понеделник, 9 септември 2019 г.

КАК БЪЛГАРИЯ ОЦЕЛЯ СЛЕД ВОЙНАТА

КАК БЪЛГАРИЯ ОЦЕЛЯ СЛЕД ВОЙНАТА

Ситуацията в България непосредствено след войната
- исторически свидетелства*

Стенограма на доклад на Мейнард Б. Барнс, изнесен в Националния военен колеж във Вашингтон на 3 юни 1947 г., разсекретен на 19 октомври 1977 г., после отново засекретен и разсекретен за втори път наскоро

  Чърчил и Идън най-накрая отидоха в Москва, понеже нещата се проточваха. Чърчил се опитваше да се споразумее по време на първия период на примирието, т.е., докато приключат военните действия в Германия, руснаците да "командват парада", но след това нещата да се променят към по-добро. Чърчил обаче невероятно ни предпази. Той каза, че няма да подпише примирието, докато българските сили не напуснат Западна Тракия.

  Едва през февруари 1945 г. ние осъзнахме колко прав беше старецът, понеже на десетия ден от септември нашият лоялен съюзник, след като се споразумя с нас, че Гърция няма да загуби територия в полза на България, понеже Гърция беше съюзник, а България – противник, та нашият лоялен съюзник в лицето на ген. Бирюзов заповяда на българската армия да се разгърне по цяла Западна Тракия – "сега е моментът да си осигурите тази територия завинаги с пълната подкрепа на Русия".

  Това е документиран факт. И Чърчил каза: "Ние няма да подпишем примирие, докато тези войски не излязат оттам. И това означава, че е необходима междусъюзническа комисия, която да отиде и да удостовери, че те наистина са напуснали". Успяхме да създадем такава комисия. През януари Бирюзов каза, че е дошло времето за федерация на южните славяни, след като много преди това нашите три страни се бяха споразумели, че няма да има такава федерация. Влакът беше готов да потегли в полунощ.

  Петимата министри, които трябваше да отидат и да подпишат с Тито, си бяха опаковали багажа и той бе качен на влака. За щастие Москва в последния момент каза: "Добре, нашите отношения със Съединените щати и Великобритания са такива, че сега не е време да ги обтягаме". Никога Русия не е проявявала добра воля по отношение на нас в България.

Пловдив – столица на културата, Европа 2019
Plovdiv, edited by 9 sep. 2019
–––
* Вж. http://www.librev.com/index.php/2013-03-30-08-56-39/discussion/bulgaria/1116-2010-12-31-14-06-22 Бел.м., tisss.

САМОПОКАНИЛ СЕ ЗА КМЕТ ИЛИ ДЕПУТАТ

САМОПОКАНИЛ СЕ 
ЗА КМЕТ ИЛИ ДЕПУТАТ

ОТВОРЕНО ПИСМО

до четири политически формации, вкл. БСП и ГЕРБ, в български град 
от блогър, водещ предаване по Н-ската обществена телевизия

  Уважаеми дами и господа,

  Пак дойде време за избори и вероятно сега усилно (???) редите листите, голяма тарапана сигурно е там, много кандидати се натискат да попаднат на избираемо място в листите, кандидати за власт бол, нали така! Съчувствам ви! И по тази причина искам да ви помогна, като ви предлагам един наистина много качествен кандидат, който ще бъде украшение на листите ви. Става дума за г-н Тепавичаров*, на 42 години, оттук е, кореняк е, много интелигентен, много подготвен в областта на политиката, по образование е икономист, а най-ценното му качество е, че е добър и изключително нравствен човек; той е човек, който никога няма да направи сделка със съвестта си, напълно убеден съм в това! Последното обстоятелство, по моето дълбоко убеждение, е решаващо в съвременни условия. Не зная дали вие изобщо обръщате внимание на този критерий, но ето, аз пък, като философ, ви казвам, че той следва да е водещият.

  Г-н Тепавичаров естествено НЕ Е КОРУМПИРАН, нито някога някой може да го корумпира. Никой не може да го купи. Човек като него в Общинския съвет, пък и в Парламента, защо не – ще бъде нещо като канара, в която се разбиват всички вълни, талази и цунамита на тъй безбрежния аморализъм, ширещ се в нашата политика. Затова ви предлагам този човек да влезе в листите ви. Смятам, че ще се изпотрепете коя партия или коалиция по-напред да го тури в листата си и да изпревари другите, да прецака другите, щото той наистина е ЦЯЛО СЪКРОВИЩЕ! Безценен човек, личност и напълно подготвен политик е г-н Тепавичаров; точно личности от неговия тъй рядък тип са ни потребни в този момент. По тази причина ви го и предлагам, ще се радвам предложението ми да не остане "глас в пустиня", както естествено очаквам най-вероятно да се случи. За жалост, точно това ще се случи де, аз не съм чак такъв оптимист, че да повярвам, че някой от партиите ще изживее за една нощ такъв поврат, че да включи г-н Тепавичаров в листата си.

  Г-н Тепавичаров от известно време е най-активният и най-компетентният от коментаторите сред зрителите на Н-ската обществена телевизия. Той има овреждане (?!) в краката по рождение, трудно се придвижва, но за сметка на това няма увреждане в главите (бел.м, tisss: Кои глави, Боже мой!), което е така разпространено в наше време, включително и дори може би най-вече сред политиците! Смятам, че човек като г-н Тепавичаров заслужава да влезе в Общинския съвет, затова ви препоръчвам да го сложите на по-предно, избираемо място в своите листи. Ако случайно има голям интерес към неговата кандидатура – тя, разбира се, ще бъде от гражданската квота или от квотата на зрителите на авторитетна медия като Н-ската ни обществена телевизия, тогава, разбира се, в чия листа ще да влезе г-н Воденичаров ще зависи от неговия избор; но вие първом ме (?!) предложете да го включите, тогава той сам нека да реши.

  Ще си позволя накрая да направя нещо нечувано нагло в българския политически живот и съобразно разпространените нашенски нрави – също така ви предлагам своята кандидатура било за общински съветник, било дори за районен кмет, пак от гражданската квота естествено! Правя това, защото искам да предизвикам дебат по въпроса как следва да се определят кандидатите в листите, кой е верният и демократичният начин. Аз смятам, че верният, добрият, правилният начин е самопредлагането, колкото и цинично това да ви звучи. Другият начин – някой друг да предложи кандидата, е аморален и нечестен: естествено, че кандидатът ще наговори свой приятел или роднина да го предложи, а това, простете, е не само аморално, то е и тъпо. Та ето, аз проявявам безсрамието да се самопредложа даже и за Районен кмет. От гражданската квота.

  Аз съм демократ с десни разбирания. Десетилетия наред съм преподавал морал, право, философия, гражданско образование, демокрация и прочие. Предполага се, че съм доста подготвен за политическа работа (?!). Много съм помагал на СДС в първите, най-тежките години на демокрацията ни, когато тя се раждаше. Бил съм дори кмет на родното ми село Долно Нанагорнище**, Софийско, бях Председател на т.нар. Временна управа преди първите демократични общински избори. Както и да е, няма повече да се самоизтъквам.

  Самопредлагам си кандидатурата публично, проявявам тази безпрецедентна наглост именно с цел да спомогна за поправянето на нравите в политиката ни, която е пределно деморализирана, по общото признание, нали така? Не крия, с интерес очаквам реакцията ви.

  Аз също така спомогнах за кандидатирането и на един млад човек, на колегата-блогър Х., предложихме ний двамата с него той да бъде издигнат от гражданската квота на партията Демократична България.

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, edited by 9 sep. 2019

ПОСЛЕСЛОВ: 

– Акъл море, глава шамандура! – глуми се с този тип чешити нашенска поговорка. Самопредложил се, милият! Те го не щат в село, той за поповата къща пита! 
–––
* Фиктивно име, вм. името, посочено в автентичния текст на въпросния самозванец.
** Фиктивно име. Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...