вторник, 27 август 2019 г.

ИСКАЛИ ДА Я ПОРАЗХОДЯТ...

ИСКАЛИ ДА Я ПОРАЗХОДЯТ...*

  Като си поеме чист въздух сред Витошките скали в компанията на командосите с черни маски, току виж... Животът е мил!
  На влизане в съдебната зала Иванчева и Петрова носят 4 (четири) листа с откъси от дешифрирани записи на разговори. Част от разговорите са между две лица с инициали Д. и В. Лицата говорят за проблемите, които им създава Иванчева, за притеснения, че такива като Иванчева могат да се появят из цяла София и даже на държавно ниво. Двете лица се чудят още как може "ББ и ЦЦ" да допуснат всичко това да се случва.
РАЗСЕКРЕТЕНИЯТ РАЗГОВОР

В: (Александър Ваклин): – Защо ББ и ЦЦ я търпят??? Защото накрая София ще се напълни с такива Иванчеви.
Д: (посредникът с подкупа Петко Дюлгеров): – Ши се появят, както си говорихме, а това е изключително опасно!
В: (Александър Ваклин): – Ми да, ше се появят на държавно ниво, трябва да вземем мерки!
   При такива факти как да не помисли човек, че...

1) ...друг инвеститор споделил с Ваклин, че Прокуратурата му предложила оферта от 15 000 евро, за "да я няма" Иванчева.
2) Преписката на Ваклин е бавена от арх. Румен Русев, който беше назначен от Столичния общински съвет за временно изпълняващ длъжността кмет на района.
3) По законите на РБългария, Иванчева е невинна до доказване на противното.
4) Магистратите решават да отстранят Иванчева от длъжност, целта "политическото й унищожение". Иванчева: "Ние нямаме право да се защитим, бяхме помолили за пресконференция". Политическата атака е подкрепяна от Прокуратура и Съд.
5) Биляна Петрова първоначално помислила, че е отвлечена. "Не разбирам какво съм направила, не знам за какво ме обвиняват прокурорите".
6) Абсолютно нагласено, според адвоката Марковски: "Ако има правосъдие, ние сме китайци".
7) След два часа дебати Столичният общински съвет избира Румен Русев за изпълняващ длъжността Районен кмет на "Младост".

8) Какви са първите действия на въпросния Румен Русев след назначаването му... На пресконференция става ясно, че преписката за строеж на "Ваклин груп" вече е придвижена. Името на собственика на фирмата Александър Ваклин е поводът за ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. 
9) И най-хубавото – за подробности вж. https://www.mediapool.bg/blizki-na-prokuror-geshev-i-vaklin… 

И НЕ ЗА ЧЕСТ, И НЕ ЗА СЛАВА - ИСТИНАТА ЗАДЪЛЖАВА! 
Пловдив – столица на културата, Европа 2019
Plovdiv, edited by 28 avg. 2019

МЕЧТАЯ ДА СЪМ ТИХ И СКРОМЕН

МЕЧТАЯ ДА СЪМ
ТИХ И СКРОМЕН

  Мечтая да съм тъй скромен, че сам да си изкопая гроба, да легна в ковчега и да произнеса кратко надгробно слово в моя чест, да запаля свещи в лапите на попа и гробарите, и като им помахам приветливо за сбогом, да хлопна капака над себе си. Притеснява ме само дали ще се намери кой приятел да хвърли десетина лопати тракийска пръст отгоре и да засее малко троскот в моя чест. Друго не ща.

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, 27 avg. 2017 – edited by 27 avg. 2019

УЧАСТТА ДА СИ ЖЕНА НА ГЕНИАЛЕН ПОЕТ

Свързано изображение
УЧАСТТА ДА СИ ЖЕНА 
НА ГЕНИАЛЕН ПОЕТ

На Анна К*

Я помню чудное мгновенье:
Передо мной явилась ты,
Как мимолетное виденье,
Как гений чистой красоты.

В томленьях грусти безнадежной
В тревогах шумной суеты,
Звучал мне долго голос нежный
И снились милые черты.

Шли годы. Бурь порыв мятежный
Рассеял прежние мечты,
И я забыл твой голос нежный,
Твои небесные черты.

В глуши, во мраке заточенья
Тянулись тихо дни мои
Без божества, без вдохновенья,
Без слез, без жизни, без любви.

Душе настало пробужденье:
И вот опять явилась ты,
Как мимолетное виденье,
Как гений чистой красоты.

И сердце бьется в упоенье,
И для него воскресли вновь
И божество, и вдохновенье,
И жизнь, и слезы, и любовь.

Юли 1825 г.
Александър Пушкин (1799-1837)
10 НЕЩА ЗА ПУШКИН, 
ДЕТО НЕ СА НИ КАЗАЛИ
   
  Малцина са авторите в Руската литературна класика по-известни от Александър Сергеевич Пушкин; както и да го усукваме, той е "всичко руско". Ала има и малко известни на широката публика факти за "слънцето на руската поезия", и не че са тайна, просто не им обръщат внимание. 
1. Александър Пушкин е едва 166 сантиметра на ръст. Но то не се набивало в очи, умеел да се представя като мъж, неповлиян от Наполеоновия комплекс. Впрочем, както свидетелстват съвременниците му, в общество бая внимавал да не застава до едри и по-високи от него жени.

2. За нас, свикнали с наложения образ на хипстър** от XIX век с модни бакенбарди, е трудно да повярваме, но съвременниците определено смятат Пушкин за външно непривлекателен; въпреки това обаче ползвал се с успех сред жените, с харизма!

3. Гимназистът Саша Пушкин не се отличава с влечение към науките. При това бил човеколюбив в лошия смисъл на думата, а не се справял и с точните науки. Затова пък притежавал езикови умения: в юношеството си говори вече на десетина езика, започнал да чете и пише на френски едва ли не по-рано, отколкото на руски.

4. Великият поет бил Разбивач на женски сърца и съвсем не се стеснява от това. В писмо до княгиня Вяземска признава, че Натали Гончарова се явява неговата 130-а любов. Но това очевидно ще да е приблизителна цифра, защото когато през 1829 г. съставя списък на жените, с които преживял любовна авантюра, там са споменати 37 женски имена.

5. Деликатността съвсем не била силната страна у Пушкин, за разлика от острия ум. Когато бил дете, в дома гостува писателят Иван Дмитриев. Виждайки 10-годишния хлапак, господинът възкликнал: "Ай, какой арабчик!" (Ай, какво арапче). "Да, зато не рябчик!" (Обаче не съм пъпчив), тутакси отвърнал Саша. Всички били смутени, защото възрастният Дмитриев наистина бил с отчайващо пъпчива физиономия.

6. Пушкин от малък е налудничав, не го свърта на едно място. С неуравновесения си характер, едва не ни лишава от гения си: едва 4-годишен, изскочил на пътеката, където за малко да го връхлети император Александър I с коня си. Като пораснал, Александър Сергеевич не губи буйния си нрав.

7. Пушкин обожава дуела. По разни сведения, има преживени от 27 до 33 дуела, и всеки път му провървявало, освен в последния през живота му дуел.

8. Помним, разбира се, твърдението на Пушкин "Може да си умен, и пак да мислиш за цвета на ноктите си". Поддържа си редовно маникюра, на кутрето оставя дълъг нокът; и да не се строши нокътят, надява върху кутрето си златен напръстник.

9. Александър Пушкин бил пристрастен картоиграч и заради тази своя страст вечно влачи дългове. След смъртта на поета, Николай I се издължава на кредиторите му с пари от държавната хазна.

10. На всички е известен африканският произход на великия руски поет, но малцина знаят, че във фактическата му родина го помнят и го четат. В столицата на Етиопия Адис-Абеба има негов паметник на улица "Пушкин".
Наталия Николаевна Гончарова (1812-1863)***

Plovdiv, edited by 27 avg. 2019
–––
Анна Петровна Керн (1800-1879). Вж. http://www.stihi-rus.ru/Pushkin/stihi/237.htm
** Независим по нрав, скандализиращ обществото с поведението си. 
*** Съпруга на А.С.Пушкин, бел.м., tisss

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...