събота, 19 август 2017 г.

Приказки за правнучката – ЗЛЕ БЕШЕ, АМА ИМАЛО И ПО-ЗЛЕ

ЗЛЕ БЕШЕ, АМА ИМАЛО И ПО-ЗЛЕ
    
    И ги катурна народът, търкулна ги от връо баш у дерето със змиите, па се завтече да слуша речите на Оногова, дето си дойде с новички празни куфари от Испания да ни припомни стария мерак от времето на дедо си Фердинанд и на прабаба си Клементина за зарзаватчийска яко доходоносна България, цъфтяща и връзваща нация от трудолюбиви и предприемчиви българи.
    
    И пак народът се показа дете, излъгано, изоставено – повярва на явилия се месия. А учените хора не проумяха отведнъж, че народът има нужда от вяра и надежда за нравствен живот и справедливост; а царедворците се държаха с него като вечеряли с бога.
    
    И стана нетърпимо да се мизерува в бита, и особено в духа. Та бог ни изпрати Бойко Борисов да пооправи нещата. И човекът, захранен с филия свинска мас, и хората му опропастиха всичките ни мечти за сто години напреж, че слушаха какво ще нареди г-н Посланика. Хем с двете уши слушаха и в очи го гледаха като палета.

Пловдив – европейска културна столица 2019
Plovdiv, edited 19 avg. 2017

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...