четвъртък, 2 март 2017 г.

Публицистика – КАКЪВ МИ Е НА МЕН 3 МАРТ!

КАКЪВ МИ Е
НА МЕН 
3 МАРТ!*

    Университетски преподавател – понастоящем, доколкото го знам, декан, демек, оглавява филологическия факултет в
местния университет "Паисий Хилендарски", в четвъртомартенски брой на вестник "Марица", вероятно най-тиражирания вестник в Южна България, преди време се изцепи в публичното пространство с риторичния драматичен въпрос "Какъв ни e на нас 3 март?" под многозначителната рубрика на уважаемата редакция "Европа ли?" И взех, че се усетих лично засегнат, понеже и въпросът, а и рубриката отправят всинца нас – клети българи по род и пристрастни спрямо България, към внушение в до болка познатия мил байганьовски маниер.


О, sancta simplicitas!

    Накъсо казано, да вървят по дяволите и Трети март, и Европата – знае я Бай ви Ганьо тайзи лицемерна Европа на дипломатите, които не се съобразявали с нашите мераци и с романтичния запев от Българската ни история. Ей това е внушението! 

    Е да, какъв ви е на вас Трети март, дами и господа сноби? Явно, никакъв. Но за мене този ден е знак за горчивата истина, че Отечеството ми бе орязано и ограбено, че мечтата на предците ми бе яко поломена не без участието и на прохождащите в голямата дипломация доморасли нашенци политици. Трети март ми е особено скъп именно заради блюдолизничество и предателства пред портите на Изтока или пред портите на Запада, или на Отвъдокеанския Биг Брадър, все тая!    

    Войните, които обикновеният български войник и семейството му, и родът му изнесоха на плещите си, независимо какво проектират сегашните наши управници на България и сегашните наши божем приятели отвън, са осветени от ентусиазма, белязан с датата 3 март 1878 година и съхранен за историята и паметта българска. 


    Не ми се спори с уважаемия преподавател от местния университет, с автора на въпросната реплика в най-тиражен за Южна България вестник; да отстоява каквато си ще философия или теза; ала настоявам да се има предвид и по-уравновесеното мнение, че Трети март очертава (т.е. оказва се санкция в най-висок дипломатически стил) колко многобройни, макар и насила разделени в пет-шест балкански държави, сме ние, българите. Такова признание, документирано и от Западната дипломация, наред с дипломатите на Царска Русия документирано, е, това не забелязваме ли?!

       БЕЛЕЖКА:


    Текста по-горе писах на 15 март 2005 г. Манипулациите върху съзнанието ни на българи и днес се вършат с помощта на пъстропери персони, които от носа си по-далеч сякаш не виждат и лъщят със склонността си да ни предателстват, да хулят и да унижават българина като недорасъл – според тяхното височайше мнение, сам да проумее какво нищожество е. Подир това вече върху тъй поразчистеното от нашите "национални" медии място се явява кресливата сган от грандоманстващите злостни патриотари, самозабравилите се от алчност и лицемерие политици, мазните турски сериали за великолепието на Османската империя и за един бит, надживян отпреди век по земите на българите, гавра с нашите национални личности и събития в стил фондация "Америка за България" и фондация "Отворено общество", появяват се обаятелни лъже-историци, като Мартина Балева**, Емил Джасим*** и прочие добре рекламирани по "националните" ни медии ярки отродници. 

    Мене любознателност и ровичкане в опити да бъдат преразтълкувани основни събития от Българската ни трагична история чрез т.нар. "нов прочит", са ми върло симпатични с немощта си да отрекат и приноса на Русия – не Русия на имперските служби, всеки случай, а Русия на обикновения руски човек, наш събрат по дух.


    Честит Националният празник Трети март на всички българи по нрав и потекло! Където ми е сърцето, там е моята България; независимо от изливащата се помия и злост, и жлъч, независимо от пренебрежението на официалната власт днес, там е и обикновеният руски войник, жертвал живота си, за да я има днес нашата България.

Plovdiv, 3 mar. 2011 – edited 3 mar. 2017
_____
* Вж. 
http://dariknews.bg/rektor2011.php?city=3
** Вж. http://frognews.bg/news_228/Uchenata-moma-Martina-Baleva-vzela-2000-evro-da-dokaje-che-klaneto-v-Batak-e-balgarska-razduvka/
Вж. https://www.youtube.com/watch?v=oFIyR7ntWZM

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...