понеделник, 21 ноември 2022 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1110.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1110.)

  Лицето на врага ме поразява тогава, когато видя колко много прилича на моето. – Станислав Йежи Лец (1909-1966)* 

  На отвъдокеански задочен "френд", роден през 1953 г., някогашен кореспондент на финансираното от Конгреса на US Радио Свободна Европа, очевидно културен човек, който напоследък пише жлъчни статии и участва в нефелни политически проекти... С обич и омерзение! – Аноним (1947)

   7 noe. 2001

ОБРЕЧЕНАТА ВОЙНА НА МЪРФИ**


С други дертове зает, не с идиоти да воювам,
виждам ти се зъл, проклет, както ми се струва.

Моля да не ме виниш! Да ме разбереш опитай.
Дадени са свише дни не за да броим звездите,

не за да редя слова в стих за прелетните птички;
 не е от печал това, от любов се пише всичко.

Да си стиснем тук ръце – истината е стипчива,
а на честното сърце истината най отива.

Как ли да те виждам враг? Като мен и ти си,
и понеже нямам брат, малко ще ми липсваш.

Пловдив – столица на културата в Европа

Plovdivedited on 22 noe. 2022

Илюстрации:
- Омразата не решава, а разпалва ненавист.
- Актьор с ирландско потекло (1932-2013)***.

––––

Роден на 6 март 1909 г. в Лвов, в семейството на барон Бенон де Туш–Лец и Адела Сафрин, полско-еврейски ексцентрици, които впоследствие се обръщат към протестантската версия на християнството. Преди Първата световна война семейството се преселва във Виена, където малкият Станислав получава началното си образование. Дипломира се в юридическия факултет на Лвовския университет през 1933 г. Пише и публикува стихотворения. Според него поезията и политиката са неделими. През 1939 г. публикува два тома сатирична публицистика, след окупиране на Полша от хитлерова Германия е арестуван и пратен в Тарнополския нацистки концлагер. Получил смъртна присъда за втори опит за бягство, през есента на 1943 г. все пак успява да избяга на свобода, като убива екзекутора си с лопатата, дадена му да изкопае собствения си гроб преди онзи да го разстреля. 
Вж. https://luboslovie.bg/2017/03/07/%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D1%81-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8/ 
** Доколкото разбирам, в англоезичния свят Мърфи е образ на типичния чешит, към когото се отнасят с насмешка, както ние се бъзикаме с нашия Марко Тотев.
*** Вж. https://e-vestnik.bg/25441/prochuti-piyachi-pitar-otul-ot-butilka-na-eks-do-palen-trezvenik/ Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1109.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1109.)

  Коефициентът на интелигентност при разгневената тълпа е равен на коефициeнта интелигентност у най-тъпия в тълпата, разделен по броя на сбралите се тъпанари. – Тери Пратчет (1948-2015)

  16 dec. 2002

КОГАТО ПРИЕМАШ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА...

  Някога, когато бях 17-годишен, тъкмо бях започнал да се бръсна и се чувствах горд с едва покаралия под носа ми мъх или мустаци, някога си, значи, преди доста години, познавах товарен парен локомотив, който мечтаеше да е вагонче от въжената линия. Той бе изключително скромен, понеже съвсем естествено за него би било да мечтае, да кажем, да се види един ден презокеански луксозен туристически лайнер, е-е, нещо от рода на кораба "Титаник", но той се беше влюбил в тази своя мъничка мечта.

  Обикновено се стараем да изглеждаме по-внушителни, отколкото сме, та ето защо ми стана интересен този парен локомотив. И се постарах да узная с какво вагончето от въжената линия е по-достойно като мечта за едно така внушително чудовище като парния локомотив. Той, въпросният тежък господин, виждаше вагончето тапицирано отвътре с тъмноален плюш, копринени виолетови завески и светлосиньо боядисано таванче, а отвън естествено – зеленичко на бели и жълти точки и по средата от двете страни – яркожълта емблема на планинската туристическа компания, която емблемка представя мече върху бледорозов фон с разперени лапки и усмихната муцунка.

  19 dec. 2002

  Изкушавам се не от това, което знам, ами от всичко, което дотук ми е неизвестно; но в познатите неща, забелязвам, че се крият най-любопитни непознати подробности.

  27 dec. 2002

  Пушачът. Роди се в бедно семейство; толкова бедни бяха родителите му, че нямаха пари за хляб, камо ли за цигари. Пропуши в осемгодишната си възраст – лютеше му и му горчеше, но не се закашля: от инат. Когато навърши 56 години, вече имаше жестока кашлица, придобита от пушенето. Посъветваха го да зареже цигарите; накрая съвсем престана да пуши вредните цигари, започна да следи за здравето си и... взе, че умря. Накратко казано, целият му живот е поучителен пример за вредата от тютюнопушенето.

  06 jan. 2003

  Керван от делници в пустинята... Стрелките на живота ни въртят в кръг като сляпо конче на пресъхнал селски геран. Това ли е България? Преоблякъл се Илия, а сякаш някогашните управници са си пак там, че и по-лакоми.

  Ценното, което научих – да отличавам крясъците от шепота, нещо пренебрегвано.

  Когато приемаш предизвикателства, да не знаят, че приемаш предизвикателства!

  07 jan. 2003

  Най-жестока критика, мисля си напоследък, вероятно е мълчанието, а най-приятна реклама – яростната критика за каквато и да било работа. Не ни дразни безжизненото.

  Подлостта чети наопъки, решиш ли да узнаеш какво е чест и какво е достойнство!

  В тоталното отрицание откривам положителните обертонове към обекта на критика.

 Фактически фанатикът прилежно опровергава идеята, на която служи с крясъка си.

  Умозрителна теория е опровергавана като безсмислица именно от най-яростните си апологети.

  02 fev. 2003

 НЕ ЗНАМ ЗАЩО...

  Брадат бабаит* опердаши сред София млад полицай и Президентът на България** не знам поради какви причини и съображения връчи най-престижния държавен знак, Орден "Стара планина", на побойника, а баш шефът на полицията в "чистата и свята" Република България ген.лейтенант Бойко Борисов обдари побойника с боен патлак и го разцелува пред телевизионните камери – умилени, това го видяхме по национални телевизии и кабеларки.

  Дойде си след 45-годишно изгнание царят, който никога не е бил детрониран, юрна се народът да реве: Осанна! – демек: Да живей! И като му се нарадваха, хванаха се да му подвикват апапите: да се прибира откъдето е дошъл. Защото – поясняват, като се отделил от България, вече не разбира нашите батаци. Той ли не разбира? Хе-хе!***

  Баш поет****, като не пожела да го назначат за министър на културата, разкритикува отношението на държавата към културата... Та всички на терсене, пък ний – наопъки!

  Мутрите, кредитните милионери, банкерите, барабар с мародерите на България, се надпреварват да строят черкви, параклиси, манастири, да вдигат християнския кръст по гори и планини, да даряват икони и тави от злато все в името на... Иисус Христос.

  Защитници на ограбените и онеправданите българи, турци и пр. влязоха кльощави и гладни в Народното събрание... Днес са най-заможните хора в държавата.

  Някогашни харно поминуващи храненици на онази социалистическа Тодор-Живкова България жестоко се скараха кой да сътвори Списък на дисидентите*****, демек, кой да отличи с привилегии галениците на същата онази Тодор-Живкова управа.

  Нарекоха циганина ром, след като "ром" според най-разпространеното от няколко техни наречия, значи "човек"... Според същата желязна логика, останалите граждани на България какви му се явяваме на г-н Ром? ******

  Поповете се хванаха гуша за гуша******* канят се кръв да леят, ама се кланят на един Бог, който в основа на всичките дела ни учи да си служим с Любовта, не с омразата.

  Едни важни хора обещаваха да разтурят атомната електроцентрала в Козлодуй (І-ІV блок вкл.), после прокълнаха други важни хора, които изпълняват тяхното обещание пред Европейския съюз и господарите на света.

  Главният прокурор******** е най-мразената персона във властта, след като по статут е пръв защитник на закона и справедливостта в "чистата и свята република", мечтана от Левски.

  Най-големият мафиот у нас********* е месия за жителите на бедстващите ни селища.

  Защо се натискат да са по-близо до тавата с мръвки, след като ги трепят като мухи! На показни екзекуции по улиците и сокаците на България вече не се ли нагледахме?

  Съвестният гражданин заплаща сметките и на некадърния политик, и на крадливия държавен и общински чиновник, без да ползва неговите права, никой не го защитава. Това ли е да си електорат?

  След като бившите партайци – праведници, "най-верни синове и щерки на нацията" се самообявиха за първи демократи и се отрекоха от комунизма, проумяваме все по-определено, че соцът може и да не е бил стока, но поне сме имали държава.

  Седесарите до такава степен ненавиждат комунистите, че не желаят да замезват от една паница, когато си пият аперитива след яките кавги в Народното събрание и след като чудесно си мязат по увереност и самочувствие, като най-праведни в България.

  Смятат българина за будала и невежа, а му се гневят на всичкото отгоре защото не пожелал повече да го лъжат и не гласува за Иван-Костовци и компания.

  Наричат елит невежи, които някак "случайно" сякаш кацнаха най-горе в държавата.


Пловдив – културна столица на Европа

Plovdiv, edited on 21 noe. 2022
___
* Скулпторът Вежди Рашидов (1951). Вж. https://www.vesti.bg/novini/vezhdi-rashidov-i-kolega-ot-ods-nabiha-policaj-349407 & https://www.mediapool.bg/boiko-borisov-predlozhil-nagradata-za-vezhdi-rashidov-news22175.html
** Историкът по образование Георги Първанов (1957). Вж. http://www.omda.bg/public/bulg/news/personal/parvanov.htm
*** Основно бяха хора от управата на СДС, които най му се радваха отначало. Вж. https://news.bg/crime/simeon-sakskoburggotski-osadi-balgariya-v-strasburg.html
**** Стефан Цанев (1936). Вж. https://bntnews.bg/bg/a/ostri-repliki-mezhdu-stefan-tsanev-i-vezhdi-rashidov
***** Сред тях блестеше Михаил Неделчев (1942), капацитет в литературната критика. Вж. https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/1998/08/15/246059_mihail_nedelchev_broi_disidentite_jelev_-_ricarite_na/
****** Вж. https://www.youtube.com/watch?v=OuGDM-l_p6o
******* Разделени на два синода, служители во имя Христа проляха кръв, убиха човек. Вж. https://afera.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%85-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8/
******** Иван Татарчев (1930-2008). Вж. http://skandalno.net/istinata-za-omrazata-mezhdu-andrey-lukanov-i-ivan-tatarchev-158199/
********* Илия Павлов (1960-2003). Вж.https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/6091525 Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...