четвъртък, 24 декември 2020 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (401.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (401.)  

  ...та в един стих на Кристин Димитрова се казва, че истината не е в състояние да пренесе през времето едно събитие или явление. И да го пренесе, контекстът на времето е вече друг; в друг, различен контекст, тя може да придобие белезите на неистина...*

   27.05.2007. ПРЕГЛЕД ПО ФРОНТОВЕТЕ

  Човекът е феномен, многопластов по структура. Оценките ми в никакъв случай не са меродавни, признавам – променят се с времето, много рядко остават едни и същи за даден човек, за определено събитие. Опитвам да отделя добрите пшенични зърна от къклицата, и не всякога успешно, поне това го знам! Емил Калъчев (1932) и Тодор Чонов (1945) са творци в истинския смисъл на думата; харесвам сътвореното от тях, като образ на българския рефлекс към света наоколо и самите себе си. Но това е на ниво духовно присъствие; на ниво бит Емил ми се е показвал разкошен за приятел – мълчалив, вглъбен, рязък, когато е необходимо, устойчив може би в пристрастията или несъгласията си; Чонов – подвижен, изнесен на повърхността, показен, отчаяно самолюбив. И двамата – предполагам, както и аз, са наивни колкото е нужно: Емил – повече доверчив, Чонов – егоист, без да смятам егоизма непременно за отрицателно качество, макар че от грандоманията и егоизма у Чонов съм потърпевшият в случая.

  Може и да греша, когато хвърлям тежки упреци към тези двамата; но такова е моето приятелство – стипчиво и горчиво на вкус, парливо, грапаво може би. Да ме отпишат, ако ме мислят за враг – в крайна сметка, това е моята вродена посредственост, която не мога, но и не желая да преодолявам. Такъв съм, какъвто съм, това е положението, такава е Истината, що се отнася до мен. В по-нататъшни късове от хронологията има сериозни упреци точно заради жалките лъжи около печатането на книгата "Ламски"; и когато съм ги писал, убеден съм бил, че такава е истината: грозна, отвратителна. С времето нещата при мен губят острота, слягат се; казвам си напоследък: дали пък не пресолявам, дали не постъпвам гадно? Е да, обажда се дяволчето у мен, хлапакът от ранното ми детство: но ти беше излъганият, нали; защо им трябваше съсипването на твоята красива мечта, драги, да бъде свързано именно с техните образи у теб?

  Греша. Обърквам се. Отчаяние върви по петите ми като черна сянка, като огромен черен пес. Но аз обичам живота, обичам ги и тези двамата; каквото и да си мислят за мен, не съм в състояние да ги изскубна от сърцето си, защото някак са станали част от моята представа за трънливия път на таланта в изкуството, за противоречивата и противна понякога наша човешка и българска природа.

  Ако направят поне малко усилие, надявам се да ме разберат. Някога, кога бях едва 16-17-годишен, зарекох се – бият ли ме през лицето, високо да викам, да крещя, и ако трябва, да, орталъка да опищя. Защо ли? Защото, и това е отговорът вече не на онзи честолюбив хлапак: отвратително е да блъскаш човека с ритник в лицето, когато се е открил пред теб и ти има доверие този кръгъл наивник, некадърник, посредствен тип или там каквато тежка дума ви се намери под ръка.

  Съжалявам, съжалявам, съжалявам! Но ще оглася онова, което съм си го записвал в онези идиотски дни и тежки нощи, когато се чувствах така омерзен и така разтерзан! Какъвто и да съм, не съм дал повод тези двама да ме смятат неблагодарен.
Измамата във всички времена и при всякакви обстоятелства и, казано нафукано: при различен контекст си остава измама, каквото и да е казала талантливата Кристин Димитрова.

  Пловдив, 25 май 2007 година

  П.П.: Два дена се двоумях дали си струва да пусна в обращение този текст! Заради всичко натрупано като жизнен опит, реших: ще е предателство към цялата ми жестока родова памет да се откажа от своето и да допусна тарикат да ми се качи на главата. А българските крепости не са се предавали, защото отстоявали докрай своето: и срещу кръстоносци, и срещу каквито и да било навлеци в Българската земя. Доказателство за това е, че крепостите ни са разрушени до една. Да бяха се предали, биха оцелели.

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Рlovdiv, edited by 24 dec. 2020

–––
Из реплика на malampay от 25.05.2007. Бел.м. tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...