събота, 17 април 2021 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (554.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (554.) 

...Думата БУЛДОЗЕР се залута в ума му, като търсеше нещо, с което да се върже.

Булдозерът пред кухненския прозорец беше доста голям.

Загледа се в него.

"Жълт" — каза си той и се отправи обратно към спалнята, за да се облече.

Като минаваше покрай банята, се спря и изпи една голяма чаша вода, после втора. Почна да подозира, че го мъчи махмурлук. Че откъде този махмурлук? Да не би да е пил предната вечер? "Трябва да съм пил" . В огледалото за бръснене му се мярна някакъв отблясък. "Жълт" – каза си и продължи към спалнята.

Спря и се замисли. Кръчмата, сети се Дент. Ами да, кръчмата. Смътно си спомни, че се беше ядосвал, ядосвал се бе за нещо, което му се струваше важно. Разправял бе на хората там за това нещо, разправял им беше, изглежда, надълго и нашироко, защото най-ярко си спомняше безразличието, изписано върху лицата им. Нещо за нов околовръстен път, за който току-що бе научил. Уж от месеци било оповестено, а, изглежда, никой нищо не беше чувал за него. Смешна работа! Изпи глътка вода. Решил бе, че всичко ще се оправи: та никой не го иска този околовръстен път и общината няма основание да им го налага. Всичко ще се оправи.

Но, майко мила, какъв махмурлук му бе докарала тази история. Огледа се в огледалото на гардероба. Изплези език. "Жълт" – каза си. Думата ЖЪЛТ се залута в ума му, като търсеше нещо, с което да се върже.

     Петнайсет секунди по-късно той бе излязъл от къщата и лежеше пред един голям жълт булдозер, който напредваше по пътеката на неговия двор...*

  09.03.2019. 

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ (4.)


 ЕДИНСТВЕНИЯТ АВТЕНТИЧЕН СЕДЕСАР (по негови думи) 
или ПОУЧИТЕЛНАТА ИСТОРИЯ НА ГАРАБЕД ШПИОНИНА**

  Уверяват го от далечната 1992 г., че има досие в архива на Държавна сигурност под готиния псевдоним "Николай", ама той отрича. По-късно твърди: фактът, че го били избрали за конституционен съдия, означава, че никога не е бил агент. Във вихъра на кандидат-президентската му кампания от 2006 г. наглият вестник "Монитор" огласява документи, за които се твърди, че представляват личното дело на същия "Николай" и че там черно на бяло буквално пише, че господин Георги Марков е агент на ДС от 1972 г. Човекът на Държавна сигурност се инати, нещо в смисъл: Заебете тези инсинуации, документите са фалшификат, за да ме окепазят пред народа враговете на СеДеСе.

  Досадниците този път вече размахват някакви си три документа и пак настояват: Ах бре, Гьорги, ах бре, Марков, бил си агент на ДеСе, миличък, и още как; ето чети, виж:

  1) Решение № 4 от 21.06.2007 г.,
  2) Решение № 10 от 25.07.2007 г, и
  3) Решение № 14 от 04.09.2007 г. на Комисия по досиетата в ДС, документират твоята прелестна агентурна дейност, скъпи наш г-н другарю Георги Евдокиев Марков, във II отдел на Държавна сигурност и в VI управление (или политическото гестапо, което бе хванало за гуша т.нар. интелектуалец по време на соца и весело слухтеше какви този мрачен чешит ги върши – какви упадъчни песни пее, какво приказва на момичето си в леглото, какво сънува, какви вицове разправя) през периода 1971-1976 г. като агент с прекрасните партизански псевдоними, имена на светиите "Николай" и "Стефан".

  След решение Первое Гьорги пак отрича да е писал когато и да било донос. Да, ама второто Решение на Комисията огласява за открита... най-случайно в друго едно дело информация, подписана от агент Николай за обект на ДОП (човек, следен от Дирекция Обществени поръчки в МВР) под кодово име "Скакалеца" – информация, приета в ДС на 7 декември 1972 г. по линия "Подготовка за бягство от НРБ". Ужжжас! И Гьорги как реагира? Той какво каза? Каза, че е кристално чист, чист като момина сълза!

  За агент Георги Марков каквото и да се каже, все ще е интересно и поучително като модерна библейска притча. Поучително не толкова за света, колкото за обикновения българин, който за тези над три десетилетия лъже-демокрация на какви ли клоуни не се нагледа как гримасничат, как се кривят, как ни кълнат или как се кълнат в майка си и баща си, как се мятат презглава или с рогата напред, как правят предно салто или задно салто върху политическата сцена на опоскана България. Впрочем, ей го нашия автентичен г-н Марков, издокаран, спретнат, гален от народното доверие, представен в столичен вестник!

  Един от емблематичните агенти на Държавна сигурност – депутатът Георги Марков, известен като агента Николай, написа хвалебствена ода за ГЕРБ и за Бойко Борисов във фейсбук. Одата почва възторжено: "Бойко, за 14 години ГЕРБ промени България! Браво! Приятели, на 3 дек. 2006 г. Бойко създаде ГЕРБ. "Ах, ти закъсняваш понякога, истино…" се казваше в една незабравима песен, но истината за направеното от ГЕРБ е пред очите ни. За 14 години България бе променена. Доживяхме, благодарение на ГЕРБ, столицата да има три метра (бел.ред. – не е три метра език, а са трите линии на подземния градски транспорт). Третото е от най-красивите в Европа. Кеф ти с метро до Аерогарата, до Централна гара, от жк Люлин до жк Младост. Имаме си най-после и втори мост на река Дунав. Бойко ни направи магистрала до Южното Черноморие, до Гръцкото море, а сега до Западната граница. Благодарение на ГЕРБ вече имаме зала "Арена Армеец", гледахме Григор (?) и Цвети Пиронкова. Плакнахме очи (Ох, баня, ох, кеф!) с иконата Ана Иванович. Гледахме световни величия на женския и на мъжкия тенис. ГЕРБ създаде и други магистрални отсечки, пътища, спортни зали и спортни площадки, стотици детски градини, колектори, пречиствателни станции, реновира (обнови, иска да каже) театри и културни обекти. А какво да кажем за бул. Витоша, по който, благодарение на ГЕРБ, тече 24-часов купон".

  Към този панегирик авторът за всеки случай добавя колко жалък е Сатаната, нещо, което е есенцията, сокът открай време и по традиция в партийния ни летопис. Воала!


 
"Въпреки двете национални катастрофи, до които ни доведе БСП през 90-те години, ГЕРБ стабилизираха финансово България. Заплатите ни и пенсиите са най-високи за прехода. През 2019 г. сме трети по икономическия си растеж в Европа и със стабилен кредитен рейтинг. България с Бойко проведе най-доброто (?!) евро-председателство през последните години в ЕС – по-добро от това на Австрия, Финландия и Хърватска. В София се изсипаха
(образно) 34-ма европейски премиера. Инициира (естествено то е дело на всеобщия наш любим Бойко) Балканска четворка, а Балканският поток е на финала. Срещу постигнатото от ГЕРБ, което е видимо и безспорно, стоят две нули на опозицията: 00". Ако още не знаете, двечките нули са символ на кенеф, нужник, гириз, гадна смърдяща яма за фекалии, накъсо казано: гнус. След което авторът на тази Ода на радостта забива убийствено поетична поанта:

 

  "Бойко,

  Тези 14 (до 1 дек.2020 г.) години доказаха, че Проектът ГЕРБ имаше смисъл, защото направихте много за хората. "Ако си дал, ако си дал, ако си дал от се-е-е-ебе си, не си живял, не си живял напразно…" За Честит Рожден ден на ГЕРБ да чуем великия Емил Димитров с песента "Ако си дал", по безсмъртните стихове на великия Иля Велчев".

Само едно "урра" липсва, "слава на партията-ръководителка", "вечна дружба с наште братя отвъд океана" и онуй за Слънцето, въздуха и водата за всяко живо същество. 


Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited by 18 apr. 2021
–––
*Вж. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2_(%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA).
** https://frognews.bg/novini/georgi-markov-agent-nikolai-boiko-14-gerb-promeni-balgariia-bravo.html
*** Вж. https://frognews.bg/novini/georgi-markov-agent-nikolai-boiko-14-gerb-promeni-balgariia-bravo.html Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (553.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (553.)

  Жената въздига глупавия мъж, но пак жената смъква в калта умния, когато умее да се възползва от чар, интуиция и всичко, което природата й е дала. – Аноним (1947)

 17.03.2009. 

ДЪЛГОКОСАТА НИНЕТ

Виждал ли си ти Нинет с дългите коси?
Ти в горещата Нинет влюбен бил ли си?

Който и да питаш вред, знаят я Нинет
и бленуват по Нинет тук момци безчет.

Тя е гъвкава и мила. Тя танцува, не върви.
Зарад нежната й сила мъжкия ни свят кърви.

Сума кротки домакини побесняват, дето мине –
Дига на мъжа си свада както стара, тъй и млада,

че заплаха е Нинет за семействата... Проклет
чара й наричат всички; просто няма безразлични.

От побойника хлапак до плешивеца сакат,
щом по улицата мине дългокосата Нинет,

пулят зъркели и сякаш поразени са от гръм,
и сънува всеки в мрака от мераци зноен сън.

Да, същинска Афродита в пяната на този свят,
беше грозничка, изпита, но разцъфна като цвят.

Пощръкляло е градчето, леле, не е на добре!
И така ще е, додето мъж Нинет си избере.
 

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited by 17 apr. 2021

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1557.)

    ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1557.)     Не се плаши от локвата – душа и свят й е да те окаля! Намачканото празно тенеке вдига глъч до...