неделя, 16 май 2021 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (589.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (589.)

  При висока активност печели ГЕРБ, при ниска – БСП, а ДПС твърдо са си на третото място, показва последното изследване на агенция Галъп*

  22 maj 2014

КАТО НЯМА РИБА, И РАКЪТ Е РИБА

  Инж. Тодор Ряпов (в течение на 30 години главен технолог на печеливш комбинат с над три хиляди души работници и служители): – Залогът е колко готованци ще отидат в Брюксел. А те няма да се сетят за народа, ами ще се нагушат отново.

  Георги К. Бояджиев: – Тези избори за Европарламент са тест дали правителството на Орешарски ще продължи да управлява. Това е същественото в случая.

  Т.Р.: – Ти какво предполагаш?

  Г.Б.: – Не съм врачка. Само си мисля на колко от гласувалите ще бъде обезсмислен вотът, като гласуват за кухи табели и кратуни, т.е. за партия мухоловка за наивници.

  Т.Р.: – Не вярвам на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Двамата вече са изгладнели и видяхме какво се случи. Веднъж имаха възможност да се докажат... И какво стана?

  Г.Б.: – Според прогнози, на които не мога да вярвам, на всеки трима минимум един няма да гласува. Поне една трета от българите ще гласуваме за партия или коалиция, която няма да е от значение за крайния резултат. И какво? Статуквото се запазва. Пак ще гледаме червени задници и ДПС на власт. Като няма риба, и ракът е риба! Но не си падам по ГЕРБ, ама не виждам изход, ако българите не се обединим около кандидати на партия, която е в състояние да противостои на статуквото.

  Т.Р.: – Вече гледахме ГЕРБ на власт, и какво добро се случи?!

  Г.Б.: – На всеки негласувал българин трима обитатели на гетата през глава тичат да гласуват за пари: от 20 до 300 лв. на ръка, плюс ориз, олио, захар, фасул, брашно. Все старата песен повтаряме. Ха честито! Разбира се, основно българите сме прецакани.

 Т.Р.: – Аз ще гласувам.

 Г.Б.: – Валери Симеонов, лидерът на онази партийна коалиция, която ще подкрепяш, и мен ми се нрави като човек. Само че политическата му формация е все още далече недоразвита и едва ли въобще ще може да се класира точно в тези избори. Грешката ни е, че голям брой българи не си даваме сметка, че гласуваме не за личности, ами за партия или коалиция със съответна програма за развитие на България.

  Т.Р.: – Какво развитие предлага ГЕРБ?

  Г.Б.: – Знам ли какво развитие предлага! Всеки случай, едва ли ще зарадват Доган и шмекерите на невзрачния Станишев и кухия Първанов, ако спечелят повече гласове.

  Т.Р.: – Магистрали предлага ГЕРБ, че лесно се краде; ВЕИ... че и там е яка далавера.

  Г.Б.: – Тодоре, всички крадат, бе-е! Няма отърваване от техните далавери. Мен ми е важно турската партия и пребоядисаните комунета да бъдат натикани в ъгъла. И след това ще му мислим доколко тези двамата: Борисов и Цветанов, са цвете за мирисане. Разбира се, че веднага ще се оглеждаме за друг на тяхно място, когото да подкрепим. Политиката е динамична работа, не търпи застой. Някога – спомням си, в Португалия имаше един генерал, около чието движение се бяха обединили португалците, а после, като изритаха фашистите от властта, генералът потъна вдън земя. Спомняш ли си го онзи техен генерал Спинола (1910-1996)**, Революцията на карамфилите! За генерала по площадите и край казармите песни се пееха в Португалия. А, помниш ли?

  Т.Р.: – Салазар...

  Г.Б.: – Салазар (1889-1970)*** си бе студенокръвен фашист, сол-ташак на испанския генерал Франко (1892-1975). Спинола е генералът, за когото ти говоря! Погледни как в момента общинската ни управа ухажва циганите в четирите гета! Откриха им новичък площад, раздадоха им пари да си пребоядисат фасадите на къщурките, боклука взеха по три пъти на ден да им изнасят, докато на 300 метра от гетото не са се окадили вече година и половина поне шумата да изметат. Понеже българите не сме електорат на г-н кмета.**** Николай-Барековите предизборни гланцирани афиши струват баснословна сума. Дудука Бареков обаче е мюре (уловка) за разпиляване на вота – за да се запази статуквото БСП+ДПС.

  Т.Р.: – Къде се намира този нов площад?

  Г.Б.: – Предполагам, между площад "Шахбазян" и черквата "Света Петка". Има там една циганска махалица, Хаджи-Асан махала, зад Малката базилика от Римско време.

  Т.Р.: – Къде е тази Малка базилика?

  Г.Б.: – Виж снимките от пресния репортаж, двайсетина картинки са. Ще се досетиш. Баня "Здравец" покрай бившия булевард "Лиляна Димитрова", ако си спомняш къде беше, та зад нея.

  Т.Р.: – Вече ми е ясно, благодаря!

  Г.Б.: – Не си спомням как й казваха, май "Аджиасан-махала", кажи-речи, в идеалния център на днешния Пловдив.*****

  Т.Р.: – Браво на инж. Иван Тотев, нали е от ГЕРБ, и за изборите подарява площад на циганите, и кандидатите на ГЕРБ се кемерят с електората репортерите да ги снимат за спомен от изборите.

  Г.Б.: – До един месец, най-много до два месеца електоратът ще го осере и напълни с боклук и лайна, ама това сега е заради изборите. Ако не ти е направило впечатление досега, "братчедите" в Пловдив тези дни са най-ухажваните, понеже са цигани, ама си знаят интереса. Пък ние, българите, сме политикани-идеалисти. Нали всеки ден почти с велосипеда минавам по улица "Крайречна", та гледам каква усилена работа кипи по благоустрояването на гетото Столипиново.

  Т.Р.: – На мен още никой не ми е предложил как и за колко да гласувам. Защо ли?

  Г.Б.: – Пред нашия блок от два месеца не са мели около гаражите, за които плащаме луди пари, а циганинът е ухажван, защото не му пука за кого ще гласува, но гледа кой повече ще му даде. Преди години ми бе много странно как така Принцът на Кралство Великобритания кацна с екип от 26 английски репортери насред Столипиново. Това е политика, Тодоре. И всичко във властта у нас се върши срещу българина. Това не си ли разбрал досега?

  Т.Р.: – И докога така! Може би Бойко Борисов ще оправи нещата?

  Г.Б.: – Ама ако ме попиташ защо срещу българина, ще ти кажа: Защото единствено българският етнос е държавнотворчески; а всички останали етноси у нас се ползват с умозрителни права и свободи. Което пък води до трагичния извод, че Онези, които дърпат конците отвън, са планирали България като държава полека да изчезне и да се превърне в територия на зависими, прости хленчещи хора. Щуро гръцко паликаре тези дни потроши 16-годишно момиче с колата си, а родната Полиция и Прокуратура прави всичко възможно да изкара гърчето едва ли не невинно. И не съм сигурен, че точно мутрите и мафиотите от ГЕРБ ще оправят нещата, но задача № 1 за нацията ни е пребоядисаните комунисти и етническото противоконституционно образование не да изчезнат (това е невъзможно), а просто да престанат да влияят върху вътрешната и външната политика на нашата България. В политиката важи основният принцип: да постигнеш възможното с най-малко загуби и в най-къс период от време.

  Т.Р.: – Трудна и непосилна задача, не е за Бойко Борисов.

  Г.Б.: – Като гласува за невъздържани персони като Валери Симеонов, нашенецът се надява, че утре, като се събуди, гневните тарикати ще са оправили нещата у нас. А това няма как да се случи нито днес, нито подир сто години. Въртим се в омагьосан кръг и отвън непрекъснато ни пускат мухи в кратуната, ето това е жалката истина. Ще стискам палци за ГЕРБ да натикат в ъгъла БСП и ДПС, пък после ще му мисля! Атака, НФСБ, ББЦ и прочие партии и движения са на показ върху сергията с тикви именно за да разпиляват гласовете на българския гражданин, независимо колко приятни са им намеренията. Просто слабички са в момента да се справят с тази историческа мисия. Ние с теб все си мечтаем велики работи за България, Тодоре, ама няма да се оправи нацията, докато не решим мнозинството простосмъртни граждани кой е основният ни проблем.

  Т.Р.: – Тази мисия е само за ГЕРБ, нали?

  Г.Б.: – Няма друг, бе! Просто няма. Всичко е минирано с лайна около нас. Борисов е жив вагабонтин, но и Стефан Стамболов (1854-1895) да не е бил цвете за мирисане, но си остава един от най-умелите държавници в най-новата Българска история. Жалкото е, че от Стамболов започнаха и вагабонтлуците, и издевателствата срещу всички нас.


Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited on 17 maj 2021

Илюстрации:
- Предизборни рекламни плакати от 2014 г.
- Как се осигурява влияние сред етноса*****.
–––
**Вж. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%B0,_%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%83_%D0%B4%D0%B8
***Вж. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%83_%D0%B4%D0%B8_%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%80%D0%B0_%D0%A1%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80
Бившият кмет на Пловдив Иван Тотев (1975)
**** Вж. https://www.google.com/search?q=%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2+%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82&oq=%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2+%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82&aqs=chrome..69i57j46.7335j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
****** Вж.https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AE%D0%BD%D0%B0%D0%BB_%D0%9B%D1%8E%D1%82%D1%84%D0%B8?fbclid=IwAR2YX3nj_hTXER6vyUXE_JS-s66RACQLj6xS9wA8K-nJongigGiE_zXYLsI 26 килограма са доносите на бившия сътрудник на Държавна сигурност, настоящ евродепутат от Харманли г-н Юнал Лютфи (1944), за всеки от които получавал по сто лева – пари, колкото месечната заплата на баща ми Кирил, мебелист VII разряд в пловдивското държавно предприятие "Напредък" по време на соца, или колкото един мой пространен репортаж за Нефтохима от студентския ми период в далечната 1970 г. Бел.м., tisss 

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1547.)

    ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1547.)   28 апр.1997 СЛЕД КОНЦЕРТА   Мина й представлението на Re. Излъчваха го по националната ни телев...