вторник, 16 май 2023 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1278.)

 ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1278.)

 Народ се лесно не затрива. Генът си е ген - сравни гетото с квартал и селище на българи. Над две хилядолетия са минали, откакто Александър Македонски довлякъл с армията си предците на днешните обитатели на гетата у нас, а те съхранили всички особености, които отличават бита им от начина на живот при българите. Тъй че няма страшно, кипналата по върховете на държавата пяна от отродници и мекерета на Big Brother Реката на времето рано или по-късно ще отнесе. И тук е моят оптимизъм на българин по нрав. Казваш: "Хич не искам и да си спомням за соца". Защо да се виня! Това бе част от живота ни. Оцеляхме ли? Оцеляхме. Даже имам спомени, когато съм бил щастлив, много щастлив, по-щастлив от днес, само дето не съм го съзнавал. Аноним (1947)

  26 dec. 1976

БАЛКАНЪТ* 
В памет на Ася (1952-2017) 

А някой ден на гости да ни дойде
Балканът с пропасти, брадясал с тръни,
открай докрай изпънал хоризонта,
до глезените във хайдушко биле...
 
Представяш ли си малката ни стая
какъв простор, какъв размах ще вземе!
Ще дойдат тук цветя и разни птици,
животни светли, извори и сенки...
 
Тогава пак ще седна по средата
на нашите мечти и ще те гледам.
А в ъгъла китарата ще свири
напук на саможивите съседи.

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Рlovdiv, edited on 17 maj 2023

Илюстрации:
- Зимата 1976/77 г. в Тригорци, Добруджа.
  - В старата квартира бедни, но щастливи. 

–––
* Текстът е писан в старата квартира, когато живеехме четирима в ъгловата стая при родителите ми, които се държаха отвратително с майката на двете ми дъщерички, а и силно се притеснявахме за спокойствието на околните, когато канехме гости. На китара така и не се научих да свиря, само си подрънквам, когато съм в настроение. Ася издъхна на 5 януари 2017 г. в пловдивска клиника, сестра й Дешка ме покани да отида с щерките да си вземем сбогом с майка им. Не отидохме. Преди да издъхне в два часа след обяд, пожелала да изгорят трупа й. Когато след седмица се обадих по телефона на сина й Филип (1991), роден от втория й брак след развода, младият човек каза: "Мама ми заръча урната с праха й да не заравяме, а да остане там, където е оставила сърцето си". 
От сб. "Сутрин рано" (1983) в тираж 1130 екз. изд. "Христо Г. Данов", Пловдив. Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1277.)

 ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1277.)

  Моето поколение българи, родени и израснали в годините непосредствено преди или след края на Втората световна война, не сме изгубено поколение. Пред очите ни с участието на две и три поколения преди нас България се възмогна като феникс из скотобойната на нацизма и военния болшевизъм от периода 1939-1958 г. и от руините, включително с нашия труд и мерак, стана развита европейска държава. Кой с повече основание от моето поколение има право да свидетелства за над трите десетилетия целенасочени усилия на кресливи отродници и самозванци отечеството ни да бъде превърнато от държава с всичките белези за самочувствие в колониален суровинен придатък на мощния хищен банков и политически елит! – Аноним (1947) 

"ЗНАНИЕТО Е РОБСТВО"

Културна дискусия или диспут, в който двама изявени демократи натриват носа на неколцина отвратително заблудени от руската пропаганда представители на стадото

 Владимир Петков - Трашов*:

  – Знанието е робство! Съвсем смислово невярно преведено от "Знай, это рабство!" Която заповедно-призивна форма се отнася за предходното изречение: "Захотел ты вождя – осторожно!" Истинният превод е "Знай, това е робство!" Сиреч, да си искаме вожд означава "да си искаме робство". Вероятно има и добри вождове, обаче, които работят не за поробването на народа си, а по-точно: не за превръщането му в хора с робска психика, както е сега в Путинска Русия, както е в Северна Корея, не знам дали не все още и доколко е в сила тази максима в Китай сега, във Виетнам, в Мианмар, в Куба и не се сещам къде още из Африка и Азия, доколкото е в сила същата максима... Която си има определени адресати, безумни и безразумни поклонници и религиозни молители, опростачени робски да мислят и чувстват от комунизЪма ни у нашенско, за съжаление. Все още ги има жалките комунни остатъци-отрепки, като необрулени от вятъра на промените листи. Николайчо, Бачу Колю, дет тукачка се подвизава, живото примерче на такова изкопаемо, дет си въздишка все още по Ленина и по Сталина. Ма, само той ли?! Виждам как хубавинко се сдушава той с Jores Бояджиевича, с всичките му негови въздухарски и не чак толкоз герои, витаещи из близкото ни пространство, че и с нАучния Георгий Пашевич, и с Лудия му пригласник се прегръщат и се целуват безсрамно нагло по темата на плюнките си. Не срамно ли и позорно?! Възмутително даже! 17 април 2023., 04:16 ч.          

  Jores:

  Цитат: "(...) Все още ги има жалките комунни остатъци-отрепки, кат необрулени от вятъра на промените листи Николайчо - Бачу Колю, дет тукачка се подвизава, живо примерче на такова изкопаемо, дет си въздишка все още по Ленина и по Сталина... Ма, само той ли й! Виждам как хубавинко се сдушава той и с Jores Бояджиевича, и с всичките му негови въздухарски и не чак толкоз герои, витаещи из близкото ни пространство, че даже и с нАучния Георгий Пашевич**, и с Лудия му пригласник се прегръщат и се целуват безсрамно и нагло все още по темата на плюнките си. Не срамно ли и позорно? Възмутително даже! Владимир Петков - Трашов".
  – Поне да не се лигавехте с изкълчения език на пролетарската си омраза по подобие на "философа-психолог от Долна баня", г-н Трашов... Да уважаваме българската реч! Отродничеството с лигава реч се започва. Георги К. Бояджиев, 17 април 2023.

  Ангел Грънчаров***

  – Таваришч Бояджиевич изисква сички ние да пишем еднакво и да мислим еднакво като него. Щот той жив класик на словото... Вижте как си пише не само датата, но и часа, и минутата, в която геният му сътворил поредната си мерзавщина, та бъдните поколения да знаят и да не се чудят... Велик е он, нали така! 17 април 2023. 

 Бачо Кольо:

 Цитат: "Междувременно онзи ден от Австралия дойде любопитно съобщение: Делегация от австралийски аборигени посети Руското консулство в столицата Сидни да изрази подкрепа за специалната операция за денацификация на Украйна и подари на Руския консул кожа от кенгуру в знак на уважение. Очаква се създаване на австралийски клон на Международното русофилско движение".
  – Трудно е да си представим как "агентите на Кремъл" са търсили туземци, скитащи се из австралийската пустиня, да ги принудят да излязат в подкрепа на Русия. Просто американците омръзнаха и на аборигените... А пукнатините от разпадането на Стария свят достигнаха и колибите на местните жители на Зеления континент. И аборигените, слава на Бога и слава на австралийските божества, разбраха. 17 април 2023 .

 Ангел Грънчаров:

  – Глупостите и лъжите на руската пропаганда, клети ми таваришч Колю, нямат край! Интересно е, че си зомбиран тъй яко, че още им верваш. А е жалко, че не сфащаш, че те правят на пълен идиот. 17 април 2023.

  Владимир Петков-Трашов:

  – Jores Бояджиев, не се усещаш, че си въздухар тъжен, щом отдаваш предимство на формата пред съдържанието в обикновения живот. Първо! Второ: Ти не си се научил и на преклонната си възраст – с годинка си само по-младичък от мен... да я тълкуваш истинно, вярно и правилно, дори по специалността си БЕЛ****, видно от коментарите ти, що остава за философията и другите езици, техниката и технологиите. Не че имам претенции да те надминавам по ученост в тези области, но съм практикуващ – излиза отдавна, което си е малко и с тъжничък оттенък; дисциплината: оценка качеството на знания, колкото и претенциозно да звучи, разбира се, и не само. Трето: Да те светна, че формата има известно и даже признато в някои негови клонове предимство пред съдържанието единствено и само в изкуството... А в практичния и обикновен живот има стигащи и до чистия камуфлаж, лъжа, идиотизми и роли, и размери. Например, в рекламата и в търговията, освен и в някои коментари. Четвърто, Jores... От казаното следва, че да използваш – както си се решил геройски тук, да ми правиш преценка на съдържанието чрез формата на изказа е кауза пердута! Съгласен ли си?! Де ще идеш!
  А пък за Николайчо Белчев, Бачко Кольо, Николай Тодоров и т.н. какво да кажа! Ще използвам пак разговорния сленг: Ти си чудна комунна за съвремието, недопустимо чудна – но ясно за демократите, си силно заблудена оФца, г-н Белчев! Ни повече, ни по-малко! Нито английска, ни да кажеш австралийска мериносова, ни новозеландска. Черна ли, червена ли или бозава... Ясно е, че си байганьовска класическа българска офца! Бачо Кольо, ма слушай, гледай и украинските СМИ***** ве, остави ги тез руско-гьобелсови простаци и чудовищно-чутовни пропагандни лъжци, зомбировачи, явни престъпни обесници! Ако ме послушаш (в което почти не си вярвам на надеждата), ще наблегнеш на Юрий Швец и на Игорь Яковенко, разкошно културни анализатори. Ами Александр Невзоров, Пионтковский, Фейгин, Жирновь, от украинците – Олег Жданов, Свитан! Мръдни в развитието си, ве! Отчайваш с идиотското си комунофилство, бих го нарекъл, а не толкоз русофилство и путинофилство, макар генезисът и пъпът им явно в Мацквата****** да са ти останали незахвърлени скъпо-споменни, ама и силно зловредни за разумните българи, защото са срамни, позорни и несъстоятелни... А ти продължаваш ли, продължаваш да си ги вееш. То май почти същото е относимо и за Jores Бояджиев – за повечето от неговите нещастни геройчета-фалшиментчета, чрез които се опитва да прокарва Анти-Грънчаровите си идиотизми. За което искрено ви съжалявам! 18 април 2023.

  Jores:

  Цитат: "...Бояджиев, не се усещаш, че си въздухар тъжен, щом отдаваш предимство на формата пред съдържанието в обикновения живот. Първо! Второ: Не си се научил и на преклонната си възраст – с годинка си само по-младичък от мен, да я тълкуваш истинно, вярно и правилно, дори по специалността си БЕЛ, видно от коментарите ти, що остава за философията и за другите езици, техниката и технологиите. Не че имам претенции да те надминавам по ученост в тези области, но съм практикуващ, излиза отдавна, което си е малко и с тъжничък оттенък, дисциплината Оценка качеството на знания, колкото и претенциозно да прозвучи, разбира се и не само".
  – Уважаеми Трашов! Внимателно прегледах Вашия фейс-профил и реших, че сте и талантлив, и неслучаен човек. След последния Ви обстоятелсвен текст обаче виждам как съответствате на фамилното си "Трашов" (от английското trash – боклук). Дано да греша! Георги К. Бояджиев, 19 апр. 2023.

  Ангел Грънчаров:

  – Съвсем сигурно е, че грешиш. Няма как да не грешиш. Щото ти самият си отдавна сгрешен. Разбира се, няма как да го разбереш. Г-н Трашов ти го каза добронамерено, опитвайки се да ти помогне съвсем по човешки. Обаче ти, овладян от маниите си, не пожела да вникнеш и да разбереш. И така пропиля шанса си да се поочовечиш малко, да стъпиш на земята. Щото си обладан от болестите си. За тях дори това, че си дърт, и то не те оправдава. Дъртите би следвало да помъдряват. Някои, обаче, очевидно и за съжаление, съвсем оглупяват. Стигнал си до крайна мизантропия в своята самота. Осъзнай се малко! Не си единственият човек на тази земя. 19 април 2023.

 Jores:

 – Професионалният лицемер, доносник от комунистическо котило Грънчаров е като гомнарски бръмбар – докоснеш ли го, смърди. Георги К. Бояджиев, 21 април 2023.

  Ангел Грънчаров:

  – Разболя се от мъка, злоба и завист. Засрами се малко де, таваришч Бояджиевич! Срам поне малко немаш ли?! Нали уж беше учител... На какво си учил учениците, ето това си спомни де! 22 април 2023.

  Jores:

  – Родът, потеклото му – кърваво-червено, той мрази червените. Важи за отродници, които се писаха първи демократи след Десети ноември 1989 г. у нас... Вгледайте се в биографиите им на новоизпечени защитници на европейските духовни ценности, като Иво Инджев, Евгений Михайлов и пр., да сте наясно с личните им духовни ценности.
  Бащата на баща ми, бащата на баба ми Невена от Перущица (майка на майка ми), по-големият от двамата братя Керемидови от Калугерово, Пазарджишко – загинали като бойци от Хвърковатата чета през Април 1876-а, носят името Георги. Тъй че това име е неслучайно в моите два рода. Честит Гергьовден на всички българи! Отродниците газ пикаят, както сполучливо се изразява г-н Иво Инджев, гневен, че България празнува Празника на храбростта. Аман от мекерета на "духовните ценности" и политическия елит на Западна Европа и Щатите! Ще дойде и за вас Видовден, рожби кресливи на червената номенклатура на бившата БКП, от доносници и офицери на страховитата Държавна сигурност пребоядисали се в най-първи демократи след Десети ноември. Георги К. Бояджиев, 6 май 2023.

  Ангел Грънчаров:

  – Ний всинца плачем!!!... Каква чиста и непорочна душа има таваришч Бояджиевич, поклонник на таваришчите Волен Сидеров, Копейкин-Късопишуркин, Путин! Да живей Рассия! Смерть Европъй! 6 май 2023.

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited on 16 maj 2023

Илюстрации:
- Гражданинът Петков - Трашов (1946).  
- Философът Грънчаров от Долна баня. 

–––

* Из "Писмо на гражданина Петков-Трашов до Пловдивския окръжен съд":
  Възмутен, омерзен и потресен съм от повторното политическо дискриминационно, а убеден съм на основата на личния си абсолютно подобен житейски опит, че е с престъпно организирани от директорката Анастасова доказателства: уволнение на учителя, писателя, блогъра, новатора, радетеля за действителна промяна към по-добро на образованието в татковината Ангел Грънчаров! Което знам, следя и коментирам в и от общуването ми с блога му. И защото вярвам, дълбоко съм убеден, че г-н Ангел Грънчаров честно и почтено споделя истината за учителския си живот. Считам за изключителен късмет деня, откакто направих откритието за себе си, че съществува тази светла и за българското образование, не само техникума и за Пловдив личност! Как така Съдът ще повярва на очевидно изфабрикуваните доказателства на Анастасова, дълбоко неуважаемата, защото е очевидно силно отмъстителна директорската особа, защото са, дълбоко съм убеден, престъпно събирани с помощта на насъсквани или поощрявани с бездействието й ученици!? Или с помощта на зависими от нея слабохарактерни лъже-свиделки! Как така Съдът ще повярва на тях, а ще пренебрегва моето (мнение) и мнението на зрелите почтени читатели, почитатели, сподвижници (...) и радетели за напредъка на Българското образование, а пък и искрени приятели на Ангел Грънчаров, които заставаме зад неговото дело и работа, които познаваме от всекидневното си общуване с тях!?
** Георги Пашев (1980), преподавател в Пловдивския университет.
*** Внук на основателя на комунистическата партия в Долна баня – Владимир Грънчаров. В желанието си да се хареса на една от водещите политически формации в Народното събрание, внукът чрез фотошоп се е подредил до лидерите, като се е монтирал на мястото на ген. Атанас Атанасов. Меракът какво не прави!
**** Български език и литература (БЕЛ).
***** Средства за масова информация (СМИ). Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...