неделя, 18 август 2019 г.

НЕ СИ ПИШИ КРЕДОТО ПО ОГРАДИТЕ

НЕ СИ ПИШИ КРЕДОТО ПО ОГРАДИТЕ*

  "Трудно е да отхвърлиш учтиво предложение, особено когато идва от човек с патлак в ръка". Личният ми девиз е от японските легенди: "На най-добрия самурай не му се налага да се бие". Защо ли? Бият се леваците – да си докажат, че не са въздух под налягане. Накъсо, не знам по-сигурно оръжие от хладния разум в изострена ситуация с капризен никаквец.
  
  Пази се от страхливеца и от психически неуравновесения! Тази отрепка е най-опасният ти враг. Затова съм за всеобща забрана върху свободната търговия с огнестрелни оръжия и велики идеи за нови духовни ценности, което е старата версия на печално известната от болшевизма и нацизма идея за нов световен ред. Лабилният психически несретник търси повод да докаже, че е нещо в този свят. Чуеш ли някой да говори сам за себе си колко е велик, па какви титли притежава и колко е ценен, стой по-далеч от такъв, нужен си му не за дискусия, а за да те принизи до първобитния си рефлекс към живота. Дали ще е "писателя" Христо Стоянов, "гениалния" Принц папа Жан, Йоло Денев или Лорд Бул, става дума за един и същи тип дълбоко неудовлетворен от себе си човек, който избива комплекса си за малоценност чрез титли, закани и гневни обвинения към всеки, който и за миг макар си е позволил да се усъмни в гениалността у идиота.

  Кажи си просто "Все още мога да прескачам локви" и отмини нататък!
   
Пловдив – столица на културата, Европа 2019
Plovdiv, edited 18 avg. 2019
___
* Станислав Йежи Лец (1909-1966), из сборника "Невчесани мисли", бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...