неделя, 12 март 2023 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1210.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1210.)

  Журналистика е всичко това, което властта не иска да види публикувано. Другото е пропаганда. Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва. Съучастник е... Не е толкова важно да останем живи. Да останем човеци, ето това е истински важното. Да не се предаваме помежду си, то е от значение... Нищо не ти принадлежи, освен няколко кубически сантиметра в черепа. Джордж Оруел (1903-1950)*

 Не всичко трябва да се казва дори във фейсбук. В момента сеещите омраза у нас, в България, точно това и очакват. "Разделяй – владей!" от епохата на Древния Рим е начин унижените да бъдат в състояние на люта ненавист помежду си именно заради спокойствието на господарите. В момента светът ни преживява криза и средствата за манипулиране чрез всяване на страх, невежество и малодушие работят с пълна пара. Непукизмът не само тук и не само в Европа, доколкото усещам, е цел на властниците. Невежеството е манна небесна за замогнали се от предателства и алчност отродници. Какво правят в наши дни т.нар. "национални" телевизии? Основно излъчват реклами за лекарства и вещи, които съвсем не са ни необходими, а между рекламите им текат турски, испански, латино, аристократски немски отчайващо розови домашни сериали, холивудски кървави лимонадени екшъни с патаклама, грубости и смърт. По нашите родни телевизии както пълноводен поток се точат състезания за невежи лакомници, непрекъснато се готви манджа, ходят си на гости, клюкарстват кой с коя преспал или коя кифла забягнала с новичкия любовник от бившия си одъртял съпруг и спонсор. Има около три дузини професионални тълкуватели по нашите телевизии, и като се появи на телевизора в хола ми такава птица или разпален гневен агитатор на някоя политическа дружинка, независимо коя му е партията и за какво се бори, моментално сменям канала. Подобен род "говорители на истини от последна инстанция" не че са ми неприятни, просто нямат какво свое да ми кажат. – Аноним (1947)

  15 dec. 2006
1. ПОДСТАВЕНИТЕ ЛИЦА В ИНТЕРНЕТ
   08:45 h. 
tisss
   – Грандоманията, лицемерието, леснотията, с която някой може да се подиграва на други човеци, като сее познатата ни партийна злост от всяка трибуна, която имаме в Републиката. Вестниците, пълни с платена журналистика, електронните родни медии обслужват тъничка прослойка управляващи. И остана единствено Интернет. Ала ето, че бивши доносници и офицери на бившата Държавна сигурност здраво окупираха и това местенце за обсъждане какво се случва с нас, гражданите на Републиката ни. Да говориш, когато всъщност нямаш какво да кажеш – да се кълнеш днес в Иван Костов, утре в изселниците към съседна Турция, до някое си време Маркс или Ленин да са ти върховни арбитри за истинност, а подир Десети ноември 1989 г. да се кълнеш, че без Божията майка и Младенеца не можеш да си представиш живота, да маскариш всеки несклонен да ти вярва, да сееш неистини. Персонално за себе си чух поне три дебели лъжи: приписват ми се фрази, които не съм изричал, приписват ми се чувства, които не изпитвам, приписват ми мечти, които не са мои; и върху така съчинения мой образ ми се надсмиват с грандоманска екзалтация... Досега ми беше смешно, но това, което се случва тази сутрин във форум Политика на този сайт, не е ли мародерство от нов тип? Предложих да обсъдим темата "Подставените лица в Internet-пространството". Не конкретна персона ме вълнува, а явлението и по каква причина то се явява част от прословутото наше приобщаване към цивилизована Европа, към т.нар. "европейски духовни ценности". Бъдете здрави!

  12:19 h. [Re: tisss]

 domein 

  – За съжаление, имаме и такива хора, tisss. Жалко е наистина! Чувствам се виновен донякъде, дори може би и аз съм продиктувал тази психопатщина с въпроса си към Ейнджъл: "По каква линия е учил в Меката на СССР". Дано все пак избърше пяната от устата си и ми отговори!


 14:42 h. [Re: tisss]
AngelPotter
  – Кошмарът на достолепния хрисим г-н Тиссс тази сутрин: става и вижда, че всички теми на така искрено мразения от него AngelPotter са във форум Политика. Това беше шегичка, специално за теб, драги ми Тиссс, с оглед слабите ти нерви, и ето – хвана се на въдицата, откри вселенски заговор в Интернет, организиран от злите сили спрямо собствената ти особа и твоята любима партия (...). Представям си лицето ти, неговите гримаси в този миг. Животът ни не е толкова черно-бял, драги ми Тиссс, обаче твоите възприятия го правят такъв само за теб, разбира се! Попрочети нещо от Шопенхауер, и то в оригинал, прочети неговата велика книга, стига си се предоверявал на анализи върху Шопенхауер на марксиста Исак Паси... и ще разбереш нещо много важно, което сега ти действа деградиращо. Тогава ще се примириш с факта, че всички хора просто няма как да мислят като теб, мили ми страдалецо Тиссс.

  14:46 h. [Re. AngelPotter]  

 domein
  – Ейнджъл, всички сме притеснени за менталното ти състояние! Това, което стори, не може да се разглежда като шега. Все ти повтарях, че ще полудееш, и ти накрая взе, че наистина излезе от релси.

  15:20 h. [Re: tisss]

мислещ гражданин

  – Шепа организирани престъпници срещу милиони объркани андрешковци! Време е да се организираме, да поставим гражданските си въпроси на дневен ред; само в наш интерес е! Иначе ставаме жертва на шепа хищници и рационалното свое бездействие.


  16:11 h. [Re: AngelPotter] 
N*&**©$% 
  – Не мисля, че става въпрос за подставено лице (AngelPotter), а за най-обикновена психопатия. Смущава ме детинското обяснение на тазсутрешното писание на Ангел: "Това беше шегичка специално за теб, драги ми Тиссс, с оглед слабите ти нерви, и ето ти се хвана на въдицата – откри вселенски заговор в Интернет, организиран от злите сили спрямо собствената ти особа и любимата ти партия"... Тъпо! Да не забравяме и ненормалния брой хилещи се емотикончета в почти всеки постинг на "философа". 

  16:30 h. [Re: мислещ гражданин]

AngelPotter 
   – Рационално бездействие... Какво е пък това? Обясни, че не схващам!

   17:05 h. [Re: AngelPotter]
 
gandolfo

(цитат) "Благодаря на всички! Още не е дошла полунощ и се оказа, че в този момент 500-ят посетител на моя блог е влязъл да го разгледа. Става дума за брой посетители този ден, 14 декември. За блога HUMANUS, създаден съвсем наскоро, това е рекорд и най-голямо постижение! Искам най-искрено да благодаря на онези, които са проявили внимание към размислите, които предлагам в блога си! За мен е много задължаващо и ще се опитам да оправдая доверието ви и занапред. Това е жест към философията, на която се стремя да служа. А философията може да ни даде онова, което ни е най-потребно. В дните на апатия и обърканост, струва ми се, най-потребна ни е Истината. Защото тя ще ни направи свободни, както ни учи нашият велик учител Христос."

  – Това е последното ти изказване в много теми, което си писал в 5,30 ч. А бе, ти луд ли си, или си просто тъп? Не мислиш ли, че е неетично спрямо другите в този форум да ги занимаваш с твоите проблеми! Ти, всъщност, въобще можеш ли да мислиш? Не разбра ли, че си досаден и дотягаш на много хора с твоите тъпотии?

  17 dec. 2006
   17:38 h. [Re: tisss]

Ventor

  – Според мен, във форум Политика** не пишат много хора. Мнозина обаче го четат и наблюдават. За подставените лица мога да кажа следното... Те са няколко вида: 
   1) платени партийни агитатори, на които е възложено да промиват мозъци; 
   2) откровени провокатори, които с безкрайните си обиди, простотии и лигавене се стремят непременно да обидят някого за мнението му и да опорочат всеки сериозен разговор, като изместят същността на темата, та сред простотиите хората да забравят за какво точно става въпрос;
   3) нереализирани комплексари, които си избиват комплексите, тук се опитват едва ли не да блеснат;
   4) съчетание на някои от посочените по-горе.
 Тези хора, разбира се, се броят на пръсти... За съжаление, и аз понякога се връзвам на подобни екземпляри и им отговарям, въпреки че не заслужават внимание. Само че на лъжите, клеветите и мръсотията трябва да се дава категоричен отпор.

  09:45 h. [Re: AngelPotter]

Ventor

  – Неуважаеми комунист Потър, това, че един интелигентен човек казва истината, те дразни, разбирам. От цялата ти купчина от "теми, идеи, коментари, анализи, оценки" и прочие простотии, с които ни заля, проличава единствено невероятната психопатия, която яко те друса – така яко, че повечето тук наистина сме впечатлени от този рядък психиатричен феномен. Може би в началото тези глупости си ги възприемал за игра. С течение на времето вероятно си повярвал на маниите, които изливаш във форума. И понеже, като интелигентен човек, tisss проумя тежката ти патология, явно се жегна и от него. И като комунист-примитив, почна да бълваш храчки срещу него. Може би си се вживял в ролята на мисионер, едва ли не пророк...

 20:06 h. [Re: AngelPotter]

daik
  (цитат) "...Това беше шегичка, специално за теб, драги ми Тиссс..."
  – Според теб, и да се изсереш пред Президентството ли е шегичка! Нищо чудно и да го направиш. А "шегичката" ти не беше ли и за мен?!... Защото и моето его е наранено Много си зле. Послушай и другите от форума, лекувай се. Може да стане късно.

   20 dec. 2006

   09:27 h. [Re: Ventor] 
tisss
 (цитат) "На лъжите, клеветите и мръсотията трябва да се даде категоричен отпор".
  – Думата "категоричен" ме притеснява. Срещу плоско тенеке, като подвизаващия се по форумите "философ", който си е присвоил образа на мъдреца Сократ, колкото по-силно блъскаш, толкова тенекето повече врява вдига. Има друг начин да се отвърне на подобна досада, мисля си. Бъдете здрави! Щом така отчаян е воят, явно има защо. Все пак днес е Игнажден, начеват т.нар. бесовски (наречени още погански) дни, когато плъховете изпълзяват от обиталищата си и народът или ги отпъжда от имота си, или ги умилостивява с ритуални наричания. И това ще продължи чак до Богоявление. Тъй че много моля, да внимаваме с бесовете! Та на тях точно това им е целта.

Пловдив – европейска столица на културата

Plovdiv, edited on 12 mar. 2023 

Илюстрации:

- Публицист от висока класа.
- На кафе край Батак с Ася***.
–––
* Автор на пророческа публицистика ("Фермата на животните", "1984" и пр.)... Ерик Артър Блеър, както е истинското му име, е британски писател, поет, журналист и критик. Творчеството му се отличава  с ясна проза, социална критика, противопоставяне на тоталитаризма, гореща подкрепа на демократичния стил управление. Оруел пише в жанровете литературна критика, белетристика и поезия, публицистика. 
** По онова време най-популярният сайт за българи със седалище в Чикаго, САЩ. Въпросният AngelPotter с аватар образа на Сократ се подвизаваше във форум Политика под още трийсетина имена, под различни аватари. Случвало се е един от неговите аватари да спори с втори, а третият му образ да заеме ролята на арбитър, да заплашва със съветското КГБ и високата си длъжност в разузнаването. 
*** Ася Петрова Ненова (1952-2017) – майка на двете ми дъщери. Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...