събота, 12 юни 2021 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (624.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (624.)

  Свободен е само който може да си позволи да не лъже. – Албер Камю (1913-1960) 

   27 uni 1987. 

ЗА УГРИЗЕНИЯТА 

Глава IХ

Post scriptum

 Лятото и есента през онази година баща ми на няколко пъти ме води със себе си до София, където беше консултант по рекламациите за мебелния магазин "Явор", срещу ЦУМ. Зад витрината с мостри от всички мебелни заводи на някогашна България нему бяха отделили местенце, та до обяд всеки делничен ден там приемаше рекламации от клиенти, изписваше детайли за подмяна, които пристигаха пакетирани от съответния завод или цех за мебели, а подир обяд ходеше по адреси из София да ги монтира.

  Все по този повод се беше запознал, че и сприятелил с такива известни личности от артистичния свят, като любимците на публиката актьорите Наум Шопов, Тодор Колев, писателя Димитър Осинин или Димитър Остоич, ама кой от двамата, не съм сигурен... Последният проявил интерес да се запознае лично с мен – сина на дърводелеца, но – навирил нос, категорично отказах какъвто и да било намек за протекция; както, между другото, с високомерие отказвах и опитите на доверчивия ми баща да ме запознае с някакво си заможно столично семейство лекари, които имали – както ми заяви горд, с ентусиазъм, присъщ на наивния човек, когато хитрува да улови птичката на щастието за сина си. И ето го значи, открил моят прост дърводелец семейство софиянци, чиято щерка студентка била, както се изрази, "момиче умно, и хем като капка, като сълза".

  Други сълзи ми се бяха насъбрали мен по онова никакво време! От притеснение, от угризения на съвестта започнал бях да се превивам от болки в кръста: влачех единия си крак, сякаш касапски нож ми бе забит от кръста до коляното – последица от травма при скок с парашут над старото пловдивско летище, глупак, бленуващ да стане пилот в бойната авиация, една от щурите ми мечти, когато математиката хич не ми спореше.

  Снимката горе е правена в местността Юндола сред Родопите. И там ме беше отвел с мотоциклета си NSU 500 куб. см, с кош от BMW Romel в чудо виделият се мой баща, с когото, докато беше жив, се разминавахме по всички линии – простичко казано, хич не се разбирахме. Погледна ли я тази черно-бяла фотография на 25-годишния Жорес, обзема ме съчетание от възхита и омерзение пред този така амбициозен и разтерзан, но и така дръзко вперил очи в бъдещето млад грешник. Колкото вода да е изтекла от лятото на 1972 г., този е може би най-истинският ми, а и привидно най-непоколебим за света мой образ, неизменното мое ужасно Аз, в чиято чест са тези тук нещица, писани в течение на над половин век, да ме питат защо, с каква цел и кой знае от какъв зор.

  Може би защото така си и останах с мечтата да си имам мой син. Мисля си понякога, че Отгоре, от Небето, от Отвъдното този ненаименуван мой син внимателно ме гледа, и подир толкова години след добруджанската ми одисея единственото, което мога да сторя, е да моля да е снизходителен към своя непохватен, отвратителен и дързък в глупавите си проекти баща, който така и не го допусна да влезе в живота тук долу, на земята.

ИЗ РАЗГОВОР ПРЕЗ ОКЕАНА  

Monreal, Canada – Plovdiv, Bulgaria, 22/26 uni 2016 

  – И нещо, което трябва да доуточня, но ще стане едва кога отида в село Тригорци да си побъбря със сестра й на Ася. От Ася съм слушал, че с добруджанския поет Йордан Кръчмаров (1948-1986) са роднини, братовчеди май че се явяват; у Ася (чак сега, след смъртта й, си давам сметка) кипеше същата неистова жажда презглава да се впуска в какви ли не авантюри, нещо, което го имаше и у Данко, доколкото помня подвизите ни с него, а и както научавам от разкази на приятелите му. Иначе, докато сме ергенували-ловували, Данко си беше притеснителен, ама и той като мен, си бе вълк единак. Това, мисля си, е част от магията на магическия див добруджански характер. По темата Ася: нямам прошка за себе си.

  – Ако сам не си простиш, как ще си обективен разказвач? Всеки на този свят прави каквото може. Тази вътрешна претенция към себе си убива – защитаваш всички освен героя си. Няма баланс. Ако имаш прекрасни две щерки, простено ти е, време е и ти да си простиш.

  – Мъжете сме по-резки, но Силата на слабостта у вас, момичета, както се изразяват, винаги ме е възхищавала. Тъй че не е само присъда текстът. Не успях да внуша обич у дъщерите си към Ася. Това ми е проблемът.

  – Децата си обичат родителите, независимо какво ти говорят; достатъчно е да не им пречиш. Не виждам да имаш вина, а текста отдавна съм оценила.

  – Пристрастна си. Има теория в психологията, според която: когато се ражда син, то е изпит за майката, когато пък се ражда щерка – изпит за бащата. Пиша "изпит", ама ти разбирай "изпитание".

  – Според древна хипотеза (виж романа "Атинянката Таис" на Иван Ефремов), полът на рожбата сочи кой от двамата родители е обичал повече и кой е бил по-обичаният. 

  – Минавало ми е през ум и това, ама не съм сигурен дали е истина.

  – По-силно обичащият материализира обекта на любовта си.

  – Красиво звучи, за да е истина. Доста красиво, но пък кой знае!


Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited on 12 uni 2021

–––

* За илюстрацията по-горе: Снимката я направи баща ми Кирил през лятото на 1972 г., преди Ася да побегне от своите близки в Добруджа по Коледа и бременна в осмия месец, уж само за да ме зърнела. И тогава се оженихме. И после отгледахме две дъщери, и бяхме заедно цели петнайсет години, преди накрая да се разделим. По време на развода майка й долетя от Тригорци и седна в кухничката като че само за да ми каже, че всъщност двамата сме добри, но просто не сме били родени един за друг. Бел.м., tisss. 

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (623.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (623.)

 В онези дни имаше толкова неща, които трябваше да си изясня. Ърнест Хемингуей (1899-1961)

  27 uni 1987.

 АСЯ

Глава VIII

Епилог


  Нарядко двигател на кола изпълваше нощта с глухо ръмжене, а въздуха – с вонята на отработени газове. Понякога чак тук, в моето легло, слушах как гръмогласно хърка някой зад също тъй широко разтворените прозорци на отсрещната ъглова сграда. Славей по едно и също време свиреше като присмехулник всяка августовска нощ в клоните на огромните разпрострели се акации – същински часовои покрай къщата на моите родители. Луната – закръглена и розовееща като моминско лице, надничаше иззад потръпващите листа и клони. Лежейки, представях си как се наместват по-удобно между тях врабците и гургулиците, как всяка тръсва главица и я пъхва отново под крилото си. Накрая да спомена и яростното люто звънтене на комарите, които на огромни плътни рояци се вдигаха от блатистите плитчини на Марица винаги по това време на годината.

  Заспивах в ранните часове на зараждащия се ден, когато от изток високо над камбанарията на черквата "Свети Георги" нахлуваше рехава светлинка и лекият нощен ветрец полека-лека започваше да захладнява. Като че ли в по-резките звуци, в трополенето на едва начеващото утро по-добре се спеше, за разлика от нощта, когато въображението ти работи на пълни обороти, а пък денят, и особено утрините, които най-много обичам, са ясни, прозрачно чисти, бистри като истината, колкото и горчива да е тя.

  Не бях ли постъпвал по съвест?! Нали не бях лъжец?! Нали не бях крадец на чуждо щастие! Но защо нощем съзнанието ми рисува все едни и същи картини?... Вдигам куфарите си от пода в ергенската си квартира, тя се хвърля да ме прегръща, плаче, моли да ме изпрати... Или се изкачвам по тъмното стълбище към бедничката студентска мансарда на сестра й във Варна (току-що съм позволил бръснарят да ме окълца); подстриган, обезличен, като че ли отчаян, ала само външно, а всъщност преливащ от упорит, стипчив, нагарчащ, чак налютяващ оптимизъм, че о-о не, няма начин да не се измъкна от тази блудкава сантиментална добруджанска история. Или разделям се с нея пред пловдивския хотел, казвам къде могат да ме намерят с ясното съзнание, че насила никой не може да ме принуди да се оженя, най-малко скъпите й близки, че насила нищо и никой не може да принуди човек да се подчини, ако той наистина има гордост. 

  Е, и!?

  Би трябвало да съм спокоен, доволен от себе си. Нали се засилих да си докажа нещо! В такъв случай какво тук повече да преживявам, нали? C'est la vie, моя печална Любов! Животът е пред теб; нима ти преча да бъдеш щастлива с всеки един от останалите три и четири милиарда мъже по света! Защо ме тревожиш! Защо ме притесняваш и си пред очите ми, винаги щом остана сам с тишината и мрака, сам със себе си и с онова неспокойно зверче, което ръфа плътта ми?

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited on 12 uni 2021

Илюстрацията най-горе:
 - Изглед към пристанището на Балчик откъм Двореца, построен в чест на голямата любов на румънската Регина Мария към балчишки циганин.

–––

* Черквата "Св. Георги" срещу къщата на родителите ми в Мараша един от старите квартали на Пловдив. Названието на този район, доколкото знам, иде от турската дума за изоставено, занемарено лозе. 

Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...