вторник, 2 юли 2019 г.

СЛАДКИ РЕКЛАМИ

– Леле, ще го смачкам, тоя ми съдра чорапогащника!
СЛАДКИ РЕКЛАМИ
1. Последният чорапогащник

  Тези дни аз – Конан Варварина, получавам настойчиви реклами от някаква фирма със следното съдържание: "Най-накрая чорапогащник, който не става на бримки, не се къса при най-малко задиране, освен това изглежда прекрасно и се облича лесно. Ако Ви е омръзнало чорапогащникът Ви да става на бримки и да се къса при най-малкото закачане, и искате да изглеждате стилно и да не се притеснявате, че ще се изложите в най-неподходящия момент, това може да спре, ще да го постигнете по следния начин, който не коства почти никакви усилия и е подходящ за всяка жена, която иска да изглежда стилно и да се чувства комфортно. Поздрави от екипа ни!"

2. Ако сте тревожен, ако се чувствате изолиран...

  "Ако сте тревожен, ако се чувствате изолиран, ако имате проблем и не виждате изход, ако търсите промяна и по-добро качество на живот – обадете ни се!" 
  
  В същия този сайт специалистът по вашите проблеми – вече не от свое име, а от името на фиктивно лице, отправил следния сърцераздирателен зов: "Приятели, искам да ви помоля да помогнем на един човек, учител и писател, който в момента е в тежко положение – загуби съдебното дело срещу уволнението си от работа в училището и съдът го осъди да плаща съдебни разноски в размер на голяма сума пари, а пък тя се увеличи още, защото го дадоха на частен съдебен изпълнител. Нека проявим своята човешка и гражданска съпричастност, като си купим по една негова книга (хартиено издание). Заглавията на книгите му ще намерите в неговия блог. Благодаря за отзивчивостта и човечността!"

  Следва втори любопитен призив... "Здравейте, читатели на блога. Пиша ви тази молба да помогнем на учителя по философия, който започва протест на площад "Джумая джамия". Нека който е свободен, да помогне на човека в неговия протест. Пояснявам, протестът ще бъде мирен и няма да се крещи."

– И като няма да се крещи, аз какво да правя там?

Plovdiv, edited by 2 uli 2019


ГРЕХОПАДЕНИЕТО

ГРЕХОПАДЕНИЕТО
  
  Адам е логичен, жестът му настоява: не бива, не ни е позволено! Ева обаче е интуитивна – посягането й към плода казва: не бива, но аз силно желая това. Тези, според мен, са двете начала, чрез които вървим към Познанието, независимо от разните, често противоречиви, интерпретации каква дидактична уж цел преследва Библейският текст относно т.нар. грехопадение. Художниците по-вероятно е да са били наясно с алегоричния смисъл и на този епизод от Стария завет. Сексуалният подтекст едва ли е изобщо цел на изображението. Накъсо, познанието носи рискове и не е път, постлан с рози.

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, edited by 2 uli 2019

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)   Роденият във Врабево, селце нейде сред Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колег...