неделя, 19 ноември 2017 г.

Публицистика – ПРОСТАЦИ СТЕ, МОЛЯ БЕЗ УГРИЗЕНИЯ!

    Някой си, дето се подвизава под псевдонима Господаря, изцвъкал в един от форумите на Интернет: И НЯМА И ЕДИН КОМЕНТАР! ПРОСТАЦИ СТЕ, КОЛКОТО И ДА НЕ СИ ПРИЗНАВАТЕ, нещо от рода на репликата на проф. Иво Христов* – депутат на БСП в нашето Народно събрание, за 80-те процента дебили сред българските граждани.

Жан-Пол Сартр (1905-1980)
ПРОСТАЦИ СТЕ, МОЛЯ  БЕЗ УГРИЗЕНИЯ!
    
    Цитат от любимия Ви разказ на Сартр (Защо точно този разказ сте си харесали, ми е загадка, след като Сартр има и далеч по-изискана човеколюбива проза...):

   
"Хората трябва да се гледат отвисоко..." И доста по-нататък: "...хората крачеха някак унесено, с очи, все още замечтани, и сърца, все още преизпълнени с възвишени чувства. Мнозина се озъртаха изненадано: навярно им беше чудно, че улицата вече се синее в здрач. Тогава на лицата им се изписваше загадъчна усмивка - те преминаваха от един свят в друг. А в другия ги чаках аз. Мушвах ръка в джоба и с все сила стисках оръжието. Миг по-късно вече се виждах как гърмя по тях и ги гътвам като орехи от панаирджийско стрелбище, те грохваха на камари, а оцелелите в ужас се втурваха обратно към залата, като трошаха стъклата на вратите. Играта беше много затормозяваща..."

    От инат дочетох претенциозния разказ на екзистенциалиста Жан-Пол Сартр. Признавам,
от инат! Е, и се почувствах простак, дори да не бяхте ме молили, хем без угризение, Господарю; и знаете ли защо? Не мога да си отговоря на два най-елементарни въпроса:

    1. За какъв дявол Ви е нужна (говоря само от свое име, понеже репликата я приемам лично)... та от какъв зор Ви е нужна одобрителна или гневна реплика? И...

    2. Дали не сте до такава степен очарован от тази претенциозна тъпня, та се виждате главен герой: човек, открил у себе си мисията да мята камъни в блатото с помията и да се кефи от изумлението у случайни зяпачи на това супер-снобско занимание?

    Бъдете здрав! Дано да сте здрав...

    П.П.: Попадение в тези словесни фекалии: "Човечеството помни Херострат, не се интересува кой е творецът на Храма, опожарен от Херострат". Шокът, който преследва този тип литература, опресни ли доверието ми в човешкия род, питам себе си, не Вас, Господарю. Не Вас!



Пловдив – eвропейска културна столица 2019
Plovdiv, 6 noe. 2006 – edited 20 noe. 2017
___
* Проф. Иво Христов (1966), вжhttps://offnews.bg/obshtestvo/prof-ivo-hristov-bez-zadrazhki-80-protcenta-ot-balgarite-sa-debili-668897.html

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...