вторник, 29 март 2022 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (938.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (938.)

  Отстрани погледнато, мъжките приятелства най-често са свързани с яко надпиване, добро похапване в някоя долнопробна кръчма или ресторант, където сервитьорката е хубаво момиче, свири тиха музика и обзавеждането е като за изискани господа. Ала всъщност истинското мъжко приятелство е грубичко побутване помежду, налютява и пари като добре овкусената (за изнежения отвратителна на вид) шкембе-чорба с оцет, чесън и едросмлян лют червен пипер. И точно в това е неговата здравина в критични ситуации от живота – съзнаваш, че тези ехидничащи грубовати негодници винаги ще са налице, имаш ли нужда от здраво рамо. – Аноним (1947)


  16 dec. 2007
ОДА ЗА ШКЕМБЕ-ЧОРБАТА

Шкембе-чорбата била кофти мода,
съвсем просташка, гадна при това;
но лек е тя – храната на народа
за махмурлук и цепеща глава.

За лев и двайсет
с два самуна хлебец
на топличко в кварталното кръчме
престава да ти пука, че си беден,
и гледаш към живота с поглед смел.

Отваря се чудесна лакърдия
с притоплен от лютивото корем,
пък жулнеш ли му и една ракия,
България харесва ти съвсем.

Зад потната оплескана витрина
калта лъщи в златисти светлини;
пари сбереш ли и за чаша вино,
принцеси стават грозните жени.

Седим посред задевки и копнежи,
какво, че вън фъртуната фучи –
накацали по Нос Добра надежда,
пак страстно греят нашите очи.

Компанията ни е здрава, мъжка;
цинични вицове един реди,
от кухнята се носи дъх на пръжки
и киска се готвачът като див,

женицата зад шублера се свива,
поруменяла милата от свян –
и в този миг е толкова красива,
че всеки си я пожелава сам...

Да, знам изисканите ресторанти
за личности възвишени и с вкус,
но тез персони пак са на аванта
и от бедняка много ги е гнус.

Докато радва ни шкембе-чорбата,
в България си струва да си жив –
с мераците
, с лъжи и тъй нататък
народът ни е приказно щастлив.

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited on 30 mar. 2022

Илюстрации:
Авторът (в средата) между приятели в любимото кафене.
Капитан далечно плаване се става в дълбоки бурни води.
–––
* Порция шкембе-чорба в циганската Аджесън-махала насред столицата на културата Пловдив отдавна не е лев и двайсет, а напоследък 3,50 лв.; в ресторант "Въча" на 20 км. оттук, в село Йоаким-Груево, вече 2,70 лв. Като студент в София през 1967-1971 г., струваше 0,07 лв. шоличката. Само порция зрял боб беше по-скъпа – 0,11 лв., като хлябът не се плащаше, яж хляб колкото щеш. Бел. м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1693.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1693.)      Всичко, което съм като характер, дължа на стипчивата майчина обич. Как веднъж не ме е похвалила ...