събота, 1 май 2021 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (570.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (570.)
  
 ...онова спокойствие, което обзема хората, щом разберат, че – колкото и зле да им изглежда положението, няма абсолютно никаква причина то да не продължи да се влошава.*

  13.noe.2017. 

ВЕЛИКОЛЕПЕН ДЕН, ВЪЗХОЖДАЩ В СВЕТЛИНА

Великолепен ден, възхождащ в светлина,
в омая – хоризонтът свеж, от слънцето окъпан,
и ти – усмихната липа, пред мен като жена,
която на сърцето ми до болка си ми скъпа... 

Здравейте, птици в празничната синева
или под облаци от делничната врява скрити,
така щастлив съм, че ви има на света
очите ми да теглите нагоре, към звездите! 

Благодаря ти, черквице! С пиринчения звън
о, как от мен очистваш кротко бесовете диви
и пак съм тук момченцето от онзи хубав сън,
където всички хора са добри и тъй красиви!

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited by 2 may 2021

Илюстрация:
- Май 1966 г., ефрейтор в ракетен дивизион над Хасково.
- Утринен изглед от станцията, в която служих 23 месеца.
–––
* Дъглас Адамс (1952-2001), от "Дърк Джентли. Холистична детективска агенция" – хумористичен роман, публикуван за първи път през 1987 г. Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (569.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (569.)

 Човешките същества лесно се приспособяват, тъй че до обяд в живота край къщата на Артър настана определен ред. Избраната от Артър роля бе да си лежи и пошляпва в калта и от време на време да настоява да се види със своя адвокат или с майка си, или пък да получи една хубава книга; докато избраната от мистър Просър роля бе да прави периодични опити да вразумява Артър чрез някой нов убедителен довод, лаф от рода на: "за благото на нацията" или "необходимостта от прогреса", или пък "Те и мойта къща я събориха, ама дори не се и обърнах да я погледна", също и чрез други най-различни ласкателства и закани; избраната от булдозеристите роля бе да седят и да си пият кафенцето и да тълкуват синдикалните наредби, за да разберат дали па не могат да изкрънкат материални облаги от създалата се ситуация. Накъсо, планетата Земя се движеше бавно и сигурно по установения от хилядолетия несигурен път през Космоса.

  12. noe. 2017. 

ИЗКУСТВОТО, ФИЛОСОФИЯТА, ЖИВОТЪТ
    
  Животът в изкуството е не толкова черна мъка и болка, колкото е ирония и веселие; преди всичко друго обаче е самоиронията – див лудешки смях, че сме такива, каквито сме, грешни, склонни да мечтаем, да се възторгваме от илюзии преходни, по-уязвими и ефимерни от мушица еднодневка. 

  Посредствеността ще отличиш по това, че заема строга, назидателна поза. Ей това пъстро веселие, привидна за страничния лекота да твориш както дишаш, няма да ти прости... Нормално! Нима очакваш нехайният автор на стихове да рече за себе си с фалшива сърцераздирателна въздишка: "Ох, аз съм дипломиран философ-психолог, аз съм Сократ, Исус Христос и Апостола Левски на ХХI век". Фалшивото винаги лъщи, драги, и ти взема очите, именно с единствената цел да не забележиш, че е фалшиво.

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited by 1 maj 2021

Илюстрации:
- По-малката от двете ми дъщерички.
- Правнучката от голямата ми щерка.
–––
* Из бестселъра на г-н Дъглас Адамс (1952-2001), писател и драматург, и британец, автор на хумористична фантастика. Сред най-четените му книги е "Пътеводител на галактическия стопаджия", представена през 1978 г., като радио-комедия, която авторът превръща в трилогия от пет книги, чиито продажби надхвърлят 15 млн. екз. до 2001 г., до края на живота му.
 Дъглас Адамс
 Вж. https://chitanka.info/text/186-pytevoditel-na-galakticheskija-stopadzhi/2#textstart Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1553.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1553.)      За Историята няма никакво значение дали – събирайки нещата си в книга, авторът е живял охолно и ...