неделя, 18 юли 2021 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (662.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН
ПЛОВДИВЧАНИН (662.)

   Съществува идеален свят на лъжата, където всичко е истина. – Станислав Йежи Лец (1909-1966)*

Писмо на Данко от 3 юни 1983 г.:

  Прочетох рецензията на Луко Захариев**. Определено мога да кажа, че не съм съгласен с неговото мнение. Разбира се, че всеки си има лично светоусещане, но не е правилно личното да поставя над обективната истина. Ако Луко Захариев (1945) не е чувал да кряскат часовниците, аз съм чувал***. Но за това, че не е чувал, не мога да го обвиня в житейски бедна духовна биография. 

  И не мога да разбера защо непременно героят на нашето време трябва да бъде едва ли не активен физически борец върху тепиха на земята. Той може да бъде арбитър, съдия, зрител... По-важното е човек да се пребори с мислите и чувствата си, отколкото да запретне ръкави и да започне с лопата да рине тинята на този свят.
 
  Току-що ми поднасят пакетчето с бройки от твоята книга. Прочетох писмото ти и продължавам с него. Стиховете от епохата на революцията са хубави, но стоят някак си чужди в тъканта на книгата. Ако имаш такива още двайсетина, би могъл да подредиш отделна книга. Тогава вече няма да ме смущават.

  Мисля, че нищо не липсва на твоите стихове и на твоята книга. В тях има достатъчно горчив хъс, който Захариев кой знае защо не се е опитал да забележи. И ако човек не остави след себе си товар от грижи в този свят, какво друго може да остави? И дори Омуртаг ни е оставил грижата си да разберем страха му от смъртта и вечността.

  Правилно, Жоро! Няма да се даваме! Ще пишем онова, което е вътре в сърцата ни, а не това, което насила искат да вкарат в тях.

  Мисля една от книгите да оставя в библиотеката на село Гурково, все пак си живял някога тук и хората те помнят.

  При мен нищо ново. От известно време съм в редицата на безработните. Чета, опитвам се да пиша, опитвам се да се влюбвам.

  Оставих ръкопис в "Бакалов", Варна
****.

  Пиши ми с повод и без повод.

  Горе главата!

    Село Гурково, 3 юни 1983 година              Йордан Кръчмаров

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited on 19 uli 2021
____
*Вж.https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2_%D0%99%D0%B5%D0%B6%D0%B8_%D0%9B%D0%B5%D1%86
**... не съумява да покаже собствено виждане за света, собствени открития в духовното битие на човека. (...) Личи липсата на собствена житейска биография, на собствен път към времето и към неговите проблеми. (...) Стиховете на Георги К. Бояджиев страдат най-вече от констативност, от безжизненост. В тях не можем да срещнем активния лирически герой, който иска да преобрази света, който се сражава за доброто не само с другите, но и със себе си. Странна е също липсата на темперамент, на хъс по отношение на живота...

   Из рецензия на Луко Захариев във вестник "Пулс" от 24.V.1983 г.
Луко Захариев (1945-2005)
Вж. https://archives.bnr.bg/luko-zahariev/ След завършване на специалност Българска филология в Софийския университет работи в Радио София, в издателство “Народна младеж”, в.”Пулс”, в.”АБВ”. Главен редактор на в.”Македония”. Основател стопанин е на издателство “Стрелец”, автор на книгите “Литературни бдения” (1975), “В търсене на националното” (1984), “Ранни срещи” (1985), “Български видения” (1988) и пр.
*** 
Часовниците кряскат. Вълнува се прането.
От сънищата ясни изнизва се градчето.
Децата да приготвим за детската градина,
на печката – млекото, и пушек – от комина.
Додето се нахраним, на крак ще поговорим,
а после ще нарамим синчето непокорно...
И то върти очички, замеря с пръст небето.
Подтичват вече всички, ужасно сме заети.
На спирката – с цигара. Умира в пурпур мракът.
Разбитият икарус отгоре пада сякаш.
На крак един, простряло ръцете си нагоре,
градчето литва бяло към делнични простори.
     Първият (ключов) текст в сборника "Сутрин рано", изд. "Хр.Г. Данов", 1983 г.

**** Варненското издателство "Георги Бакалов". Ако се не лъжа, редактор на първите стихосбирки на млади автори беше поетът Петър Алипиев (1930-1999). Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (661.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН
ПЛОВДИВЧАНИН (661.)

    Да бях умрял! До гуша ми дойде
    с достойнство да се перчи лицемерът,
    богатият от бедни да краде,
    нищожества с почтени да се мерят,
    да е в бардак девическата чест
    и ученият – унизен, да проси,
    и ситият под маска на злочест,
    и много често болен здрав да носи,
    и доблестният – в хорските крака,
    и правият да си криви душата,
    и словото – с намордник все така,
    и правдата – слугиня на лъжата.

    Изчезнал бих, но как така в калта
    сама да изоставя Любовта? 
– Уилям Шеспир (1564-1616)

КАК СЕ ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИ ЧРЕЗ НАСЕЛЕНИЕТО НА ГЕТОТО И КОЙ РАЗЕДИНЯВА НАЦИЯТА – ЕДНА ОТ МАНТРИТЕ НА КОАЛИЦИЯТА ГЕРБ+СДС СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Разговор с мореплавател през лятото на 2017 година  

  tisss (1947): – Това са видео-клипове, заснети от самата партия; и всичко се прави със санкцията на ПП ГЕРБ. Настоящият кмет на Пловдив Иван Тотев и тогавашният кмет на район Източен Петър Петров обясняват как се печелят избори с ухажване на етноса чрез прибиране в полицията на конкурентните агитатори и с платени статии в местния вестник, плюс още низ ловки партийни хватки, интересни за Прокуратурата. Видеото е разделено на четири части. В първата настоящият кмет Иван Тотев (Мамин Ваню) инструктира партийния актив седмица преди изборите. Ключово за разните им избори тук е най-многолюдното гето на Европа – Столипиново, в пловдивския район Източен. Ето как се прави агитация с молитви, с клетви, с думи лъжливи, както писал още преди 150 години Христо Ботев, вж. https://offnews.bg/…/kak-gerb-pravi-izbori-video-172498.html. Воала, както казват французите:

"С Краси бяхме на среща с елементи от квартала. (...) Петров (Петър Петров, днес, 9 авг. 2017 г., депутат на ГЕРБ) обикаля квартала с експертна група от роми, говори И. Тотев. После всеки ден в заведенията: почерпка, разговори, основно за наркотиците, които измъчват местните хора. Набелязване на обект за почистване – предлага се на ул. Сокол блок 4006. В него имаме информация, че можем да пробием. Трудно хората се убеждават предварително. Те просто се вадят в момента, в който са необходими".

  "В събота ни трябват мобилни (с лека кола - бел.м.) хора да водим роми основно от Евангелистката църква, над 250 парчета се събират там. Ще направим молитва... И както се молим за Исус, по четирима, по петима ще ги извозим да гласуват с ромски коли. Но трябва там да имаме поне един наш наблюдател да види, че това се случва. Около 40 минути ще пеят евангелистки песни, след това отиваме да гласуват с наша помощ"...

  По това време г-н Иван Тотев (1975) е областен шеф на партията ГЕРБ. На актива е указана още една задача – да събира телефонните номера на всички домоуправители в гетото и в деня на избора "момичетата от офисите да почнат да ги прозвъняват (?!!) да вадят комшиите да гласуват".

  "В петък официално има ден за размисъл, неофициално за нас няма" – реди Иван Тотев и сочи в кое заведение в деня за размисъл ще се агитира, а по думите му има голяма вероятност при агитацията в деня за размисъл да се появи и самият генерал Бойко Борисов.

  Следва, пак според Тотев, "много секретна информация": поръчани са две платени статии във вестник "Марица" и 3000 екземпляра над тиража за предизборна агитация. Гръбнак на агитацията в гетото ще бъдат 40 роми, на които обещали да ги назначат за каналджии и изкопчии след изборите. Обещават и в перспектива. Защото "винаги ще има избори". Златна му уста на Маминия Ванчо, кмет на европейската ни хилядолетна столица на културата!

  "До 6 часа имаш време да възстановиш средствата. А не ги ли възстановиш, имат снимка както на теб, така и на твоя аркадаш" и още "много секретна информация: – поръчали сме две статии в…"

  Нищо лично! Нали?

  Йордан Дяков (1960), собственик на яхта, мореплавател нейде си в съседна Гърция, чийто успешен бизнес е да превозва компании от мераклии по островите на Егейско море: – Опитах се да ти кажа да не вярваш на всяка платена статия, но видимо този момент не те вълнува. Като видиш подобно писание, без значение за коя партия става реч, винаги се сещай за братчеда от гетото и космоса!

  tisss: – Ми добре!

  Йордан Дяков: – Не пиши глупости, изборите минаха вече и БСП, както обикновено – с цигани, с комунисти, с всякаква сган в коалиция, пак се осра!

  tisss: – Живееш в нормален район може би. Затова и си толкова печен! А аз живея край най-многолюдното гето в България и Европа. Авторът на цитираната тук статия едва ли знае подробности, които са ми известни не от чуто, видяно и преразказано, ами вече четирийсет години (от януари 1979 г.) съм очевидец и пряк участник, па и бивш районен съветник, свързан точно с тази част от Пловдив.

  Йордан Дяков: – ГЕРБ спечели изборите в България; и не само в твоето гето, а БСП доскоро беше в коалиция и продължава да влачи мангали от гетото за депутати.

  tisss: – Ако има нещо да съм съгласен с теб, то е, че парламентарно представените днес партийни формации масово агитират по избори с подобни хватки, но връх бият точно апостолите от ПП ГЕРБ. Говоря за наглостта, не колко добра е която и да е днес партия в България. Бъди здрав!

  Йордан Дяков: – Твоето мнение си е твое, а статиите, които тук цитираш, са платени публикации и влияят върху мнението ти, което автоматично става грешно! За жалост грешниците не осъзнават, че са грешници! Ако поразровиш нета, ще намериш десетки статии, в които се виждат същите простотии, вършени от други партии, преди всичко от ДПС и БСП, но ти не искаш да вденеш този факт, ГЕРБ са ти удобни!

  tisss: – По образование съм филолог; освен общински съветник в моя роден град, съм и журналист от онези, дето и при соца не успяха да ги купят. Тъй че готов съм да чуя всякакви мнения, но изводите си ги правя сам. Нищо не казвам ти как изглеждаш в моите очи. Оставям определенията какъв съм, що съм и ти сам да си ги правиш.

  Йордан Дяков: – Не ми пука как изглеждам в твоите очи, но ти в моите си поредният поклонник на Нинова и Доган; другото е без значение!

  tisss: – Смятам, че си от "мислещите тръстики", инак не бих влизал в този мухабет.

  Йордан Дяков: – Отивам да си помпя дингито (гумена лодка, бел.м., tisss) и да пусна прахосмукачка, че след малко ще е вече жега.

  tisss: – Ничий поклонник не съм. За съжаление не виждам политическа формация, за която си струва човек да гласува, ала трябва да се гласува все пак. Инак ще стане страшно. Уважение към пристрастията ти все пак!

  Йордан Дяков: – Плюеш една партия (ГЕРБ), което те нарежда сред поклонниците на партии, които с жестока пропаганда и пари от Русия се борят срещу нея (ГЕРБ). А аз заставам с цялото си съществуване (леле!) зад партията, която ще държи БСП и ДПС извън управлението на страната, без значение дали е ГЕРБ, ТКЗС или НеМиСЕеБЕ.

  tisss: – И мен ме гонят същите мераци, но ти си далече преди мен, виждам ти само номера на потника отзад. И пушилката, която вдигаш.


Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited on 18 uli 2021

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...