събота, 5 юни 2021 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (616.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (616.)

 ...Свещеникът е офицер Христов, боец в първите окопи, посланик на Бога в земята на сенките и избраник, комуто е поверена тайнствената грижа за попечителството на душите на смъртните. Той не е просто човек, а Божи човек. Христос му е вдъхнал дарове чрез тайнството на свещеничеството, които са единствени и уникални, но три от тях се отнасят към всички Негови служители: 1) дарът на любовта; 2) дарът на прозорливостта; 3) дарът на утешението. И всеки ще отговаря пред Него, основателя на Светата църква и щедър дароподател, дали е заровил тези дарове в земята или ги е преумножил. Свещеникът е икона Христова. Човешка, на моменти твърде човешка, но икона Божия – наранена, несъвършена, недовършена, но Негова: всяка дума, жест, дори мълчанието слага печат върху всичко и всички във видимия и невидимия свят.

На него – грешния, страстния и недостойния, но избрания, са връчени ключовете за рая, ангели и демони му се подчиняват, той "свързва" и "развързва", благославя или отминава. Самото му присъствие тук е проповед за живите, призив към човеците за връщане към Отца, напомняне за идване на себе си и изправление на криволичещите пътеки пред вечно лутащия се човек. Отговорността на свещеника е страшна! Той е като мост между Земята и Небето, между материалното и духа. Затова и изискванията към него са високи. Защото от онзи, комуто много е дадено, много и ще се изисква...* 


  Uni 2006.

 ИНТЕРМЕДИЯ** 

    
     Uma Rojo: 

  – От няколко дни насам ставам сутрин, правя си кафето с малко мляко и сядам пред компютъра с Вашата "Ася". Проверявам понякога и през деня дали не сте публикувал някоя глава екстра и очаквам следната утрин с кафето. Благодаря за хубавото време, което ми донесохте с "Ася"! 

    17 окт. 2006 г., 16,37 ч.

    tisss:

  – Отношението с читателя ми е абсолютна мъгла, ама не съм го обмислял досега от позицията на автор, и не като екстра към сутрешното Ви кафе, изкушавам се да опиша как минава ден от хиляди най-обикновени дни, които подир по-малко от десет месеца ще закръглят шейсетте години в живота на един простосмъртен пловдивчанин, който – въпреки учтивите реверанси на г-жа Съдбата, не си е показвал носа досега навън от България, а с малки изключения, може да се каже – и извън родния му град Пловдив.
Тъй захванах вчера надвечер отговора си към Вас, но бях уморен и леко разочарован от деня, в който, като връх на низ неприятности, през последните ми два учебни часа, пети и шести, "моите" десетокласници ми показаха презрението си. Горчиво усещане, че съм излишен и досадник, който опитва да им говори за Шекспир и за раздвоението у печалния датски принц Хамлет. "
Ха-ха-а-амлет! Какво ни интересува вашият Хамлет, господине? Нима смятате, че ще си губим времето да четем тази гадост!"

  Прекрасно е днешното ни Българско училище! Който не е бил учител в класна стая с трийсетина живи дяволчета, няма как да разбере колко благородно и каква романтика е да си учител в ерата на чалгата и палавите Митю Пищова, Ути Бъчваров и Лорд Бул. Обяснявам думата "отец" – че носи смисъла на духовен баща, а племето ми отглася с цинична реплика от скеч на любимия им актьор Краси Радков (1971), къс от "Шоуто на Слави". И пак смях и дивно веселие с всичко, което някога – и не само за нас, ами и за родители, дядовци е било с респект обкръжено. Ай, какво чудно поколение се задава!
Що ли Ви занимавам? Вероятно отговорът е простичкото: Сам не пожелаеш ли, и Бог от Небесата да слезе, няма да се научиш. В този смисъл поднасяте ми дар, който едва ли съзнавате как обнадеждава в такъв момент... Да-а, преживяването на чужда драма, усещане, че буца ти засяда в гърлото, сълзичка ти напира в окото, е много човешко и изключително ценно усещане; значи, някаква си там чужда участ, чужда нелепа съдба става частица от твоя личен живот, нещо толкова човешко във все по-нечовешкия ни супер-модерен, просташки нагъл, груб, лаком и все по-претенциозен и циничен свят!

  Желая здраве! Първи читател сте, който поглежда към новелата "Ася" с внимание и ме зарадвахте.

    18 окт. 2006 г., 08,00 ч.


   Uma Rojo:

  – Малко по-голяма съм от Вашите десетокласници, но в не дотам далечното минало едва ли съм се различавала много от тях. И дори сама да не съм го съзнавала тогава, учителите ми по литература оставиха дълбока следа у мен, та сред мъглата от всички науки, с които са ни занимавали някога в гимназията, литературата е която ме изгради като четящ, търсещ, мислещ, говорещ или пишещ човек. Обаче до тази истина докато стигна, време ми трябваше, както и някоя и друга житейска буря. Тъй че трудът Ви не е напразен. Една неотдавнашна десетокласничка Ви го казва.

  А "Ася" далеч не е притурка към кафето ми. Съжалявам, ако така Ви е прозвучало. Не съм от типа "вестник, кафе, цигара" за уплътняване на точно тази част от деня, и сутрешното кафе е малка вселена за мен, много моя си, много лична. А сега там влезе да вълнува и Ася. Докосна ме.
 Аз Ви чета. Хубав и усмихнат ден желая!  

  Послепис: Тук, където живея, учениците се обръщат към учителите си с малките им имена. Това съвсем не ги прави по-малки дяволи и понякога драскат грозни думи по оградите на учителите си. 

   18 окт. 2006 г., 11,30 ч.

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited on 05 uni 2021

Илюстрацията долу:
- 1972. Пътят към Тригорци край т.нар. пояси в Добруджа.

–––
* "И ще ви наблюдават хиляди очи", вж. https://www.pravoslavie.bg/%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0/%d0%b8-%d1%89%d0%b5-%d0%b2%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d1%8e%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d1%85%d0%b8%d0%bb%d1%8f%d0%b4%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b8/
** Част от представлението, когато актьорът (режисьорът, авторът) излиза от ролята си и се изправя пред публиката, за да й каже в прав текст нещо съществено. Не е академично, а лично тълкувание на термина "интермедия". Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1556.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1556.)     Не се плаши от локвата – душа и свят й е да те окаля! Празното тенеке вдига шум до небесата, но...