четвъртък, 25 октомври 2018 г.

Антракт – НЕДОРАЗБРАНИЯ СТЕФАН ПРОДЕВ?

НЕДОРАЗБРАНИЯ СТЕФАН ПРОДЕВ?
   
   Цитат:
   В известен смисъл Стефан Продев е поучителен пример за участта на българския интелигент, за участта на онази част от мнозинство даровити българи, които с най-добри намерения обрекоха таланта си на фанатична предубеденост, стесниха блендата си да виждат човека и България не в цялата им пъстрота и многообразие, а се насилиха да представят живота по начин, по който са го виждали в наивните си младежки съновидения.*

РЕПЛИКА НА МИЛЕНА ГОШЕВА ПО ПОВОД**

   – Фалшивите пророци. Що фалшиви? Никой не е пророк в собствената си страна. Стефан Продев, независимо от своите превъплъщения, според Анжел Вагенщайн, е "един голям дух, който остана недоразбран"...

   Преминал през РМС на 16-годишна възраст, после стажант във вестник "Труд", по-късно – офицер и т.н., и т.н., докато стигне до вестник "Народна култура”, след това вестник "Работническо дело", прекръстено на "Дума", автор на над 30 книги и много есета. Есеистът-комунист е преминал през много роли, но винаги е оставал верен на себе си. Неговата партия БСП го прогони от вестника си, но по повод 80-годишнината му същата тази БСП направи голямо фиаско в Националния дворец на културата: посмъртно му присъди орден.

   През 2007 г. издателство "Захарий Стоянов" обяви литературна награда с неговото име. Директорът на издателството литературният критик Иван Гранитски го описва като блестящ публицист и основател на партийния вестник "Дума" през 1990 г. За него си спомнят мнозина: Председателят на Народното събрание др. Георги Пирински, Министърът на вътрешните работи др. Румен Петков, Председателят на софийската организация на БСП др. Румен Овчаров, кандидатът на БСП за кмет на София др. Бриго Аспарухов, др. Петър Берон, писателят академик др. Антон Дончев, много творци, журналисти, приятели, бойни другари. Поздравителен адрес за юбилея са изпратили Министър-председателят на Републиката др. Сергей Станишев, Министърът на културата др. Стефан Данаилов. За коментар на Darik news от 25 ноември 2007 г. по повод 80-годишнината от рождението на видния писател, журналист, есеист, публицист и прочие др. Стефан Продев Президентът на Република България другарят Георги Първанов заяви:
"Стефан Продев е един от символите на нашето време".

   Честването беше организирано от инициативен комитет от Съюза на българските журналисти и Министерството на културата, Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Св. Климент Охридски", Висшия съвет на БСП и вестник "Дума". По думите на Държавния глава на Република България, ценният урок, който писателят ни е завещал, е стойността на словото. Др. Първанов, окачестви Стефан Продев като съратник в промяната на БСП и единението на левицата.

   Според другарката Велислава Дърева от Инициативния комитет по честването, България има трима публицисти, и това са др. Христо Ботев, др. Йосиф Хербст и др. Стефан Продев. Отличителни за другаря Продев, според Дърева, са самоконтролът, талантът и характерът.

   Министърът на културата др. Стефан Данаилов нарече Стефан Продев връх в Българската журналистика, публицистика и есеистика, обяви, че годишната награда за политическа журналистика и публицистика "Георги Кирков" посмъртно се присъжда на Стефан Продев.

   На честването присъстваха Председателят на Народното събрание др. Георги Пирински, Министърът на вътрешните работи др. Румен Петков, поетът др. Валери Стефанов, творци, журналисти, приятели. Вж.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=201542


ВЪПРЕКИ

Цялото кралско войнство – на стража,
мъртъвци хвалят скъпия си Мъртвец;
а най-високата чест, това ще им кажа,
е да си останеш обикновен жив човек.


     Жива и здрава, за радост на близки и ученици! 14. II. 2009 г., tisss.

* * *
     Тодор Ряпов: – Не свърши ли този "апотеоз на Продев"?
     Георги К. Бояджиев: – Завършил!? Едва започвам.
     Тодор Ряпов: – Ами успех! Трудно се чете такова произведение.
     Георги К. Бояджиев: – Някои уроци изискват човек да се потруди. То       не е турски сериал, нито тъпа испанска комедия? Това е животът ни!

Виктория Нинова: – Е, ти направо го обезсмърти другаря Стефан Продев.
Георги К. Бояджиев: – Идиотите отдавна са го превърнали в икона на управляващата глутница от бивши членове на БКП и техните потомци, тъй че си заслужава труда. Това е типичният полуграмотен рабфаковец, като др. Цецка Цачева с фалшивата диплома от Софийския университет. Досега никой не се е вглеждал в глупостите, които е писал.

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, 14 fev. 2009 – edited by 26 oct. 2018 
___
От поредицата есета "Фалшивите пророци", заключителна част. 
** Вж. https://jores-tisss.blogspot.bg/2017/10/6.html Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...