неделя, 17 октомври 2021 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (763.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (763.)

 "Влизам в ГЕРБ, защото не виждам злоба и реваншизъм там. И защото това, което са направили, може да се пипне, види и усети. Или – както е писано в Библията: "По делата ще ги познаете"... И за да не изневеря на принципите си да съм винаги с "унизените и оскърбените". Заради това. И не само заради това..." – Христо Стоянов (1956)*

   31 uli 1981

СТАРОТО ГРОБИЩЕ**


Видели ли сте лете как пробива
след огъня
най-острата трева?

След "жътвата"*** 
като пшенична нива
и аз така се учех да раста.

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited on 17 oct. 2021

Илюстрации:
- Лидерът на ГЕРБ и Христо Стоянов.****
- Жена от Старо Железаре след пожара.
–––
* Христо Стоянов, автор на скандални книги: за част от населението в Родопите, за Васил Левски, за Исус Христос ("Скритият живот на една помакиня" - 1999; "Другият Васил Левский" -  1997; "Копелето – евангелие от Юда"- 1993.). За лъскавия нравствен облик на този поет, публицист, белетрист и пр.: вж. чрез гугъл-търсачката многобройните му участия по родни "национални" медии през последните трийсетина години, където г-н Христо Ст. обилно коментира, клейми, напътства и воюва за Истината.


** Последният текст в сб. "Сутрин рано", изд. 1983 г. на пловдивското издателство "Христо Г. Данов". Прибираме се с добруданския ми приятел от с. Гурково – поета Йордан Кръчмаров (1948-1986), след като цял ден сме скитали по плажовете между Балчик и Каварна, и в един момент от междуградския автобус виждам как горят стърнищата край отдавна занемареното изоставено турско гробище покрай умиращото село Брястово (някогашно Тартамуш). Още там в рейса го съчиних на ум така, както е по-горе. Мъчил съм се по-късно да добавя още редове, но текстът упорито ми се съпротивяваше. Някои приятели подметнаха, че било навеяно от Пеньо Пенев (1930-1959). Четох стиховете му по-късно в с. Тригорци, да се уверя дали има нещо заимствано, но преживяването си е лично мое, като метафора на живота ми в Пловдив по онова време, около 1981-1982 г. 
*** Уволнението ми от редакцията на местния вестник "Комсомолска искра" заради критична статия от май 1981 г. "Този човек повече да не го допускате до средствата за масова информация" – казал пред сътрудниците си по идейно-възпитателната дейност първият секретар на ОК на БКП в Пловдив, по думите на асеновградчанина Крум Марков (1945), зав. отдел в някогашната политическа управа на града. 
**** Писателят Христо Стоянов пожела да членува в ПП ГЕРБ. Той бе на среща с лидера на партията Бойко Борисов, който лично му връчи партийната членска карта. "Аз съм убеден, че интелектуалците ще въстанат първи" – заяви Борисов като коментар за ситуацията в България днес. Според Борисов, сега в България цари пълна диктатура на Президента Румен Радев. Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...