понеделник, 12 март 2018 г.

Philosophy – ЗА ВЯРАТА В БОГ

ЗА ВЯРАТА В БОГ

    Чувствата се пораждат в граничната зона, където идеалното се разкрепостява в обикновеността. Човекът изкушава именно защото е грешен и не се поддава на математически строгата логика. Всякакви всеобемащи и уж обясняващи света докрай религии, теории, идеи отблъскват със своята скованост и едва прикрита неприязън към грешния човек зад кухи фрази за любов.

   Фанатикът безусловно вярва, понеже е посредствен, а не защото духът му е силен. Силен дух не би позволил да го оковат, над него не звездното небе, ами орнаментираната везба на изкусни манипулатори да го очарова. Това, което назовават "вяра" в повечето случаи изобщо в религиозните общности, тълпящи се в нозете на някое уж висше божество, се оказва подчинение, сурова дисциплина, ужас да не сбъркаш канона, да не разгневиш Силата и Властта.

   В името на човечността унищожават най-човешкия рефлекс, склонността ни да грешим, да се изкушаваме и да изкушаваме, с други думи и по-ясно казано, сурово подтискат стремежа ни да мечтаем, да опипваме граничните забрани с риск дори за живота си, но и с тръпката на откривателя.

Пловдив – европейска културна столица 2019

Plovdiv, edited 13 mar. 2018

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...