четвъртък, 7 юли 2022 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (012.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН
ПЛОВДИВЧАНИН (012.)

 Детството е приказен сезон на надеждите и нетърпението час по-скоро да пораснеш, а много по-късно узнаваш горчивата истина, че всички се раждаме някак, живеем и си отиваме от този свят с очаквания, които никога не се сбъдват, ала има нещо по-важно от това, заради което понякога и възрастните плачат. – Аноним (1947)

   
  10 avg. 1996
ХЛАПЕТАТА НА ГОЛЕМИЯ ГРАД

Каквото случи се, все за добро е,
по бързея ти носим се, Река,
и ти пак с нас по майчински говориш
но ние си оставаме деца,

и пак повличаш ни натам, където
гърмят призивно утрешните дни,
звезди на гроздове лъщят в небето
над тънещи в екзотика земи

и кораби, и лодки с други хора –
красиви и изпаднали в екстаз, 
се носят по вълните ти покорно,
ала за детството си жаля аз.

Валеше дъжд над теб, о мое детство,
и Пловдив цял подгизваше от кал,
но злото се забравя много лесно,
като хлапе щом чисто си живял.

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited on 07 uli 2022 

Илюстрации:
- 1986 г., с мои ученици на екскурзия до Пещера.
- 1953 г., в дълбокия сняг на тихата уличка Ниш.*

–––

* В едноетажната къща`(на снимката - зад гърба ми) с дворче, потънало в цветя, на улица Ниш № 8, която граничеше с улица Пещерско шосе, живееше бездетната леля Павлинка със съпруга си и двама много по-възрастни мъже от бащиния й род – 105-годишен достолепен дядо и неговия 86-годишен син – и двамата православни свещеници, отдалечили се очевидно от черковните дела. Най-интересното беше, че сред нас – хлапенца от онова смутно време, се разправяше със затаен дъх как старият Дядо поп смъмрил за нещо сина си и онзи със сълзи плакал на двора сред лехите с цветята. Когато на майка ми й се е налагало да излезе по работа, поверявала ме е на леля Христинка, която живееше на отсрещния ъгъл, и аз – едва 4-5-годишен, се разхождах важен-важен из лехите с марули, лук и зеле, гонех пеперудите или наблюдавах как мравките влачат семенца към мравуняка си. И това внимание към заобикалящия ме свят ми остана навик за цял живот. Бел.м., tisss. 

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...