понеделник, 28 август 2017 г.

Документи – КУЛТУРНА ДИСКУСИЯ С ОБИЧАЙНИТЕ ТРОЛОВЕ

КУЛТУРНА ДИСКУСИЯ С ОБИЧАЙНИТЕ ТРОЛОВЕ
    17 август 
    George C. Boyadzhiev:

     - СТАЛИНИЗЪМ ИЛИ БОЛШЕВИЗЪМ... ПЪРВИТЕ МАСОВИ ЕКЗЕКУЦИИ В НАЙ-НОВАТА ИСТОРИЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. По статия, публикувана в руски сайт, вж. http://maxpark.com/community/3782/content/3344468

    Георги Вълчанов
    - Болшевизъм или Сталинизъм? Глупости! Първите концлагери и извършваните екзекуции в тях, са създадени в Австро-Унгарската империя по времена на Първата световна война...

    G.C.В. към Г. Вълчанов за репликата "...Първите концлагери и извършваните екзекуции в тях са в Австро-Унгарската империя по време на Първата световна война"

    - Аз ли, Боже, криво ти се молих, ти ли, Боже, криво ме разбра! Става дума за МАСОВИ екзекуции.

    Г. Вълчанов
    - Браво, бе! И според тебе колко екзекутирани на ден трябва да бъдат, за да говорим за масови... и обратното? Дал ли си някакви критерии, посочил ли си данни за съпоставимост? Най-лесното е да се обърнеш нагоре към Господа и да завъртиш броеницата, както си и направил...

    Живко Ангелов
    - Геноцидът над индианците, "подвизите" на англичаните в Индия, в Южна Африка са нещо недостижимо по своята античовешка същност. +0-те години в САЩ са несравними по обхвата на унищожение на фермерски стопанства и масовия мор по това време.

    Владимир Младенов
    - Първите масови екзекуции се извършват в Индия от англичаните. Следващите са в Конго когато е Белгийска колония. Пич, преди да пишеш глупости, научи елементарни неща от историята!

    Г. Вълчанов към Вл. Младенов: - И аз това щях да му посоча, но реших да спестя данни за невежеството му! Разбира се, първите масови екзекуции са в Индия през 1856г., веднага след въстанието на сипаите... някои даже са били завързвани на оръдията и палят фитила. А още по-страшни са тези в държавата Белгийско Конго, лична колония на белгийския крал Леополд II. Всичко за времето на колониално робство след 1880 г. кралят избил над 10 милиона конгоанци, практически 1/2 от населението.

   Невежите са най-лесно манипулируемата маса. Най-гласовити и кресливи не означава най-често срещани!

    G. C. В. 27 август 2017 г. 20:59

    Към Владимир Младенов & Георги Вълчанов:
    - Господа съдебни заседатели, намирам ви очевидно в кофти настроение, за което дълбоко съжалявам и искрено съчувствам. Може и да сте прави относно моето невежество, което се дължи на неблагоприятна семейна среда и лошите ми другари в махалата. Не ща да съм прав, искам да съм щастлив, господа. Поздрави!

    G. C. В. към Вл. Младенов по повод репликата "...опит да се измъкнете по терлици, но напълно безуспешен..."
    - Обаятелна личност сте Вие, г-н Младенов. Ето, можело значи да се пише и по темата. Поздравления!

    G. C. В. към Г. Вълчанов
    - Чети бе, Гьорги. Чети статията, с която биде открита темата. То четенето не е като писането.

    Г. Вълчанов: 
        - Ами, ще четем! Щом е за твое удоволствие...

    27 август 2017 г. 21:07
    G. C. В. към Вл. Младенов:

    - Благодаря! Тролене ли се казва да отклониш темата в посока кой е по-по-най, господа? Благодаря за вниманието, но темата е БОЛШЕВИЗМЪТ и пр. За сипаите в Индия и конгоанците от епохата на крал Леополд II вероятно друг път ще да обсъдите подробно и с тънкости. Още веднъж благодаря!

    П.П.: Забелязвам, и извод сте си извели, което дълбоко засегна моето самочувствие на типичен невежа.

    Вл. Младенов
    - Ако намираш щастие в невежеството, то бъди щастлив! И приеми моите съболезнования!

    Г. Вълчанов
    - G.C. Boyadzhiev, считай съболезнованията като удвоени!... Можело е да посочиш критерий, например, масовите екзекуции през ХХ век? А не изобщо в историята!

    Вл. Младенов към G.C.B.:
    - Добър опит да се измъкнете по терлици, но напълно безуспешен. Дадох факти, които опровергават тезата ти за най-масовите убийства. А и в посочената статия е пълно с цифри и факти, които нямат нищо общо с действителността и са оборени с документи.

    Вл. Младенов към G.C.B.:
    27 август 2017 г. 22:02
    - Ами мога, и писах!

    Г. Вълчанов към G.C.B.:
    27 август 2017 г. 22:03
    - Само за твое сведение: Най-новата история на човечеството, както си написал по-горе в заглавието, започва от 1779* г. - Френската буржоазна революция и превземането на Бастилията. За целта слушай "Марсилезата" и недей разсъждава чак толкова, вредно е за тебе... 

Пловдив – европейска културна столица 2019

Plovdiv, edited 28 avg. 2017
___
* Годината е 1789 (вж. http://www.znam.bg/com/action/showArticle?encID=1&article=622781503 ), ала се отнася до Великата френска революция (1789-1799), а относно т.нар. Френска буржоазна революция историците и прочие умни люде си чешат езиците върху събития, случили се маааааалко по-късничко (вж. http://www.conseil-constitutionnel.fr/conseil-constitutionnel/francais/la-constitution/les-constitutions-de-la-france/constitution-de-1848-iie-republique.5106.html ).

Ars Poetica – СБОГУВАНЕ С ДЯДО

Борис Ангелов – Дявола (4.VІІІ.1900 - 26.VІІІ.1972)
СБОГУВАНЕ 
С ДЯДО*

Безплодна, спечена земя.
Копаят двама нискочели.
А над ковчега на умрелия
е августовска мараня.

Отеква под небето свеж
звънът на кирка и лопата.
И се отваря сред Земята
най-неуютният градеж.

С очи в изровената яма
наоколо е моят род.
И сякаш не копаем гроб,
ами заравяме имане.

В безоблачния хубав ден
щурче под тока ми подсвирна.
Навярно дядо от Всемира
сигнал изпращаше. До мен.**

Добруджа, Тригорци, лятото на 1977 г.

Plovdiv, 26 avg. 1972 – edited 28 avg. 2017
___
* От сб. "Сутрин рано", изд. 1983 г.
** Пет години подир смъртта на дядо ми, в деня, когато е роден през 1900, т.е. три дни преди тридесетия ми рожден ден 7 август – на 4 август 1977 между селата Тригорци и Гурково край Балчик, докато с трактор беларус тегля ремарке с 4,5 тона суров силаж, преживях катастрофа, която можеше да е край на живота ми. Съвпадението – че още като студент през 1970 г. туркиня, състудентка от хасковските села, се вмъкна неканена в редакцията на студентската многотиражка "Софийски университет" само да ми предскаже за инцидента на връх тридесетия ми рожден ден.  
    Долу: Аз – праправнук на показно заклания от турците Ангел Керемидов през май 1876 за назидание на мегдана в някогашно Калугерово, и внук на Борис Ангелов - Дявола (4.VІІІ.1900-26.VІІІ.1972). Снимката на Борис Дявола е от есента на 1943 г. Ангел и Георги (брат му) Керемидови са сред имената на четници в Хвърковатата чета на Георги Бенковски върху паметна плоча в центъра на днешния град Калугерово, двайсетина километра северозападно от Пазарджик.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...