петък, 10 март 2023 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1207.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1207.)

  "Борбата е безмилостно жестока…" – пише в прощалното си послание, може би до всички нас, поетът Никола Вапцаров (1909-1942) часове преди разстрела в тунела на Софийското гарнизонно стрелбище. Предизборната кампания е в ход. Да съхраниш трезвостта си на гражданин на „чиста и свята република”, великолепната мечта на Апостола, да не се поддадеш на манипулации, дали не е най-същественото за всеки, който обмисля дали си струва да гласува на предстоящите избори за Народно събрание! – Аноним (1947)

 10 mar. 1987 

ЕТИКА НА ДОСТОЙНСТВОТО (2.) 
РАЗГОВОР С YOANA RUBBIN*

    Yoana Rubbin: – Здравей!

    tisss: – Пита се кой има изгода днес българите да сме разединени!

    Yoana: – Сами си го правите. Никой не ви е виновен. От колко години казвам да се обединим! Никой не иска. Всеки се прави на вожд.Костадин – вожд. Ангел Славчев от МИР – вожд. Сума вождове без покритие, надути пуяци. Говорих през лятото с Ангел, искаше да се обединим. После не се обади. Наду се. Писах лятото на ген. Шивиков. Уж искаше. И той се наду. Говорих и с проф. Нако Стефанов, беше съгласен. После и той не се обади. Всички се правят на важни. Лятото и пари бях намерила, но си мълчах.

   tisss: – Съчувствам Ви за наивността. Не това е причината да Ви пренебрегват.

   Yoana: – Гледах им сеира. Тръгват все с големи кошници на избори. После гледат парламента отвън, ама не си правят изводи. Това само глупаци може да го правят. И от това страда народът. Не, не съм наивна. И Костадин излезе фалшив герой... Аз му уредих пари преди години, но не съм му казала. И той се наду и си повярва… Защо не ме харесват? Защото вярват на глупости. Луда съм била.... Пълни простотии. Проста съм била. Ама те са простите.

  tisss: – Очевидно сте тръгнала по грешен път.

     Yoana: – Правила съм световните новини. Целият свят ме знае... Те кои саНе ги харесвам и аз, но им подадох ръкаИ им гледах сеира. Единственият политик съм в света, одобрен от всички по протокол, без ни една забележка от никого. Те кои са? И кой ги знаеАма няма как да им го кажа. Опитах да се запозная с Малинов... И той ми се надигна. Зарязах го. После като му казах коя съм, се засмя и ме прие радушноТе си мислят, че съм никояПросто искам да ви помогна. Без заплатаТова кой ще иска да го направи за вас. Всички се натискат да ви крадатИ лъжатОтварят кошниците с лъжи преди избори.

     tisss: – Просто сте сбъркала начина. Сега не е времето на Апостола Левски.

   Yoana: – А какво е? Помагала съм на цели държави. А на една малка България не мога. Толкова разединен народ не съм виждалаЧудя се на какво се дължиВсички се продават за париЗатова търся честни и почтени хораНеколцина от моите честни приятели професори си отидоха. Намират начин да ги унищожатВ парламента само чалгаджии.

  tisss: – Имате срещу Вашата чудесна идея модерна могъща машина за промиване на съзнание. Не смятате мнозинството от нацията за доверчиви и слепи хора, нали?

  Yoana: – Но не се обединяват. Искам да ви помогна от благодарност.

  tisss: – Та ние с Вас сме част от същата тази нация...

  Yoana: – Така е. Само дето се оказа, че аз съм рускиня. А може би трябва да застана по-открито с лицето си пред вас и с моите идеи, които всички те крадат и подлъгват хората с тях от телевизиятаКъсно научих.

  tisss: – И какво от това?

   Yoana: – Нищо. Просто имам възможности да ви помогна. И съм помагала много на българите и държавата.

   Българите сме единаци. Така сме оцелявали половин хилядолетие и като етнос, и като нация.

  Yoana: – Да. Искам да сме единни като руснаците, турците, циганитеВсички са много умни поотделно, а ако трябва да направим нещо заедно, не можем... Росен, и той сам прави всичко. Сам си протестира. Сам си викаИ че когато се появи някой, винаги са отделни индивиди. По цял ден пият и се напиват. Държава ще управляватКостадин с любовницата си, миганка копанарска, лелка на деца, държавата ще управляваНикой нито ги знае, нито ги брои за нещоТо си има протокол... Те откъде да знаятДавайте да се организираме и направим, каквото е необходимоОще някоя година, и няма да я има държавата, ако само стоим и чакамеИ харвардските чудеса дойдоха... Все отбор юнаци. Нямаме сериозни политици.

  tisss: – Народът е по-мъдър от своите политици. Писал съм го в поредицата есета "Дневникът на един пловдивчанин"... Препечатват ги от блога ми в популярен сайт, без да ме питат.

  Yoana: – Може. Така е. И с мен така постъпват... Това трябва да направимДа дадем на народа вяра. Пускат за мен партенки, че съм луда. Плащат им много пари за това. И идиотите се връзват, и ме питат: верно ли съм луда? А тръгнали с политика да се занимават… Ама какво да ги правиш!

  tisss: – Имаме страхотен опит, като нация. Като сте излезли наяве, какво очаквате?

   Yoana: – Имаме опит, но не го използваме. Чакаме друг да свърши работата. Но ние сме тук. И помагаме. Другите чакат Европа и САЩ. Добре помагат, като ни закопават!

  tisss: – И това не е вярно.

  Yoana: – Кое всъщност е вярноКого чакаме! Къде сме! Чакаме на псевдопатриоти, псевдодемократи да ни оправят, като Ристю и генерала… Ние къде сме в тази цялата работа? Никъде ни няма!

  tisss: – Според мен, сте си българка по манталитет, независимо за каква се смятате. Грешката Ви е, че сте припрян човек.

  Yoana: – Даже нищо не правим. И аз съм българка. Каква да съмТук съм израснала от бебе. Не съм припряна. Просто няма време. 

  tisss: – Всеки си е на мястото. Напротив!

  Yoana: – На кое място! Даваме управлението на страната в ръцете на неподходящи хора. А ние се правим на умни. Престанах да пиша във фейсбук статии от 5-6 години, защото ми крадат идеите и с тях влизат в парламента, и подлъгват хората. Едно към едно ме крадат... тези смешници, които се правят на политици. 

 tisss: – Империи са изчезвали, многолюдни народи, като 22 милиона кюрди, даже нямат държава. Да не подценяваме нацията си! В Библията пише: "Има си време за всичко – време за събиране на камъни, време за разхвърляне на камъни". Да се повторя: Припряна сте… Това, което мечтаете, не става за къс период от време.

  Yoana: – За какъв период от време, според теб? Кюрдите не ме интересуват. Искате да изчезнете ли? И това вече се говори, голяма работа щяло да е! А кюрдите убиват. И са много прости. И лошиСамите кюрди, дето са по-богати, крият, че са кюрдиНито могат да пишат, ни да смятатКато им дадем пари на пазара, ни връщат повече. А ние им ги връщаме

   tisss: – Човек се учи и от чуждата участ. Да обобщавам, смятам за голяма грешка.

   Yoana: – Нека да обобщавам, но и да правим нещо!

   tisss: – Нали четете Библията!

   Yoana– Аз карам 69 години. Колко още трябва да чакам. Да ме убият или да умраДа чакам! В Библията пише, че след червената река, ще дойде жълтата река. Това в тия новите Библии не го пише. Трябва да стоим и да чакаме ли?

  tisss: – Роден съм на 7 август 1947 г. На кого го казвате!

  Yoana: – На теб го казвамзащото зная, че си сериозен. Да чакаме още не е сериозноЧакахме СДС да направят добро. Питах гизащо така правят. Не ми харесваше... Тези подлоги! – така им казвали на Запад, те съсипаха всичко. 

  tisss: – Това моето "чакане" ли го наричате?

   Yoana: –  Сега кого да чакаме? Аллах ли! – както викаше баба миДай да се обединим и да започваме работаПоотделно сме много слаби.

   tisss: – Не се броя за слаб.

   Yoana: – Каква е файдата? Щом не сме обединени, всичко друго е излишно. Будим уж хората. Поразбудихме ги, но не съвсем. Това гледа ли го от вчера?

https://www.facebook.com/100001288847244/posts/pfbid0NoDmpiSVaDzaHCwLX1HEXQfEVx8L953HuT5HqwsNuyFayEhYC2LgvGxkVkirtrmol/ Сега го видях. Снощи ми го пратиха, но не се отваряше.

   tisss: – Ще го видя. Благодаря!

   Yoana: – Искаш ли да участваш в тв-предавания по СКАТ ТВ?

   tisss: – Не, категорично!

   Yoana: – Добре.

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited on 10 mar. 2023

Илюстрации:
- Йоана – с признателност към българите.
-  И тази пяна ще оттече, категоричен съм. 
–––
* Сюжети от действителността. Разговор в дните, когато българската ни нация възспря депортацията на българските евреи към нацистките лагери на смъртта в Централна и Западна Европа. Г-жа Йоана Рабин (1955) съвсем не е случаен човек.Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1208.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1208.)

   Сред перфидните форми на унижение е да те смятат за наивен и глупав, след като мълчаливо си приел кощунствата им. И не разбират нацията, защото са се пръкнали като хищни плевели в плодна нива. А нивата помни. – Аноним (1947)

  11 mar. 2023

ЕТИКА НА ДОСТОЙНСТВОТО (3.) 

  Лидерът на ДСБ и съпредседател на коалиция Демократична България ген. Атанас Атанасов крие огромни тайни в миналото си, сочат документи от секретна разработка на службите под надслов "Гном". Колеги на ген.Атанас Атанасов, който води листата на новата коалиция ПП-ДБ в Кърджали и втори в 23 МИР след Кирил Петков, събрали данни по време на кариерата му в МВР и службите, като част от досието му: "Усилено разпространяват версия, че назначението от районен прокурор за директор на РДВР-Разград през 1992 г. е (...) по настояване на лидери на ДПС... Като директор на РДВР-Разград, е създал нерегламентирани бизнес отношения с известен местен бизнесмен и му оказвал съдействие при износ на цигари от "Булгартабак"-Шумен за Русия. Като секретар на МВР и като директор на НСС, Атанас Атанасов е осигурявал информация и защита на фирмата "Унисон" при производството на пиратски компакт-дискове и за износа им в Русия и Югославия, за което е получавал по 5000 щатски долара на месец от собственик на "Унисон". Според служители на НСС, ген. Атанас Атанасов е оказвал съдействие при назначението на новия директор на "Софарма". По-късно възлага на доверен свой служител в НСС да оказва въздействие върху тъкмо назначения чистак нов директор да се заеме с подготовка за производството на каптагон... Начинанието се провалило, тъй като директорът на "Софарма" се уплашил. 

  Съпругата на ген. Атанасов, използвайки положението си на ръководител на СДС-Разград, оказвала яко въздействие срещу солидно възнаграждение за намаляването оценката при приватизацията на фабриката за олио в Попово и фабриката за цветно стъкло в Разград, продадена на Турска фирма, с която Атанасови поддържат топли връзки.

  Според служители, работили с Атанасов, и лекари в болницата на МВР, Наско има категорично симптоми на психична неуравновесеност, комплексираност, изблици на ярост. Затова не са го подлагали на психо-тест, задължителен при постъпване в МВР, при това с шеметна кариера, каквато съставът на МВР не помни как за под пет години служба в МВР от секретар Наско стига до звание генерал. Завистници коментират, че дължи кариерата си на интимна връзка с любим много известен СДС-лидер. (...)

  През 1995-1996 г. Атанасов и съпругата Атанасова са в чудесни бизнес отношения с г-н Лъчезар Тонев – производител на нелегални компакт-дискове. След закриване на нелегалния цех край Разград г-жа Атанасова за известен период се изнася в Страната на свободата, демокрацията и прогреса САЩ и се прибира в любимото отечество, чак след като връзките с г-н Лъчезар са добре прикрити.  

  Като секретар на МВР, през 1997 г. Атанасов разпорежда на ръководството на СДВР- Разград да се проверяват за платени данъци фирми избирателно. Лично се обажда на директора на РДВР и началника на служба "НС" Петко Георгиев – да не се проверяват определени фирми. Адвокат Анелия Атанасова – съпруга на Наско, демонстративно прави скандали в Дирекцията при задържане на лица от силовите групировки СИК и ВИС. Заплашва началника на служба "Полиция" и началника на Първо РПУ в Разград със съпруга си генерал Наско, и двамата моментално решават да напуснат, въпреки че главният секретар на МВР по онова време ги убеждава да останат на поста си.

  Атанас Атанасов кадрово лично комплектува дирекциите на МВР в Североизточна България с много свои хора – в Русе, Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен. Засечени са тесните му връзки с Ненко Ненков – собственик на зърнобаза Вълчидол във Варненска област. Окрилен, Ненко се държи арогантно със зърнопроизводители и търговци: или не плаща зърното им в срок, или ги ощетява в оценката за качество. Във фирмата на Ненко "Булгаро" скрит съдружник е генерал Наско.

  Смята се, че ген. Наско фино е заблуждавал ръководството на МВР, т.е. министъра по онова време Богомил Бонев, барабар с тогавашния премиер на чистата ни и свята република България коравия лидер на ДСБ Иван Костов с твърдение, че нашумелите скандали с Русенската фирма "Хлебна мая" са изцяло далавера на "Мултигруп". 

  Съпругата на Атанасов и адвокатът Чобанов, който към май 1998 г. е зам.шеф на СДС в Разград, поддържали топла връзка помежду си: делели си хонорари от правни консултации по продажбата на предприятия и др. подобни дейности, произтичащи от приватизацията в регион Разград: използвали мошеничества или пък от комерсиални съображения затаявали измамите, които им ставали известни. За дейността си около Консервния завод в Разград този Чобанов получил хонорари в размер между 20 и 30 милиона стари лева, част от които отивали у съпругата Атанасова. Атанасов подавал неточна информация до ръководството на МВР и премиера Костов за приватизацията на Фармацевтичните заводи. И за приватизацията на БТК уверявал премиера Костов, че това ще е едва ли не предателство срещу България.

  От края на 1998 г. се пазят недокрай проучени сведения за изграждането на канал за контрабандни стоки с малко тегло и обем, но с висока стойност през Аерогара София с участието на Атанас Атанасов, Бисер Лозанов – офицер към Граничния контролно-пропусквателния пункт при Аерогарата, Стоил Славов – мутра от "Интерпетролеум", Елка Владова и уважаемия г-н Йордан Соколов (1933-2016), Бог да го прости.

  По време на военните операции на НАТО срещу бивша Югославия представители на американските, английските и френските спец. служби у нас подготвяли документ до министъра на МВР и до премиера за сериозното им безпокойство, че ръководената от ген. Атанас Атанасов служба не само не оказва никакво съдействие, но и работи като враждебна институция. Атанасов отказва срещи с техни представиители, забранявал подобни срещи и на своите заместници, отказвал обмен на информация, отнасяща се до Югославия, укривал информация за тези два двигателя за изтребителите МиГ-21, подготвяни за нелегален износ за Югославия. И това принудило представителите на САЩ и Великобритания да се обърнат за съдействие към НСБОП с изричната молба НСС, където Наско бил шеф, да не бъде уведомявана. Подозирали, че ген. Наско има личен интерес двигателите за изтребителите да отпрашат към Югославската войска.

  Около април 1999 г. в родни пристанища били блокирани кораби на фирмата "Марк Рич", натоварени със зърно. Пази се още информация, че със знанието на ген. Наско тогавашният шеф на Икономическия сектор към НСС К. Гребенаров правил сондажи срещу крупна сума в долари корабите барабар със зърното да бъдат освободени.

  През есента на 1998 г. генерал Атанасов бил поканен от шефа на МОСАД на работна визита в Израел. Служител на МОСАД (понастоящем пенсионер) споделя: По време на петдневната визита Атанасов, меко казано, се държал неадекватно. Изявява желание след официалните разговори да се окъпе в морето гол баш на централния плаж в Тел Авив. И се метнал как го е мама родила сред вълните. При официалния обяд с шефа на МОСАД за късо време изпаднал в особено състояние – силно облегнат на стола, с широко облещени очи и изплезен език, яко притеснил домакините и те решили, че му е прилошало. Оказало се – както Атанасов ги уверил, че бил обмислял отговора: "За всичко са виновни руснаците". Деликатно шефът на МОСАД му вметнал, че все пак в Израел живеят над 6 (шест) милиона руснаци. Но това не попречило Наско да нарича домакините "чифути", забравяйки, че мнозина от присъстващите прекрасно владеят българския език. Малко преди официалното изпращане на нашата важна делегация, Наско открива, че в джобовете си има цяла шепа шекели (монети), които не успял да похарчи. И предложил вместо през ВИП-залата, делегацията ни да бъде тържествено изпроводена през салон, където има магазини, за да си купел нещо... Станал нервен и почнал да обижда домакините, че не предвидили тази съществена подробност, взел да разхвърля шекелите пред изпращачите. И изпращачите чинно се навели да сбират парата, купуват му плик с бонбони, близалки и шоколад... Преди това предложили да му обменят нещастните шекели в американски долари, което прави около 7-8 долара, и да му изпратят сумата в Бългейрия. На което нашият гордо отказал с думите: "Вий знаете ли колко се губи при такава обмяна?" Тъй че доволен поел плика с бонбоните. И не пропуснал да отбележи, след като надникнал в кесията с лакомства: "Сега какво ще ги правя толкова шоколади?"**

  Подвизите на Педя Човек, Лакът Брада явно не са тема за разправяне. Има още, а и доста интимни пикантерии из подвизите на ген. Атанасов, описани наедро в сайта на Недялко Недялков, но като отваряме дума за политика, не бива да нагазваме в калта и помията, като ще се занимаваме с предизборна агитация... Дали не греша!

  Следва

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited on 11 mar. 2023

Илюстрации:
- И в коприна го облечи, той пак си е той!
- Какъвто стопанинът, такъв му и слугата. 
–––
* Сюжети от действителността. Заглавието на поредицата "Етика на достойнството" заимствах от апела на водещия гневни предавания за политическа манипулация по пловдивската обществена телевизия, които малцина следят, но очевидно изпълнява някаква важна мисия. 
** Пресети са тук факти от обстоятелствена статия в сайта ПИК от 3 март 2023 г. Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...