Времето

Времето
Моята обсерватория

Общо показвания

неделя, 3 април 2016 г.

Документи - МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО, НЕСВЪРШЕНО

Политически затворник № 1 е бил обикновен доносник


ЛАТИНО-СЕРИАЛ, ТУРСКА БИТОВА ДРАМА ИЛИ
АНТИКОМУНИСТ-ЧЕНГЕ ЧЕСТНО ТОПИ ЖЕНА СИ

    През март 1979 г. бъдещият най-велик антикомунист на България пише жалба до Ленинско районно управление на МВР - София, че в апартамента, даден му под наем от Софийския народен съвет чрез БАН в жк Младост III, докарали мокет без негово знание. Тъй като в другите апартаменти на блока докарали линолеум, а на него – мокет, Янков решава, че мокетът е получен по престъпен начин от жена му при съучастието на някой си доцент Никола Каменов, с когото (според жалващия се) госпожа Янкова имала интимни отношения. Милиционерите се втурват да проверят сигнала, респектирани от факта, че въпросният Янков се явява дясна ръка на др. Ярослав Радев, който пък е дясната ръка на генералния секретар на БКП др. Тодор Живков. След проверката от органите на МВР по повод безумните обвинения от злочестия Янков се оказва, че по проектно-сметна документация в спалнята на всеки апартамент в блока трябвало да има паркет, по липса на паркет обаче строителите турили линолеум. Толкоз!

    Бъдещият "Политзатворник № 1 на комунистическия режим" не се предава. Изпраща нов сигнал до МВР, че жена му носи златен пръстен, който е предмет на валутна сделка. Милиционерите започват ново разследване, което доказва, че няма нищо нередно: жената си купила пръстена от държавен магазин, ала не уведомила съпруга си, понеже не били в добри отношения. Доносът за валутно престъпление, извършено от съпругата не бил потвърден. Жалко! Толкова се постарал милият да натопи жена си, а резултат йок.

    Заключение на милиционерите:

    "Прави впечатление, че докладната записка на др. Янко Николов Янков е написана емоционално, с употребата на силни изрази и големи обобщения, а резултатите от проверката разкриват, че случаят е елементарен”

Политически затворник № 1...


АВТОБИОГРАФИЯ
на Янко Николов Янков

    Основното си образование  аз съм завършил в родното си село, а средно – във II-ра политехническа гимназия в гр. Михайловград. Като ученик в гимназията бях член на ДК (Дружинния комитет)на ДКМС. През това време активно участвувах в организационния живот на съществуващата тогава Доброволна организация за съдействие на отбраната (ДОСО), където се обучавах по радиотехника и радиотелеграфия и участвувах в редица състезания, по популярния тогава радио-спорт…През 1961 г. бях награден с грамота от ГК на ДОСО и с друга грамота от ОК на ДОСО…През същата 1961 г. бях награден със специална грамота и от Централния комитет на ДОСО. През 1962 г., когато бях в XI клас на гимназията, по решение на ОК на ДОСО получих званието „обществен инструктор на ДОСО” и ми бе възложено да обучавам по радиотелеграфия група пионери…“  (Това е автентичният му правопис.)

    Есента на 1962 година постъпих в редовете на БНА…в същото време бях заместник секретар на Комсомолското дружество, а през втората година от службата ми в БНА бях избран за секретар… След отбиването на военната служба през 1964 година, постъпих на работа в потребителната кооперация „Балкан“ в с. Винище, окр. Михайловградски. За добра работа в кооперацията през м.май 1965 година бях награден с предметна награда от Окръжния кооп. съюз и с похвална грамота от ОК на ДКМС. Есента на 1965 год. постъпих на работа в СТЗ „Електроакустика“ – гр. Михайловград. През 1966 год. станах член на Доброволния отряд на трудещите се за осигуряване на обществения ред към Щаба на ГК на ДКМС – гр. Михайловград… През 1967 год. като кандидат-студент бях представен от ОК на БКП, Окръжната прокуратура и ОНС за приемане с предимство – специалност „право“, но тъй като по бал първо бях класиран за специалност „Българска филология“, аз побързах и се записах във факултет „Славянски филологии“. Тук бях избран за командир на Доброволния отряд във факултета и ФК на ДКМС даде добра оценка на моята дейност през този период.

     През септември 1968 год. се прехвърлих специалност „право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Климент Охридски“. През учебните 1970/71 и 1971/72 година бях командир на Доброволния отряд във факултета. Участвувах и в дейността на научния кръжок по „буржоазно-конституционно право“. Под научното ръководство на членът на ЦК на БКП проф. д-р Ярослав Радев, написах и публикувах две статии“.

    В делото по разработката на „Смешник“ от средата на 70-те, когато Янков е обект на ДС, което значи – още не е вербуван за доносник, е следният документ:
Строго секретно! 

Управление VI   Отдел II    Отделение I

Съобщава: агент „Страхил“ 

Приел: капитан Кръстев на 11.V. 1977 г. писмено

Рег. № 4536

СВЕДЕНИЕ

ОТНОСНО:

Настроения и прояви на Янко Янков – хон. асистент в СУ „Кл. Охридски“

   …Споделил, че въпросът с партийното му членство бил пред окончателно решаване, досега му пречел Доков, но Янко си бил осигурил от Михайловград превъзходни атестации чрез Камен Кръстев, секретар по идеологията на ТК (ОК) на БКП в Михайловград…“

    Антикомунистът Янко Янков толкова желаел да се види член на БКП, че си осигурява специални атестации от секретаря по идеологията на ОК в Михайловград . Който иска – да чете, който иска – да мисли, който иска (и може) – да си прави изводи. Относно „фалшифицираното“ му досие. То може да се опише с една дума – воня.
     Вони както почти всичко, отнасящо се до т.нар "опозиция" в България,  т.нар. „десни“, т.нар. „антикомунисти“. Повечето от тях се оказаха от калибъра на този, за когото пиша тук.Моля, запознайте се с незначителна част от „творчеството” му.**

Управление VI  ОТДЕЛ I  ОТДЕЛЕНИЕ III

Съобщава:  аг. „Кирилов“

Приел: ст.л-т Младенов на 3. II.1978 г. от 14 до 15 ч. в я/к „Липа“

Рег. № 1541, Екз. № 1                                                                              

СВЕДЕНИЕ

ОТНОСНО:

Проведени разговори с млади научни работници от Института за правни науки при БАН…

***
Управление VI   Отдел I   Отделение III
Съобщава: аг. „Кирилов“     
Приел: ст. л-т Младенов на 8.II.1979 г. от 11.30 ч. до 12.30 ч. в я/к „Липа“
Рег. № 1737, Екз.№ 1 
СВЕДЕНИЕ
София, 20.ІІ. 1978 г.                                                       
ОТНОСНО:
Проф. Милчо Костов от Института за правни науки при БАН…

***
Управление VI на ДС  Отдел III   Отделение
Съобщава: аг. „Кирилов“
     Приел: ст.лейт. Младенов на 27.III.1978 Г. от 11 до 12 ч. в я/к „Липа“
                                                                              
Рег. № 3368, Екз. 1
                                      ***                                      
София, 3 апр. 1978 г.
СВЕДЕНИЕ
ОТНОСНО:
Някои причини за идеологическата пасивност на младите научни работници в Института за правни науки при БАН…

    И т.н., и т.н – стотици страници собственоръчно написани доноси. Хайде да помислим – кому е нужно да фалшифицира стотици страници доноси на един дребен, подъл, но и много малък, подобен на десетките хиляди доносници, агенти, информатори и прочие усърдно донасящи на разните управления на ДС. Дори в опита на Янков да измисли обяснение за доносническата си дейност лежи онова, което отбелязали работещите с него оперативни работници на ДС – мнителност, грандомания, подлост.***  
МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО, НЕСВЪРШЕНО

   Най-наглите от доносниците на бившата Държавна сигурност, обучени в школите на съветската КГБ, у нас са представяни като еталон за интелект, достойнство, чест, ярки борци за демокрация. След 10 ноември (1989) такъв род обаятелни личности оглавиха повечето политически организации, средствата за масова информация, банките, предприятията, накъсо, заеха възлови позиции в т.нар. "демократична" власт, написаха си героическа биография и мнозина измежду тях европейската дипломация припозна за свои хора в разградения двор България.

   Случаят Янко Янков не е изключение, а правило за успешна политическа кариера от самоотвержен, отдаден до смърт на Татовата БКП махленски и университетски доносник до премиер, президент, висш служител в Европейския съюз, верен човек на световния Биг Брадър, склонен да изпълнява поръчки, и същевременно от мас- медиите да бъде представян в добра светлина.

   Между другото, относно ДОСО авторът на статията за Янко Янков не е прав. Баща ми, бивш фронтовак, носеше значка на ДОСО върху ревера на коженото си яке, с което се състезаваше по мотокрос из улиците на Пловдив между 1952 и 1960 г. У дома получавахме вестник "Патриот"; и досега в избата на старата къща (ул. Янко Сакъзов) има връзки списания "Авто-мото" и вестник "Патриот" от ония години, научно-популярни списания за разни видове техника. Как е замислена от БКП Доброволната организация за съдействие на отбраната (ДОСО) е едно, а как за хора като баща ми е била отдушник и стимул за родолюбие, за спорт и техника – друга работа. Префасониране на фактите за политическа манипулация, и защо?

   Ако споменатият Доков, попречил за кариерата на Янков като доносник, е Тодор Доков, този Доков ми е състудент. Последното, което съм чул за него, е, че работи нещо си в Радио София. Че мои състуденти сформирали по онова време (1967-68) кръжец "Почитатели на поезията на Жоро Бояджиев" го знам от Доков.

    След като ме уговаряше лично**** въпросният Янко в мензата на СУ "Климент Охридски" да си напиша автобиографията и да приложа три снимки и заявление, за да стана срещу 80 лева месечно възнаграждение (колкото заплатата на баща ми – мебелист VІІ разряд в ДИП "Напредък" по онова време) "информатор на ДС", предупреждавал съм приятелите си да се пазят от него. От компанията около Янко Дунев (с което фамилно име днешният Янков бе известен тогава) трима от колегите ми в курса, випуск 1967-1971 г. по специалността Българска филология, които е вероятно да са приели предложението му, без да споменавам имена, се издигнаха в живота, както се казва. Единият (Ф. Г.) стана впоследствие секретар на отдел Пропаганда и агитация в ГК на БКП в Пазарджик, вторият (В. Р.) – гл. редактор на вътрешноведомствен вестник към Държавна сигурност, третият (Д. Ш.) – гл. редактор на вестник "Факс" и популярен автор на книги.

    Тъй че обикновен доносник ли е въпросният може да се поспори с автора на статията Антон Тодоров.

1970 г. Георги К. Бояджиев, студент ІІІ курс

Plovdiv, 4 apr. 2016
____
* Вжhttp://frognews.bg/news_69142/Politicheski-zatvornik--1-e-bil-obiknoven-donosnik/

** Вж.  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%BD%D0%BA%D0%BE_%D0%AF%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2_(%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD) & http://iankov.blogspot.bg/2007/07/blog-post_3709.html

***  Вж.  http://vbox7.com/play:9f734bf0&p=playlist&id=708949&order=&sfx=7 
Филмъг е излъчен през 1991 г. по БНТ. Разкрива част от уродливата същност на комунистическия режим през очите на Янко Янков. Ще чуете ужасни неща за терор, насилие и убийства! Моля, кажете няколко думи и споделете впечатления! (Препоръка към въпросния филм.)

**** По онова време (пролетта на 1970 г.) бях третокурсник, и като изпълняващ длъжността "Коректор и стилов редактор" в студентския вестник "Софийски университет", ако не бях в някоя от трите университетски читални, бях може би най-често пред пишещата машинка в редакционното стайче на първия етаж, дето се навъртаха мнозина млади и вече известни автори, като белетриста-драматург Георги Богданов, поетите Кирил Кадийски и Воймир Асенов, автора на епиграми Тодор Климентов, Стефан Бесарбовски, Кирил Кертиков и др. Беше към края на времето за обяд и в мензата посетителите бяха оредели, седях сам на маса, когато насреща ми се настани Янко Дунев (в І курс бе от нашия курс, но на следната година се беше прехвърлил в Юридическия факултет) и захванахме следния мухабет...

- Кирилов (в редакционното каре се подписвах с бащиното си име), подай заявление за наш сътрудник, добави си автобиографията и три твои снимки като за паспорт.
- Сътрудник ? - питам, надвесен над чинията си.
- Условията са изгодни, получаваш 80 лева, нещо като стипендия.
- И какво трябва да правя срещу тия пари?
- По празници връзваме червена лента на ръкава и дежурим нощем около университета, ще следиш кои от нашите студенти и преподаватели разпространяват политически вицове, а по Великден, Коледа и пр., ще следиш кой влиза, кой излиза от "Александър Невски" и ще ни информираш, да кажем, по една страничка текст на седмица.
- Съжалявам - казвам, - но не ставам за тази работа, не мога да пазя тайна и ще ви скапя организацията.
- Не се безпокой, ние внимателно сме те огледали и сме преценили. Чакам да донесеш трите неща, за които ти казах.