "Челопеч" е сред най-съвременните рудници в света, пионер в дигитализацията, основен партньор на хай-тех индустрията в един много традиционен бранш. Само през последните три години мината е приела посетители от 350 минни компании и множество чужди регулаторни органи, които желаят да видят как функционират дигиталните технологии на километър под земята. Най-хубавото е, че с натрупаните печалби "Дънди" изградиха мината в Крумовград, тоест парите не излетяха към Канада, а бяха инвестирани в България, където възродиха поредната западнала община. Дано проучванията им в другите райони на страната да се окажат успешни, да може този процес да продължи. Ама трябва четене, а не папагалстване.

  tisss: – Ей това е перфектна манипулация на общественото мнение. Чудесно! Само че реалността е различно нещо. Изводът: Канадската администрация се отнася към България като към своя колония, където може да ползва евтината работна ръка и да вади злато от най-древната златоносна територия на Балканите.

  Петър: – Факти трябват, а не пуберски изцепки, съветски таварищ!

  tisss: – Обиден ми се виждате... Защо? Любопитен съм да чуя от Ваша милост още квалификации за себе си.

  Петър: – На толкова години си, а не си проумял! Аз поне виждам тук как е устроен светът.

  tisss: – Моето житие-битие е налице в блога и във фейс-профила ми. За Вас нищо не знам, затова не Ви определям що за човек сте. Очевидно за мен вече знаете, аз обаче за Вас нищо не знам. Евалла! "Говори, за да те видя!" – Сократ.

  Петър: – Нещата от живота... Парадираш с нещо, което не притежаваш. Високомерен си, не зачиташ чужди мнения, ти си вся и всьо.

 tisss: – Дотук пет неща научавам за себе си. Благодаря! Виждам Ви колко амбициран сте да ми докажете как хубаво си живеете в Канада. Защо? Аз и така Ви вярвам.

 Петър: – Има един бай Кольо... Обажда се в Пловдивската обществена телевизия... Синът му в – Англия, а той величае Русия, все сегашните му виновни. Но той си имал следовници тук.

  tisss: – Въх! Не може да бъде.

 Петър: – Гледам изключително тази телевизия на Евгений Тодоров (1949).

  tisss: – Щом Пловдивската "обществена" телевизия Ви е еталон за истина, ясна е тя.

 Петър: – Равнището на стандарта на живота в едно общество показва и цивилизационното му равнище, а Бг е най-бедна в Европа, за жалост: заради външна намеса. А братята – от Китай, от Русия... Тук, например, в хранителните магазини не се продават цигари и твърд алкохол. Затваряте си очите за хубавото, правилното и полезното. Само злоба и злоба.

 tisss: – Имате ли нещо против този сладък мухабет да го пренеса в Интернет, повече нашенци да го видят? Важни мисли за поколенията след нас споделихте. Нека се учат! Тук днес, например, цял ден националните ни телевизии, които не са българска собственост, ни занимават със сина на чалгаджийската звезда Софка, любимка на електората от нашите гета, че го арестували за наркотици и прочие хубости. Надявам се един хубав ден на българската демокрация, когато Канада разшири благодеянията си у нас, да се заеме и с тази част от възпитанието на младото поколение граждани на България.

  Петър: – Нищо против.

 И ДРУГИ НЕЩА ОТ ЖИВОТА

По повод "ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1439.)

11:15 ч.

  Деян Милков (1941): – А дядо ти е бил умен, за да е дявол, ей!

11:17 ч.

  tisss: – Бил съм сред внуците му първият и май единствено обичан. Но и мен ме е навиквал по турски "кьопек-ол-сун" (кучи син). Четиригодишен, от пет сутринта бяхме вече на къра, да му водя коня, докато оре и върти камшик над главата ми.

11:34 ч.

  Деян: – Чудесен спомен е това да знаеш! И аз съм ходил с кравите и на жътва със сърп, и зная хубавото, макар и трудно, на селския живот!

  tisss: – Имаше пет лозови градини и две колоездачни ателиета в Пазарджик и Перущица. Търгуваше и с немска техника: фенерчета, грамофони и прочие.

  Деян: – Еха!

  Деян: – А дано да си наследил желанието му за равноправие, справедливост и бъдеще за България!

  tisss: – Знам ли?! Първи си прокарал вода в двора, слушаше късните емисии на БиБиСи и Гласът на Америка, както преди Девети слушал забранената "Радиостанция Христо Ботев". Развивал винт в пломбирания му от властите радиоапарат и идвали съседи да слушат новините от фронта. Може би и затова чак до 1963 година не смееха да го закачат пазарджишките баш-партайци, че преди Девети се крили в сламарника му (навес за сено в двора) и ръчна ротативка за позиви криел в камъните, струпани пред портата му за строежа на новата му къща. Но и като хлапе съм го чувал да псува комунистите. Накрая все пак му отнеха двете велосипедни работилници, петте лозови и овощни градини, газовия му мотор с такъмите за поливане, красивия бял жребец на петна Сивчо. И всичкото това нещо срещу отпусната от Народната власт 10 (десет) лева месечна т.нар. земеделска пенсия. Три-четиригодишен, под леглото в лятната кухничка на баба и дядо ми Борис в Пазарджик съм си играл със сребърни монети с лика на Цар Борис III от по 100 и 200 лева, с които бяха пълни поне десетина големи тенекиени кутии.

  Деян: – И аз съм слушал БиБиСи и Гласът на Америка, но виждах измамата, лъжите им, та си останах в живота и до днес да обичам хората, справедливостта и доброто! Имам за три години над 60 публикации във вестник "Златна възраст" за без пари. И вчера на стр. 13 пак имам статия. Малко са медиите у нас с право на глас, ей!

  tisss: – Усилено промиват мозъци. Хората не са виновни, че ги лъжат. Винаги е било тъй, и не само у нас, в България. И не само днес.

  Деян: – Виновни сме, че се делим, продадохме се на Запада и не защитаваме нашия общ интерес за справедливост! Имаше и преди проклетници, да, това си е нрав наш... И сега проклетниците са навсякъде. Но и слепците са много, ей!

  tisss: – Бъди оптимист, че има и по-зле. От две години насам спрях ходя на избори. Изборът го правят в Посолството. Гледай какво става с Украйна.

  Деян: – Там е ясно... 

Пловдив – гнездо на култура и посредственост

Plovdiv, edited on 2 dec. 2023

Илюстрации:
- Гроздобер. Борис и Невена сред аргати.
Символ срещу триъгълника на властта.*

–––
* Вж. https://webcafe.bg/onya-deto-ne-go-triyat/pametnikat-na-svobodnata-interpretatsiya.html Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...