събота, 8 април 2023 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1228.)

     ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1228.)

  В края на юли 2016 г. започнаха протести заради застрояването на зелените площи. Десислава Иванчева (1973) се яви на изборите като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, подкрепена от ПП "Нормална държава". По същото това време Иванчева е председателка на инициативния комитет "За зелен Младост", но и събира подписи в този район с цел да се свика местен референдум против застрояването на зелените площи, детските площадки, парковете и паркингите. Към края на март внася сигнал до Софийска районна прокуратура за съмнения относно фалшификацията на документи от инвеститор; касае одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешение за строеж на 7-етажна сграда на ъгъла между ул. "Свето Преображение" и ул. "Д-р Атанас Москов". Тя е против да бъдат допускани строежи в разрез с правата на гражданите. В началото на април кметицата на Младост внася в Президентството искане за налагане на преработения Закон за устройство и застрояване на Столична община, за да спре хищническото застрояването на зелените площи. От началото на задържането й, управляващият спец-прокуратурата Иван Гешев и неговият заместник лично контролират разследването. Направен е обиск в панелките на задържаните.

  Една от знаковите му реплики: "Задачата пред разследващия екип по КТБ беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната". Образно слово за осъдените за подкуп Десислава Иванчева, кметица на жк Младост, и заместничката й Биляна Петрова: "Двете светнаха като коледни елхи. Тоест има доказателства, че са пипали парите". – Аноним (1947)

  8 apr. 2023

МИМОХОДОМ (продължение) 

  Виктория: – Никой не те и кара! Но това е подготвяно дълго, което означава, че не е единственият подкуп, който вземат двете. Тъй че невинни няма. Като се е хванала на хорото, ще го играе! Освен това, както викаш, бедни селянчета не стават за далавери. Идея си нямаш как е в администрацията. Затова до дупка ще гласуват селяндурите за баце: че без баце няма парички и ще им се наложи да си ходят на село.

  tisss: – Да кажем, че идея си нямам, въпреки че – като районен общински съветник, шефовете на пловдивските заводи от Южната индустриална зона (най-големите яко печелещи предприятия на онзи Пловдив) на сесии се строяваха пред бюрцето ми на третия етаж на някогашната общинска сграда на ул. "Богомил" в партизанска редица заедно със заместниците си по финансовата част като за изпит, милите... Говоря за мандата ми на районен общински съветник от 1993-1996 г., когато съм 36-39-годишен.

  Виктория: – Тогава подкупите бяха 10%. При баце станаха 40-60%. А и съм сигурна, че нищо не си взел (като си бил районен общински съветник). Така че нищо не знаеш. Затова и нещата не вървят в тази държава, щото яко се краде. Пък това с процентите знаеш кой го измисли (намеква за мистър Десет процента диджея АлБож (1951-2009) – Бог да го прости! – дясната й лапа на най-свидната икона на Българската демокрация от АОНСУ, г-н главния асистент др. Иван Костов като че ли).* Но все пак 10% се ядват, защото офертите се надуват малко, и всичко е наред. Ама я строй магистрали с 50% по-ниски суми, отколкото си сметнал! Защото трябва и да дадеш най-ниска оферта на поръчката...

  tisss: – В Пловдив на номера с подхвърленото истимар кашонче пара открай време му викаме КУР-КАПАН. Ползват го ченгетата, кога решат да опандизят някой тарикат: докато един му проверява документите, другият подхвърли пакетче с прахче и... "Ах, какво стана! Возите дрога може би?" Сценарият е на преподобния г-н ГЕШЕВ (1970)**, момък от Мирково – будно село на 13 км. от Златица, син на татко катаджия и майка медсестра. Сигурен съм, защото за да изобретиш кур-капан, си е нужен и съответен генетичен опит. Натрупване на качества, като да речем, простодушие и жестокост.

  Виктория: – Е тъй де! Ама двечките какво правят на среща за пари извън общината? Айде моля ви се! Подкупи всички взимат, ама се отчитат където трябва.

  tisss: – Господ здраве да ти дава, говориш ми като официален говорител по БНТ.

  Виктория: – Общината е на Фандъкова, която е касичката на Баце. И никой не може да си бърка в нея как, кога му скимне. Говоря ти като паметлив човек, който е виждал какво и как става. Така че в тази история невинни няма. Просто каката беше публично обругана за назидание на останалите. И заради това че измести "хората" на ГЕРБ. И че бърка там, дето за тези неща режат ръце. Без да знае как се прави и колко се иска.

  tisss: – Звучиш ми като лично засегната... Що тъй? Или бъркам!

  Виктория: – (Отговорът е три приятно усмихнати емотикончета.)

  tisss: – Въпросният Ваклин*** ми е пред очи като вакло мамино агънце.

  Виктория: – И неговото място е в затвора!

  tisss: – Я виж ти! Иванчева и Петрова пили кафенце на пъпа на София с някакъв си спретнат мил хубавец, па хубавият мъж и пари им предложил. Доколкото съм следил нещата, паричките си идиотът още не си е получил.****

  Виктория: – Хахахах, така му се пада!

  tisss: – А сега, върви сравнявай далаверите по време на соца и сегашните циркове!

  Виктория: – Освен това, той не им ги е предложил там. Далаверите на соца си бяха кокошкарски. Сега вече играят много, големи пари, а не капачки за буркани...

  tisss: – Кашончето се оказва върху задната седалка в колата на двете дами някак си междувременно, докато двете са отведени по-далеч, да не видят какъв подарък им се дава. И ти, Викторийо, наричаш тези две нещастни жени ДАЛАВЕРАДЖИЙКИ може би?Дай пак да разгърнем този ми ти пост-соц. криминален сюжет от посредствен тип – от типа "Авакум Захов се бори с Джеймс Бонд и го побеждава".

  Виктория: – Наричам ги, защото е ясно, че са се опитвали да бъдат такива. Ама мани ги тях. Както виждаш, дори ПП-тата от Харвард не решиха да се занимават с тях. Като махнат Гешев, може и да ги освободят. Не твърдя, че са толкоз виновни, че да лежат. А че са си поискали подкупа, в това не може и капка съмнение да има. Мани ги сега тях! Имаш лична задача да ми предложиш дърво, което да засадя на вилата в чест на внучката, та да й заровят пъпа под него. Ама нещо не мога да си харесам. Трябва да е красиво, по възможност цъфтящо, и да не расте повече от десетина метра височина. Другата седмица трябва да го издиря и да го поръчам. Има две, дето много ми се щат, а не знам ще оцелеят ли. Едното е индийски люляк, другото е вечнозелена магнолия. Така че чакам предложения

  tisss: – Гледай сега! В момента придавам четивен вид на нашия мухабет, и когато го приключа, ще ти пратя окончателния текст да си кажеш тежката дума. Защото ти имам доверие, че ги чаткаш тези тънки нещица, макар и да си проклета габровка.

  Виктория: – Хаххахах! Добре. А после виж за дърветата

  tisss: – Номерът е някой от нас двамата да не си хапе после раменете.ПП-тата не би се захванали с казуса Иванчева, мисля си, ако и те ползват хватката на ГЕРБ-СДС.

  Виктория: – Говоря, като бяха дошли на власт преди... Сега – от умрял писмо!


Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited on 7 apr. 2023

Илюстрации:
Винаги ли алчност и простотия вървят заедно?
- Светът е сцена и всички ние играем разни роли.

–––

* След като се преквалифицира в музикален радио-водещ, бившият министър на икономиката и вицепремиер в Синия кабинет "Костов" Александър Божков издава и авторска книга. Сборникът "Мисли за душата" е за хора, които опитват да мислят, търсят и намират причините за това, което се случва в България, обясни бившият вицепремиер пред БНР часове преди премиерата. АлБож призна, че властта му е взела на първо място здравето, заради огромната умора и изтощение, но му е дала и много неща, например, да узнае кои са му истинските приятели. 

   Едно от лицата на икономическата политика на кабинета на Костов, довела до приватизацията на над 40% от държавните предприятия, Божков става обект на остри критики от страна на опозицията и получи прякора Мистър 10%, по обвинения за взимани комисиони при приватизационните сделки, в които участва като министър на промишлеността. Вж. https://www.vesti.bg/novini/aleksandyr-bozhkov-sybra-misli-za-dushata-v-kniga-367483 & https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80_%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%BE%D0%B2

** Иван Гешев (1970). В кариерата си на обвинител има запомнящи се изказвания: като обяснението му защо депутатът Делян Пеевски (от ДПС) не се споменава в делото за КТБ: "В това изложение го няма и г-н Путин, няма го и Обама. Няма ги и много други хора". По повод споразумения, с които често приключват делата в спецсъда, Гешев каза: "Никога не е достатъчно; естествено, че искам доживотен затвор и разстрел, ама разстрелът не е предвиден в България". Гешев присъстваше и на шумния арест на районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева. Той обясни пред медиите, че показното задържане на Иванчева с белезици часове наред в центъра на София, не нарушава нито закона, нито човешките й права. По-късно някак се изясни, че Гешев е свързан с основния свидетел по делото срещу Иванчева – Александър Ваклин. Вж. https://www.svobodnaevropa.bg/a/30069348.html

*** Александър Ваклин (1977) и фирмите му са сочени като крупен инвеститор в имоти. Изпълнявал проект до Околовръстния път в София. Поживял във Великобритания: работил уж като продуктов директор (каквото и да значи това) на консултантска фирма. През 2013 г. е бил водач на листа на ПП "Нова Алтернатива" на бившия военен министър Николай Цонев (1956) от Перник. През 2018 г. се е забъркал в скандал, след който кметицата на жк "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова са арестувани публично насред София уж за вземане на подкуп от младичкия Ваклин. Една от фирмите му "Ваклин груп" ООД е имала проблем в община "Младост" с преписки, които месеци не били решавани. По-късно се оказва, че няма никакви доказателства за искане или за вземане на подкуп, но съдът признава за виновни по обвиненията за искане на подкуп и осъжда Десислава Иванчева на 20 години, Биляна Петрова на 15, а посредник някой си Дюлгеров - на 12 години пандиз, като по ноти, вж. https://bulpedia.com/p-1045-aleksandar-vaklin.html 
**** Вж. Върнати ли са парите на Ваклин, https://www.dnes.bg/temida/2018/04/20/kyde-sa-parite-izpolzvani-pri-zadyrjaneto-na-ivancheva.374262 Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...