петък, 11 октомври 2019 г.

ДРУГАРЯТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

  Хубаво е да си министър, дявол да го вземе! Власт… Чест… Слава! Министър Големанов! Най-високото стъпало, на върха, по-нагоре — небе!…*

ДРУГАРЯТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

  Роден в будно учителско семейство в селище, чието име до 1951 г. по турски е Неврякоп, в опис към османския Tahrir defter Mal. №525 от 1444 г. споменато като голямо християнско село, но само след някакви си сто години т.нар. присъствие на османлии превърнало се в преобладаващо мюсюлмански град. През 1900 г., според изследователя Васил Кънчов в документалната книга "Македония. Етнография и статистика", населението на Неврякоп (по турски) общо е 6215 души, от които 5000 турци, 850 българи, 190 власи, 110 евреи и 65 цигани. Пресметнете, и ще разберете, че сметката е вярна!

  Другарят Росен е потомък на бежанци от село Плевня, Драмско, преселили се в България през 1913 г. По време на соца баща му Асен е виден член на БКП, което – от една страна, е гот, от друга обаче му носи известни неприятности. Благодарение на знатния си татко, другарят Росен от 1982 до 1984 г. отбива военната си служба в Школата за запасни офицери в Плевен и Изчислителния център на Генералния щаб на Българската армия в китна София. Пак благодарение на знатния си татко е приет в Института по микропроцесорна техника, макар според състуденти от ВМЕИ, да не притежавал кой знае какви способности. Въпреки това и все пак, в 1989 г. завършва Машинно-електротехническия институт. Студентът др. Росен естествено става член на Българската комунистическа партия и като много ценен кадър и син на баща си, го избират в ръководството на партийната организация на ВМЕИ "Ленин". Когато обаче идват прекрасните слънчеви дни за Българската демокрация, анджак след славния Десети ноември 1989 г. изведнъж се оказва, че слънчевият господин Росен е син на бивш важен кадър на БКП др. Асен, от което пък логично следва, че синът е тутакси прогонен от института с вече твърде противното име "Ленин". Нормално е веднага след завършване на висшето си образование да почне работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника, но политическите катаклизми го оставят без работа. И оттам насетне човекът е принуден сам да се бори в живота.

  Захваща се със собствен бизнес през онази мътна 1990 г. Основава и започва да развива дружеството "Ирис Интернешънъл" АД – първата строителна фирма у нас със сертификат ISO 9001, получен през октомври 1999 г. Фирмата работи на повече от 80 (осемдесет) строителни обекта в Германия, участва в довършителните работи по проекти, като Райхстага, Комерцбанк – Франкфурт, летище Мюнхен, летището в Дюселдорф и т.н., и т.н. Сред знаковите проекти на фирмата му са реконструкция на хотел "Шератон" в София, изграждане на централен офис на БНБ Париба в София, център на "Даймлер-Крайслер" в София, "Бизнес-парк София" и т.н., и т.н. 

  През 1994 г. вече ръководи "Лин България" ООД, фирма, специализирана за сухо строителство. След 1998 г. е в управата на българските подразделения на немската компания Линднер "Линднер Ирис Имобилиен", "Ирис Интернешънъл", "Линднер България" и "Линднер Имобилен Мениджмънт", чиято дейност е разработване, управление и инвестиции в недвижими имоти. Ръководи най-големия проект на компанията у нас – "Бизнес-парк София". Започнат през 1999 г., този е най-крупният частно финансиран проект сред недвижимите имоти в България, сред най-големите бизнес-паркове в Югоизточна Европа. През 2003 г. започва проектът "Резиденшъл парк София" – жилищен комплекс край Бизнес-парк София.


  От 2007 г. г-н Росен е в управителния съвет на КРИБ**. Същата година вече е член на борда на директорите към Американската търговска камара, в настоятелството на фондация "За нашите деца" любим член. Дето има една приказка от комедията на Ст.Л.Костов "Големанов", какво оттук-нататък ли! Ами оттук-нататък, оттук-нататък небе! И небесата се оказват тутакси налице пред взора на бившият член на БКП. След парламентарните избори през юли 2009 г. г-н Росен Плевнелиев е избран за Министър на регионалното развитие и благоустройството. По-късно народът ще го избере за Президент, главнокомандващ Българската армия и т.н., и т.н. 

  За повече по темата виж: 
1) Нов скандал с президента Плевнелиев https://frognews.bg/obshtestvo/underground/nov-skandal-prezidenta-plevneliev.html ; 2) Росен Плевнелиев – от xороскопите до големите звезди на политиката https://www.24chasa.bg/Article/1095942 ; 3) Росен Плевнелиев https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD_%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, edited by 11 oct. 2019
–––
Реплика от пиесата "Големанов" на Ст. Л. Костов (1879-1939).
** Конфедерация на работодателите и индустриалците в България. Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...