събота, 14 януари 2023 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1159.)

 
ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН
ПЛОВДИВЧАНИН (1159.)

 Изпитан, отработен начин да се окажеш във фокуса на общественото внимание и да се задържиш там в течение на дълго време е скандалът, произвеждането на серия от скандали. Този трик ползват естрадни певци, анализатори, автори на статии, на книги със заглавия, като "Копелето Исус" или филм за неслучайни личности в Българската история. Дали не е дошло време да поставим всяко нещо на мястото му според т.нар. "европейски духовни ценности"? – Аноним (1947)

  14 jan. 2023 

ФЕНОМЕНЪТ АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ*

 Като завършил редовния четиригодишен курс във Факултета по славянски филогии по специалност Българска филология и вероятно един от малцината не само прочели по негова лична молба внимателно, открай докрай, може би една от първите му книги и редактирал съдържащите се там правописни, пунктуационни и стилистични грешки, изкушавам се да питам водещия предавания в Пловдивската "обществена" телевизия активен философ-психолог: Истина ли е или не е истина огласената в блога Humanus Akademy автобиография?

 1) Ангел Грънчаров е роден на 28 март 1959 г. в град Долна баня – Софийска област. Завършва с пълно отличие средното си образование в гимназия "Неофит Рилски" в родния си град. Мисля, че верни са рождената дата и месторождението. Съмнявам се дали е завършил с пълно отличие местната гимназия. Моля феномена за пояснение: Дали има диплом от съответната гимназия?

 През 1979 г. (след отбиване на военна служба в периода 1977-1979 г.) е студент в СУ "Св. Климент Охридски", Философски факултет. През 1980 г. заминава да продължи образованието си в Русия по специалността философия, и през 1983 г. се дипломира в Държавния университет в Санкт-Петербург.

2) Отбивал военна служба: къде, каква специалност? Учил в Софийския университет една учебна година, но два семестъра или един? Заминал да се учи в Петербургския държавен университет по специалността Философия. А какво е точното название на завършената от г-н Ангел Грънчаров специалност? И дали е завършил за три години петгодишния курс в Руския университет? Моля да си представи дипломата, ако ли не, оставам със съмнение, че скоропостижно са го лишили от обучение там. Прав ли съм да се съмнявам, или греша?

  През 1985 г. след конкурс е избран за асистент по философия (?!...) в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", където работи до 1992 г.

3) След конкурс ли е избран за асистент в Пловдивския университет, или с обаждане "отгоре", предвид авторитета на дядо му Владимир Грънчаров пред властта на БКП?

  От 1992 г. завежда създадения от него Център за развитие на личността HUMANUS, в който група от философи, психолози и социолози провеждат изследвания... върху проблеми, свързани с човека.

4) В групата философи-психолози и социолози, с които провежда изследванията, кои известни или неизвестни днес личности участват – може ли да посочи имена и колко време са работили, предвид нрава му да се смята за вся и всьо, както (според думите му) го нарекла партийната секретарка на БКП в Пловдивския университет?

  През 2009 г. с група ентусиасти създава философското списание "ИДЕИ", на което е главен редактор. Работи предимно в областта на психологията и философията.

 5) За списанието съм убеден, че е истина писаното в биографичната бележка, но кой го е назначил за главен редактор? Или това е самостоятелна акция на г-н Грънчаров?

  От 2006 г. е един от най-активните български блогъри и ютюбъри.

6) И относно този факт нямам съмнение; въпросът ми е: Как блог, изпълнен с толкова неприкрито неуважение към опоненти или другомислещи, предизвикващ показателна откровена и масова съпротива, над десет години се подвизава в публичната сфера?! Дали не е търсен ефект за популяризиране на "демокрация и свобода на словото" от група влиятелни личности в днешна България, които обслужва философът-психолог!

  Post scriptum: Допускам, че може и да не съм прав, но това по-горе е лично мнение на гражданин, роден и живял в Града на европейската култура над 75 години.

  Пловдив, 14 януари 2023 година

Пловдив – европейска културна столица

Plovdiv, edited on 14 jan. 2023

Илюстрации:
- Философът-психолог Ангел Грънчаров.
- Версия на кораба "Аврора" в наши дни.

–––

* "Феноменът" не е дело на един човек, а е резултат от нашето малодушие да приемаме фалшива стойност за проява на буден ум. Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...