вторник, 12 ноември 2019 г.

ВЕЛИКОЛЕПЕН ДЕН, ВЪЗХОЖДАЩ В СВЕТЛИНА

ВЕЛИКОЛЕПЕН ДЕН, ВЪЗХОЖДАЩ 
В СВЕТЛИНА

Великолепен ден, възхождащ в светлина,
в омая – хоризонтът свеж, от слънцето окъпан,
и ти – усмихната липа, пред мен като жена,
която на сърцето ми до болка си ми скъпа! 

Здравейте, птици в празничната синева
или под облаци от делничната врява скрити,
така щастлив съм, че ви има на света
очите ми да теглите нагоре, към звездите! 

Благодаря ти, черквице! С пиринчения звън
о, как от мен очистваш кротко бесовете диви
и аз съм пак момченцето от онзи хубав сън,
където всички хора са добри и тъй красиви!

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, 13 noe. 2017 – edited by 12 noe. 2019

ФИЛОСОФИЯТА И ИЗКУСТВОТО

  ФИЛОСОФИЯТА 
И ИЗКУСТВОТО
Почти по Теофраст*, "Характери"

  Животът в изкуството е не толкова мъка, болка, колкото ирония и веселие; преди всичко обаче е самоирония, лудешки смях, че сме каквито сме си – грешни, склонни да мечтаем, да се възторгваме от илюзии, преходни, по-уязвими дори от пеперуда. Нейно величество Посредствеността винаги заема ядовита, назидателна поза; това пъстро веселие и привидна лекота да твориш както дишаш, няма как именно тя да ти ги прости. Нормално! Нима очакваш истински поет да говори за себе си: аз съм поет, или истинският философ да се кипри, навирил нос: аз съм философ, аз съм Сократ на ХХI век. 

  Фалшивото винаги лъщи и ти взема очите. Да не откриеш, че е фалшиво, дрънчи като празна тенекиена кутия: "Аз, аз, аз! А бе, няма ли кой да ме забележи? Ами че аз така страдам за света, предавам му уроци, а светът защо не ме цени? Очевидно светът е недостоен за такъв като мен!" Вгледаш ли се, обаче в объркания му живот на самозванец, разбираш – пред теб издува гърди типичният слепец, въобразил си, че може да даде светлина за човеците, докато се лута в собствената си дивна злост като пате в калчища. Душевна смрад излъчва, а пък не съзнава клетият, не съзнава колко е безпомощен. И това е неговата драма на отритнатия от света заради злост и претенциозна тъпота. От такъв по-надалеч стой, замълчи си, когато те предизвиква, него мълчанието го убива. Както се казва – "Убий простака с мълчание!" Животът е изключителен дар, та не си струва да си губиш времето с озлобен самоубиец.

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

 Plovdiv, 12 noe. 2017 – edited by 12 noe. 2019
–––
* Теофраст (370 – ок. 285 г. пр.н.е.), живял в Ересос на остров Лесбос, ученик на Аристотел в Перипатетическата школа. Бел.м., tisss.

ПАЗИ, БОЖЕ, ОТ БЛАГОВЕСТ С КАМЕРА!

ПАЗИ, БОЖЕ, ОТ БЛАГОВЕСТ С КАМЕРА!

  Виж, моля, клипа, прочети текста на интернет-сайта "24 часа Пловдив": "ПИЯНА КАТО КИРКА ВИЛНЕЕ В КОМАТЕВО", виж, моля, как най-популярната местна медия тиражира крясъци към изпаднало в шок човешко същество, придружени от коментар на редактора: "Бруталният клип е заснет от Благовест Кочев и е разпространен в Интернет. Човекът е станал свидетел на ужасния инцидент. Докато снима неадекватната жена, той й задава въпроси, но – както се предполага, отговори почти не получи. (...) Докато изчакват полицията, жената не престава да си гали кучето, което явно е извела на разходка".*


 Роденият през 1972 г. в Пловдив Blagovest Kochev** 

  РАЗПИТ В СТИЛ ИВАН ГЕШЕВ

   – Ти в състояние ли си да караш колата?
   – Да... – силно притеснена отговаря младата жена.
   – В състояние си?
   – Да...
   – Не си пила, не си дрогирана? И спря в магазина?
   – Не, не съм.
   – И спря в магазина. Спря в магазина колата?... Я се изправи ти! Изправи се, изправи се, да не те изправя аз! Чуваш ли какво ти казвам?... Уплашено ти е кучето? А ако беше сгазила хора?! Виждаш ли как си спряла в магазина?
   – Да, виждам го.
   – Ей сега ще те пусна в Ютуб, да те видят всички в новините каква си хубавица... Хранителен магазин на "Лозарска" 9. Водачката на автомобила. Уплашено ли ти е кученцето? А тия деца си стоят пред магазина...
 
  Намесва се друг мъж:
  – При движението през вода... Ало, да не е подводен камък?***
  Разпитващият, категоричен:
  – Пила! Дрогирана! Не я ли виждаш?... – И продължава с обяснения, докато снима поломената предница, откачилата се предна броня на колата: – Входът на магазина. Трудно се минава така, а! – към мъж, който едвам се промушва край ударената лека кола, гласът му е тържествуващ, ехиден: – Трудно се минава така, а! Нали? Входът задръстен... Ха-ха-хааааа!
 
   Вали дъжд, трополят капките по чадъра на снимащия възмутен гражданин. Чуват се едвам и гласовете на струпалата се тълпа от свидетели наоколо. След секунди снимащият в едър план приклекналата в шок жена, която притеснена гали кучето си, мазно-мазно продължава:
   – Как се чувствате, госпожо? Добре ли сте? Госпожо... Как се чувствате? С колата в магазина ли ще пазарим? В Хасково така ли пазарите? Госпожо...

   Момичето явно не издържа на тържествуващия глас, изправя се, обръща лице към снимащия и задавено от хлипове отвръща:
   – В цяла България така се пазари... Майната ти!
   И дава прекрасна възможност на мъжа да изведе докрай шоуто си, с което да предизвика ненавист у същата тази България към изпадналата в беда жена:
   – А? Пияният миндил нещо почна да ругае... Искаш ли да отидеш при жена ми на болницата, а? Само това ми кажи!
   – Преждевременно или не, няма значение – едва отговаря момичето.

  Следва заключителният акорд, предназначен за кибиците наоколо:
   – А? В лицево-челюстна хирургия искаш ли да отидеш сега! А? Да видиш на кого ще е "Майната ти"?... Миндил нещастен!

   В клипа се вижда доста народ, мотаещ се наоколо и наддаващ ухо.

ТОВА МОЯТ РОДЕН ПЛОВДИВ ЛИ Е?

  "Миндил нещастен!" Заключителните думи на снимащия възмутен гражданин, възползвал се от ситуацията за своите пет минутки слава със заканата да прати младата жена в Клиника за лицево-челюстна хирургия. Нещо неясно да има тук? Съдът ще си каже думата за управление на кола от водач в неадекватно състояние, а може би стресиран от катастрофата, а театрото, по-точно изречено, сеирът нима е вече станал еталон за столица на културна Европа, за моя роден град Пловдив?

https://www.facebook.com/blago.kochev.3/videos/2564591300428827/

  Вижте, не моля... настоявам, клипа, а и текста към клипа "ПИЯНА КАТО КИРКА ВИЛНЕЕ В КОМАТЕВО", вижте как популярна местна медия тиражира разпит на изпаднало в шок човешко същество, придружен от коментар и на редактора: "Бруталният клип е заснет от Благовест Кочев и е разпространен в Интернет. Човекът е станал свидетел на ужасния инцидент. Докато снима неадекватната жена, той й задава въпроси, но – както се предполага, отговори почти не получи. (...) Докато изчакват полицията, жената не престава да си гали кучето, което явно е извела на разходка". 

  Между клип на ислямски главорези, документирал как пред крещяща тълпа мъже разбиват с камък черепа на изплашено треперещо момиче, съблечено голо, гонено като животно по улиците и повалено на земята нейде в ислямския свят, виждате ли разлика! Това тук е заснето в Пловдив – столица на европейската култура за 2019 г.

Plovdiv, edited by 12 noe. 2019
–––
* Три от серията публикации с обилни коментари на читатели за този случай в местния електронен интернет-сайт на медията "24 часа Пловдив": 1. https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Piyana-kato-kirka-vilnee-v-Komatevo-vleze-da-pazaruva-s-kolata-si-v-magazin-912632?fbclid=IwAR2oDin1lD5z-T9rUm48FlpANZO0TCrgivdZ2Z4AbjzXuo6hwIIlJ2Zm4Wk 2. https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pusnaha-superpiyanata-shofyorka-zabila-kolata-si-v-hranitelen-magazin-912842 3. https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Ochevidci-za-piyanata-kato-motika-shofyorka-Psuvashe-nared-912691
** Един от двата клипа във фейсбук-профила на Благовест (1972), заел се с ролята на разследващ: 
https://www.facebook.com/blago.kochev.3/videos/2564591300428827/ 
*** Тази отсечка от централната улица на пловдивския квартал Коматево съм я минавал с колата си стотици пъти. Там наистина има разбит асфалт и цели ями, които под водата може и да не забележиш, за да ги заобиколиш.
Послеслов:
За да е пълна картината по този случай, вижте и клип от излъчения по Nova TV репортаж на Благой Бекриев в сутрешния блок на телевизията: Изводите всеки може да си ги направи и сам, стига да е наясно, че към човек, изпаднал в беда, независимо каква вина носи, човечността е необходимо качество. Затова и споменах стила на коментиращите, така познат от практиката на хора от висшите етажи на Прокуратурата в България. https://www.vbox7.com/play:d26d8ef009 Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...