четвъртък, 26 октомври 2017 г.

Документи – НЕДОРАЗБРАНИЯ СТЕФАН ПРОДЕВ

НЕДОРАЗБРАНИЯ СТЕФАН ПРОДЕВ
   
    Цитат:

    "В известен смисъл Стефан Продев е поучителен пример за участта на българския интелигент, за участта на онази част от мнозинството даровити българи, които с най-добри намерения обрекоха таланта си на фанатична предубеденост, стесниха блендата си да виждат човека и живота не в цялата им пъстрота и многообразие, а се насилиха да представят живота ни по начин, по който са го виждали в наивните си младежки съновидения."

РЕПЛИКА НА М. ГОШЕВА ПО ПОВОД*

    – Фалшивите пророци... Защо фалшиви? Никой не е пророк в собствената си страна... Стефан Продев, независимо от своите превъплъщения, според Анжел Вагенщайн, е "един голям дух, който остана недоразбран"...

    Минал през РМС на 16-годишна възраст, после стажант във вестник "Труд", по-късно – офицер и т.н., и т.н., докато стигне до вестник "Народна култура”, след това "Работническо дело", прекръстено на "Дума", автор на над 30 книги и много есета. "Есеистът-комунист" е преминал през много роли, но винаги е оставал верен на себе си. Комунистическата партия БСП го прогони от своя вестник, но по повод неговата 80-годишнина същата тази БСП направи голямо фиаско в Националния дворец на културата: посмъртно му присъди орден.

    През 2007 г. Издателство "Захарий Стоянов" учреди лит. награда, носеща неговото име. Директорът на издателството литературният критик Иван Гранитски го описва като блестящ публицист и създател на партийния вестник "Дума" през 1990 г. За него си спомнят Председателят на Народното събрание Георги Пирински, Министърът на вътрешните работи Румен Петков, Председателят на софийската градска организация на БСП Румен Овчаров, кандидатът на БСП за кмет на София Бриго Аспарухов, Петър Берон, писателят академик Антон Дончев, много творци, журналисти, приятели. Поздравителен адрес за юбилея са изпратили Министър-председателят Сергей Станишев, Министърът на културата Стефан Данаилов. За коментар на Darik news от 25 ноември 2007 г. по повод 80 годишнината от рождението на видния писател, журналист, есеист и публицист Стефан Продев, Президентът на Република България Георги Първанов заяви:
"Стефан Продев е един от символите на нашето време".

    Честването беше организирано от инициативен комитет от Съюза на българските журналисти и Министерството на културата, Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Св. Климент Охридски", Висшия съвет на БСП и вестник "Дума". По думите на Държавния глава на Република България, ценният урок, който писателят ни е завещал, е стойността на словото. Първанов, окачестви Стефан Продев като съратник в промяната на БСП и единението на левицата.

    Според Велислава Дърева от Инициативния комитет по честването, в България има трима публицисти, и това са Христо Ботев, Йосиф Хербст и Стефан Продев. Отличителни за Продев, според Дърева, са самоконтролът, талантът и характерът.

    Министърът на културата Стефан Данаилов нарече Стефан Продев връх в Българската журналистика, публицистика и есеистика, обяви, че годишната награда за политическа журналистика и публицистика "Георги Кирков" посмъртно се присъжда на Стефан Продев.

    На честването присъстваха Председателят на Народното събрание Георги Пирински, Министърът на вътрешните работи Румен Петков, поетът Валери Стефанов, творци, журналисти, приятели. Вж.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=201542

MY COMMENT 

Цялото кралско войнство – на стража,
мъртъвци хвалят скъпия си Мъртвец;
а най-висока чест, това само ще кажа,
е да останеш тук жив обикновен човек.


      Мила Милена, 
      Честит рожден ден! Жива и здрава, за радост на твоите приятели, близки и ученици ти желая! 14 февруари 2009 г., tisss.

* * *
     Тодор Ряпов: – Нали свърши преди този апотеоз?
     tisss: – Завършил ли? Че аз едва сега започвам.
     Т.Р.: – Ами успех! Трудно се чете такова произведение.
     tisss: – Понякога най-важните уроци изискват човек да се потруди малко повече. Това да не ти е турски сериал, това е животът ни, приятелю жаркий!

Пловдив – европейска културна столица 2019

Plovdiv, 14 fev. 2009 – edited 26 oct. 2017 

___
* Вж. https://jores-tisss.blogspot.bg/2017/10/6.html

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...