петък, 8 март 2019 г.

ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ

ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ 

 Не, не зная защо, за каква съм роден,
а едва ли ще знаеш и ти нещо за мен,

видях те сред мрак в ореол от лъчи
и дочух в мен сякаш химн да звучи,

и дочух ангел сякаш неземен с крила
да ме мами: "Глупако, със мене ела

да усетиш по устните сладост на нар,
отново да вкусиш разкоша на цар,

който е влюбен и безмерно богат
с райската хубост на земния свят".

Не послушах, нататък сам продължих,
проблеми да нямам с този мой стих,

за да няма измама, ни греховен екстаз 

където са двама, край тях да съм аз,

и когато целува се той или тя,
да се преструвам, че хич не скърбя,

че хич ми не пука за страсти и грях,
с които дотука щастливо живях.

Пловдив – столица на културата, Европа 2019



Plovdiv, 7 dec. 2013 – edited by 8/9 mar. 2019  

ОБИЧАЙ МЕ

ОБИЧАЙ МЕ

Кажи ми, теб защо ти е това изящно тяло,
което Господ дал ти е за ласки и любов,
като на теб, скъпа, посветен изцяло,
до шия да потъна отдавна съм готов?

Проклет да съм, ако те с лъжи омайвам само!
Валял бих безутешно като пороен дъжд –
по рицарски приклекнал галантно на коляно,
ала в леглото бих те любил като хъш.

Пребродил с пръсти всяка гънка и трапчинка,
покрил с горещи устни очи, уста, гърди,
като ездач бих яздил и всичко бих опитал,
букет разкошен свил бих от всичките звезди.

Тъй недостъпна, няма, ти – Вавилонска кула,
аз – странник, край оазис камилите си спрял,
от глад заклал бих с ножа последното си муле,
готов да се сбогувам с живота си без жал…

Не ме ли забелязваш? Защо се криеш в здрача 
с усмивка дяволита на сластните очи?
Нима по теб страстта ми не струва и петаче –
тук всичко ме убива, а нищо не теши! 

След хиляди години, след пролети и зими,
ще дойдат други хора: мъже, жени, народ,
и някой пак за ласки горещи ще примира,
нещастен пред всемира на твоята любов.

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, 9 apr. 2010 – edited by 8 mar. 2019

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ (прод. 2)

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ (3.)
Георги Харизанов (1978)

КВАРТАЛНИЯТ АКТИВИСТ НА ГЕРБ

  "Като активист на кварталната организация, залесявал съм Западния парк и съм боядисвал огради на детски градини" – хвали се мило с политическата си дейност любимецът на най-масовите родни телевизии Георги Харизанов (1978). Нямал бил висше образование, понеже работи адски много: копае, сее, върти четка баданарка, и решил: за какво му е диплома! Ама сбъркал, като се изфукал, че през 1998 г. учил бил в Датски колеж. "Извинявам се, какво от туй че нямам диплома, за мен говорят резултатите" – изречено скромно пред медиите. Та като стана дума за резултатите! 

  Фрагменти, огласени публично 2014 г.:
  1) Осъденият за изнудване бивш председател на Съвета на директорите на ЕАД "Напоителни системи" Г. Харизанов е с влязла в сила присъда за изнудване по чл. 213 а, ал. 1, издадена от Софийския районен съд и влязла в сила на 15 апр. 2005 г. Осъден на лишаване от свобода 2 години условно, с 3-годишен изпитателен срок и глоба 1000 лв. 
  Романтичната биография на Георги Харизанов начева още през 1997 г., когато е момък едва деветнайсетгодишен. Автомобилът му бил ударен от друга кола и той заставя онзи нещастник да се подпише, че му дължи 400 долара за щетите: такива обяснения дава 15 години по-късно. Потърпевшият обаче подава жалба за рекет, и тъй срещу Харизанов тръгва Първото му дело за престъпление от общ характер.

  2) През 2011 г. вади документ, че е реабилитиран. Сега вече се труди в Съвета на директорите на държавното предприятие "Агроводинвест". През ноември 2011 от министерството на земеделието го турят в борда на "Напоителни системи" ЕАД. Министърът не знае, че е осъждан и има висящи обвинения: за заплаха с убийство към млада жена и за кражба на 53 000 лв. от сейф на строителна фирма. Случаят...

  Бил търговски директор във фирма СТОА на арх. Дамян Стоянов и часове преди обира внесъл няколко хиляди в касата. Привлечен е като обвиняем, защото негов пръстов отпечатък откриват върху стъклената витрина в кабинета на управителя на фирмата. Според прокуратурата, Харизанов и неустановените му съучастници проникнали в помещение, където се помещавала касата на фирмата. Демонтирали облегалката на офис-стол с колелца, курдисали тежкия сейф върху стола, вързали го с кабел и лашнали стола към кенефа. Зад умивалника с оксижен рязали сейфа и го изпразнили. Чист кяр – 24 хил. лв. и 11 500 щатски долара, кой ти го дава! После влезли в друг кабинет, вече не с взлом, а с шперц. Оттам – в офиса на управителя, където има втора каса. Отключват я, без да я разбиват, и изкярили пак чиста пара близо 2 000. долара. Към 4 часа след полунощ една от "спящите принцеси" господа пазачите се събудила и отишла да пикае; не щеш ли, съглежда, пикаейки, касата на шефа си в кенефа: Абе, кво прай тоз железен сандък тук! – рекъл си. И позвънил да попита управителя и собственик на фирмата, че и на дежурния момък в столичното VII РПУ тоже позвънил да пита. 

  По отпечатъците в кабинета на г-н управителя, на трудолюбивия г-н Харизанов е повдигнато Второ обвинение. Което виси и си виси десет години, ама преди срока за прекратяване по давност бил внесен новичък обвинителен акт. Но Софийският градски съд урежда нещата, понеже отпечатъкът не бил достатъчно доказателство да бъде обвинен такъв честен мъж. Следователите само установили, че Бил Гейтс-Харизанов уж многократно шетал из стаите с двете изтърбушени каси. След умното заключение на Прокуратурата по обвинението относно грабежа, силно озадаченият Харизанов на пресконференция обидено заявява: научил за обира и се озовал там, но с едничката цел да помогне... Кому да помогне, не уточнил.

  3) Осъден от фирмата "Топливо" за дълг от 210 000 лв, през 2009 г. Харизанов преживял стрес с частен съдия-изпълнител. През март същата година "Топливо" АД иска от Районния съд в София да приведе в изпълнение заповед, от която е видно, че Харизанов дължи на дружеството 210 000 лв. Харизанов иска, обаче не връща парите и след покана доброволно да ги върне. И тогава онез кожодери го осъждат; решението е Харизанов да се издължи, но той отново не се издължава, макар да има желание. И с него се заема частен съдебен изпълнител – от януари чааак до края на 2009 г. Декември на същата 2009 г. младият Бил Гейтс (както го нарича тогавашният биг-шеф земеделският министър Мирослав Найденов) залага имущество като обезпечение за връщането на парата, която дължи, и иска спиране на изпълнението. Урра, молбата му е уважена от Съда! През 2011 г. – вече шеф в държавно предприятие "Агроводинвест", напереният Бил Гейтс-Харизанов успява да възпре принудителното изпълнение на вземанията на кредиторите му. Но преди да заеме постове в двете държавни предприятия, е ответник и по други дела, че и там по онзи познат свой стил дължи пари. Същевремнно няма собствен бизнес, нито имот на свое име, нищо-нищичко си няма, освен любов към Партията, която любов е в съответствие с европейските му духовни ценности* и не му носи никакви приходи.

  Следва

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, edited by 8 mar. 2019
–––
* Вж. https://www.mediapool.bg/sladurat-harizanov-sam-se-zalichil-ot-sladurcom-bez-namesa-na-gdbop-news190041.html & http://www.mignews.info/kakav-politolog-e-bivshata-kalinka-na-gerb-georgi-harizanov/ ,бел.м. tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...