вторник, 24 юли 2018 г.

Между другото – ОДА ЗА МИЛИОНИ

Разговор между колеги от Пловдив и Монреал, Канада

ОДА ЗА МИЛИОНИ
Какви последствия имаше текстът "ПОСВЕЩЕНИЕ" и по повод Одата за Б. Борисов на русенската поетеса Бакалова, дама с престижно образование и титли от Западна Европа
   
   – Ода за милиони...
   – Това е интелектуалното ниво на ГЕРБ. Висини недостижими! И колегата Й.Г. е с диплома от СУ "Климент Охридски", ама пишеше с правописни грешки, и за да си преподава уроците по българска граматика в VI клас, вземаше частни уроци при колега от другия край на града. Ползвах окачения над черната ми дъска цитат от Вазов в час по граматика с моите седмокласници; задачата им беше да коригират правописните грешки (на три реда текст с огромни букви общо шест правописни и пунктуационни). Не ми е минавало през ум, че лозунгът с Вазовите стихове ще да е рисуван от колега: "Българийо, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях и те за теб достойни, майко, бяха". Преследваше ме после по петите да й се извиня, че съм й подронил авторитета: "Постъпил си неколегиално, можел си да ми кажеш, вместо да ме излагаш пред твоите ученици".

   Години по-късно, вече като педагогически съветник, ме топила пред шефката на училището, че в Интернет съм публикувал посвещение до моя ученичка от XI клас. Та ми се наложи да копирам текста на "ПОСВЕЩЕНИЕ" заедно с отговора на Соня Пехльова (1977)* от същия онзи форум на Интернет и да ги представя на шефката, като доказателство към кого е било адресирано стихотворението. Г-жа Й.Г. беше поканила майката на онази ученичка в училище и специално дойде в моята класна стая да ми представи разтревожена, интелигентна на вид мила жена.
   – Мама миа!
   – Какво знаеш за тези интрижки! Изкефи ме реакцията на шефката обаче.

   – Каква беше?
   – Изгони я от кабинета си. Изсъска й: "Затова ли си назначена за педагогически съветник!" Това става пред майката. После за по-малката дъщеря на тази женица написах текста "РЕНИ", едно от бисерчетата в стил Робърт Бърнс.
Грее на чина си Рени, пламнала от свян,
а зад пламналата Рени – глупчото Иван...

   Каката май се казваше Таня, а Рени беше по-малката сестра от VI-VII клас.
   – Не ги помня, но ситуацията е била... велика.

Пловдив – европейска културна столица 2019

Plovdiv, 24 uli 2018

–––
https://pehliova.wordpress.com/%D0%BE%D1%82-%D0%B3-%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2/

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...