Времето

Времето
Моята обсерватория

Общо показвания

неделя, 17 ноември 2019 г.

НЯКОЙ СИ РУМЕН В ЦЕЛИЯ МУ БЛЯСЪК

НЯКОЙ СИ РУМЕН В ЦЕЛИЯ МУ БЛЯСЪК
ПОДПУРИ ОТ СЛОВЕСНИЯ МУ ТУРЛЮ-ГЮВЕЧ* 
     1) „лутащите се, наивни, нискочели избирители”
     2) „да привлече колкото се може повече будали”
     3) „омагьосаният електорат изведнъж се събуди и преди отново да заспи, се заблея по друга, поредна приказна приказчица”
     4) „народът ни като цяло продължава да бъде скотски неграмотен – хал хабер си няма от реалната политика”
     5) „нашето неграмотно мнозинство отново не схвана къде му е грешката”
     6) „тръгнаха да се надпреварват кой по-удачно да прилъже и измами доверието на наивните полуградски, полуселски и селски маси у нас”
     7) „и тогава на авансцената се появи уж патриотичното начало. За първи път чухме някой да плаши на думи циганите”
     8) „поредният свинар, който е курдисан механизъм, със зададена програма да квичи като Хитлер, за да омайва масовия простак...”
     9) „С появата на този гнусен национализъм у нас се сложи край на патриотичното начало, което в същността си бе чиста проба неокомунизъм, възпаляващ тъпата тълпа”
    10) „раздават захарни близалки на старците и на най-социално онепревданите. При това гузно, плахо и неуверено”
    11) „На нас ни са нужни не поредните прости управляващи и обаятелни клоуни, а мъдри личности. За жалост простаците са мнозинство в тази страна и то предпочита да избира онези, които му отиват на манталитета и умствения размер”
    12) „Не може да схване този глупав българин, че не му е виновно нито времето, нито дъждът и снеготопенето. А това, че се стиска да си застрахова къщата, свинарника, овцата и кокошката”.

  КОМЕНТАР: 

  Ярко и прегледно, намери се най-сетне и между нас – "наивните полуградски, полуселски и селски маси", мъж, достоен да ни набие чемберите. Или в стила на Алеко Константинов да му река: "Альоу, г-не Румене Леонидов, полека лампата!"  Когато си умрял, не ти пука, страдат другите около теб. Същото е, и когато си се възгордял. Нещата не са толкова прости, както си ги представяш. Когато на сергия са курдисали отродници и празни кратуни, няма място за избор, затова масовият българин не ти е виновен, че да го нападаш, независимо че са те обявили за поет, издател, журналист и общественик, отличен с български и международни награди. Бивш личен съветник на Председателя на Съюза на българските писатели по време на соца. Липсата на духовна енергия Румен компенсирал с омерзение към нацията! Георги К. Бояджиев (1947).

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, 2 maj 2014 – edited by 17 noe. 2019
––––
За глухия и сляп българин – мастика с мента. Простаците са мнозинство и избират онзи, който им отива на манталитета, вж. http://pik.bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D1%83%D1%85%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BF-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%E2%80%93-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%81-%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-news174296.html. Румен Леонидов (1953) е български поет и преводач, журналист, издател и общественик. Към 2011 г. има издадени девет стихосбирки и е носител на български и международни награди за поезия. Бел.м., tisss.