четвъртък, 25 юли 2019 г.

СВЕТОВНА ПОЕЗИЯ. КЛАСИКА В ЖАНРА

СВЕТОВНА ПОЕЗИЯ. КЛАСИКА В ЖАНРА
  
  Великият пловдивски лирик бай Хованес Микаелян взриви партийното събрание на ГЕРБ в район Централен снощи с опус, посветен на вожда Бойко Борисов. Като приключи гласуването за кандидатите за общински съветници, районни кметове и кмет на града, поетът с патерици се добра до микрофона, изрецитира последната си лирична творба, с която едва ли не затъмни славата на най-известния бард на всяка от управляващите партии от Девети септември насам поета Спас Гърневски.

  Стихчето изправи членовете на ГЕРБ в залата в Дома на науката и техниката на пъпа на Пловдив, като предизвика дълго нестихващи аплодисменти и френетични овации. "Членувам си аз в Съюза на независимите български писатели*, обаче по гражданската си позиция оставам преди всичко боец на ГЕРБ", скромно заяви бай Ончо (на снимката долу).

ДЕЛАТА МУ КРАЙ НЯМАТ 

Той земната шир по задачи мери.
Днес е тук, утре се не знай.
И точно във целта ще се замери.
Тъй делата му нямат край.

Навсъде все приятели намира.
Обръща се с думите "брат".
Отде му таз енергия извира?
Как с таквиз чувства е богат?

Дерзай ти, Бойко, народът ти вярва!
Стъпвай на магистрален път
здраво. И ако в борбата ти трябва –
с теб ще сме дорде трай светът.**
Пловдив – столица на културата и поезията, Европа 2019

Plovdiv, edited by 25 uli 2019
–––
* Понеже от тези супер-достойни, според самите тях, за Нобелова награда писатели абсолютно нищо не зависи, затова са независими и немили-недраги, но живата съвест на пловдивския електорат на ГЕРБ.
** Редно е капризното жури на конкурса за съвременна българска лирика по името на хасковския поет Иван Николов от местното издателство на поетесата г-жа Божана Апостолова "Жанет-45" тази година да присъди Голямата награда на бай Ончо. Бел.м., tisss.


ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...