петък, 28 април 2017 г.

Ars Poetica – БЪДИ БЛАГОСЛОВЕН

БЪДИ БЛАГОСЛОВЕН

Не знам какво при мене го довлече
облечен в кърпен агнешки кожух,
под него – с поразвлечено елече
и погледът в очите – жар и студ.

Очите му като свредла въртяха,
направо ме пробиваха без жал,
ала усещах го, отвътре плахо
опечален човек се беше сврял.

Не бъбрехме, сами на празна маса,
а бяхме всъщност в онзи ресторант,
наречен "Златна круша", многогласа,
компанията грачеше край нас,

разливаха се халбите със пиво
и пак за футбол, вино и жени
ечаха гласовете там свадливо,
а с този Тодор
* бяхме тъй сами!

От Белене беглец и нелегален,
у мой роднина в старото мазе
живял бе месец мрачен и отчаян
дотам, че тръгнал нощем да снове,

не точно да краде – да се разходи,
и ето го, рискуваше напук
на всички, дето празнично и подло
го мислеха за прост и малко луд.

Познавам доста разни-безобразни
все Тодоровци, лети по калъп
**,
и само този, вместо да ме дразни,
усещам в себе си ужасно скъп –

къде ли е сега, какво ли прави
на днешното сред мътния порой,
не знам защо, но ето, оттогава
с очите, вбити в мен, остава той.

Пловдив – европейска столица на културата 2019


Plovdiv, 29 apr. 1997 – edited 29 apr. 2017
_____
* Опитал да избяга от концлагера край Белене, като преплува Дунава и се укрие в Румъния. Усеща го охраната. Пазачите стрелят с калашниците откоси наоколо му, принудили го да се върне от средата на реката. Като доплувал на плиткото, насъскали лагерните немски овчарки... Песовете отпрали мръвки от гърба му, от раменете, толкова жестоко беше нахапан. Видях белезите му у Петър Йолтов, чиято жена бе братовчедка ми Нина (1942-1988), в мазето, където се криеше; къщата е току зад "Тримонциум" – ресторанта на някогашните тузове, баровците и луксозните курви на Пловдив. Става то през далечната 1976 г. По този повод казал бях на Пепо, че именно Тодор е истинският Герой на нашето време. Пепо споменал това пред Катя Паскалева, с която 
по онова време им се кръстосваха пътеките. Нашумялата около филма "Козият рог" актриса рекла: "Който ти го е казал, трябва да е умен човек".

Подир месец Тодор го закопчаха. Вмъкнал се в магазинчето за цветя и венци сред пловдивския пазар зад католишката катедрала "Св. Лудвиг". С пари от чекмеджето купил ракия и се накъркал. По чорапи седнал на тротоара и заспал. На утрото ченгетата го откриват; били яко развеселени от факта, че си събул маратонките и прилежно ги подредил пред вратата на магазинчето, сякаш си е у дома.

** Името (от гръцки) съответства на
българското Божидар. 

На снимката горе е руският актьор Евгений Дворжецкий (1960-1999), известен с ролята си във филма "Бяг". На снимката долу: моето кътче в редакцията на младежкия вестник "Комс. искра". Бел.м., tisss.

Ars Poetica – ДОН КИХОТ ДО ДУЛСИНЕЯ

ДОН КИХОТ ДО
ДОНЯ ДУЛСИНЕЯ


– Ах повярвайте, госпожо, пълен съм със номера,
ала ми е невъзможно от мераци да се спра,

че събудихте у мене дяволски копнежи, страст
и с гърдите ви големи плувам в сънищата аз.

Като морски вълк, преплувал устни, шия, рамене,
може ли да не бленувам сладичкото Ваше "не"!

Вашите очи искрящи, даже и гневът Ви лют
будят в мене сиромашка тръпка от копнеж и смут.

Знам, че е невероятно да ме разбере човек
колко съм щастлив, когато гледам Вашия портрет.

Стихове любовни бича, де що мерна празен лист,
дебна Вашата девича радост в погледа Ви чист.

Вий сте моята награда, свежа пролетна трева –
забранена, плод на Ада, но и чужда при това.

Ах, да знае как завиждам Вашият съпруг прочут,
сигурно ще ме прониже с нож като опасен луд .

Цял във кръв, ще се изправя и ще му благодаря,
че от Вас ме отървава и щастлив ще си умра.

Озовал се в мъка черна с пагубната своя страст,
на женичките неверни днес ще Ви посоча аз

като истинска съпруга, най-достойната жена,
Осмото световно чудо в тези подли времена.


Пловдив – европейска столица на културата 2019


Plovdiv, 13 uli 2007 – edited 28 apr. 2017

Пунти пластика – АПОСТОЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

БЪЛГАРСКИ СЕРИАЛ 

Еуфория* – Вокален състав "Лей ся, песня!"

    – О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев, който донесе безбройни беди на войските ахейски, прати в подземното царство душите на много герои, тях пък самите предаде за плячка на стръвните псета, пир за грабливите птици...

    Запев след другаря Омир: – Чудна работа! Само питам, минавайки, нищо лично: Как тъй па мнозинството кресльовци на демокрацията у нас се оказват достойни доносници на бившата наша, скъпа, родна Държавна сигурност, от фамозния й VI отдел – интелектуални нужди и болежки на Татовия елит?

АПОСТОЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Апостол № 1

    Иво Инджев (1955)... Завършва висше образование в СССР, в Института за страните от Азия и Африка при Московския държавен университет, където изучава... Какво изучава си е негова лична работа, важното е, че е приютен в редичките на славната Държавна сигурност за разузнавач по времето на другаря Тато. В епохата на победилата демокрация др. Инджев тутакси се осъзнава и от разузнавача се излюпва може би най-храбрият враг на всичко руско в България, особено на клетия Владимир Путин. Сред акциите на г-н Иво незабравима за поколенията ще остане епичната битка на титана с каменния истукан в парка срещу Софийския университет, с войника от Паметника на Съветската армия. 

Апостол № 2
    
     Иван Костов (1949)... В еуфоричните седмици след славния Десети ноември се пробва чрез куфарченченце с велики планове да се навре в гнездото на обновената прясно пребоядисана за една нощ БСП; обаче новият шеф на Партията г-н Андрей Луканов (1938-1996) отпраща напористия Иван отегчен: "Космоджа ми ти професори по икономика тук ни се прескачат кат зайци в ливада, на некъв асистент от АОНСУ проектите ще чета!" И прави капитална грешка – понеже със същото това куфарче и същите грандиозни планове Иван се завтекъл право към... централата на СДС, и не само станал техен човек, но и Командир на яко ошашавените от дарената власт седесари. На Луканов се натискал не кой да е, ами баш "днешният наш Стамболов". Новоизлюпилият се "Стамболов" чрез изобретените от него самия РМД ("ремедета" или работническо-мениджърски дружества) за няколко години успя да разпродаде за нищо пари най-доходоносните ни заводи, кооперации, компании, тъй да се каже, отвори широка магистрала за сиромашки живот в условия на гола демокрация пред нацията, докарвайки добри парици за шепа родни и чужди супер-спекуланти.

Апостол № 3

    Георги Коритаров (1959)... По време на следването си в Софийския университет младият и притеснителен Коритаров някак случайно става сътрудник на Държавна сигурност. Твърди, че некви лоши хора го принудили да работи за ДС, като узнали, че с фалшив документ Гьорги пробвал милият да изкръшка от военна служба. Агент към VI управление на славната ДС е само някакви си 10 (десет) години. Колко му е! – ще кажете, обаче човекът се трудил с пот на чело десет години да съчинява доноси за близки, приятели, колеги и случайни жертвички. То не са ден, не са два! Затова и днес, като видна персона и особено скъп гост в националните телевизионни студия, чат-пат добива вид на мишка в трици – мига-мига на парцали, който тик може да му е последица, спомен далеееечен от някогашна борба със съвестта.

Апостол № 4
    
    Женя Михайлавич (1954)... Завършва Висш государственный институт для кино в Ленинграде, СССР. След славния Десети ноември 1989 г. Евгений, чието име по елински ще рече "благороден", става известен с щастливото заснемане на видео-касета, върху чийто запис от вечерта на 14 декември 1989 г. се чува президентът Петър Младенов как малодушно промърморва "Най-добре танковете да додат". И това видео е краят в кариерата на другаря-господин Петър Младенов (1936-2000).

    Юли 2016 г. Евгений разпраща депеши до посланиците на страните-членки на Съвета за сигурност към ООН и до всички посланици в ЮНЕСКО, в които писъмца топи българския кандидат за поста Генерален секретар на ООН другарката Ирина Бокова (1952). Твърди, че комунистическото минало на г-жа Бокова (щерка на един от хората на Тато) е смущаващ факт. И това е конец във възхода на Боковица към най-високия пост в ООН.

    Началото на лето 2017-то от Хр. Внезапно се изяснява, че Евгений е кандидат за депутат, въздигнат от Партията ДОСТ на доносника господин Лютви Местан (1960). И тъй, с препирни, крясъци, блъскане по масата, хвърляне на книги по опонента на ДОСТ, накъсо, след редица шоу-сценки по тв-студията на България, Евгений съсипа любимата партия на турския президент у нас, Аллах живот и здраве да му дава! – падишаха на Турция ефенди Ердоган.

Пловдив – европейска столица на културата 2019
Plovdiv, 28 apr. 2017**
––––
* Еуфория - състояние на екстаз, когато човек се чувства силно щастлив и прелива от кеф.
** Мурка от МУР (Московский уголовный розыск).

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)   Роденият във Врабево, селце нейде сред Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колег...