събота, 18 март 2023 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1217.)

 ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1217.)

  По света има два типа люде: мъдри, които съзнават, че са недотам умни, и глупци, които се мислят за мъдреци. – Сократ (469-399 г.пр.Хр.)
 Мислим си, че Бог ни гледа отгоре, а Той ни гледа отвътре.*

  14 fev. 2002

ИМА В ЛЮБОВТА НЕХАЙСТВО СТРАННО

 Разрушаването на любовна връзка обикновено е едностранна инициатива. Никой не бяга от доброто. Приемам, че съм допускал поредица от непростими грешки и Re. е в правото си – като жена, да развали неизгоден от нейна гледна точка неписан договор. Постарах се да не попреча, да не я товаря с несъгласия по този повод, нещо повече –отстраних се от всички онези сфери, където новият й любим опитва да си навре носа. Оставих да се разположи в освободени от присъствието ми вътрешни пространства на живота й. Но отстъплението ми е дотук; в материален план, т.е. физически, жената постепенно престана да ми действа като изкушение и стимул за живот. Защо обаче тя продължава да ме търси за душеприказчик! Ако онова там е пълноценна връзка, тези нейни изпълнения проява на остатъчна привързаност от навик и заради неустановил се още в съзнанието й стереотип за друг мъж ли е, или е знак за нещо по-съществено!

  Обичам я, но не по същия начин, както беше до 18 окт. 2001 г., това е ясно. Смятам, че съм го казал и изразил с държането си. Тогава? Иде ми наум неособено приятната идея, че последните дни момичето, което поставях десет години или поне последните седем или осем от тези десет върху пиедестал, върши нежно издевателство над мен, нещо присъщо за част от привлекателни в сексуален смисъл жени, чието самолюбие се храни със смачканото самочувствие на мъже, които са ги пожелали и проектирали щастие с такава чудесна във физическия си облик принцеса на Любовта... Да приема това за истина при Re., не означава ли донякъде, че съм се предал. Когато й казах, че избраникът й е невъзпитан, имах предвид, че е изкушавал някогашното мое момиче с материалното си благоденствие и перспективи. Такива неща не съм си позволявал, а и не бих могъл да предлагам, тъй като мисля, че жена не бива да се купува като стока. Ако за някого любовта е "дай ми, и аз да ти дам", нямам желание за такъв тип сделки. Любопитно ми е: вече малко по-уравновесено, по-хладнокръвно мога да наблюдавам гърчовете отсреща – живописна гледка към обвит в полумрак интериор на две души. Слънчев ли е хоризонтът им! Дано да е слънчев. Мъжкото самолюбие у мен обаче ми нашепва, че на Re. не й остава друга възможност освен да приеме да стане придатък, аксесоар, украшение, стока в нечий чужд живот; накъсо: да се отърве от химерата, че можеш да бъдеш щастлива, щом друг някой, пък бил и най-обаятелнатата личност на света, взема решения коя да си, как да живееш, мислиш и чувстваш нещата от живота. Простичко казано, как да си представя любовта като подчинение! Въобразявам ли си, че към мен Re. я тегли усещането за свобода? Не я желая вече: не съм дотам глупав; жал ще ми е, обаче, да я видя окована духом, това е! Затова може би толкова я мисля.

  След обяд, към пет часа без нещо, чувам я от отсрещния край на учителската стая, изправена до телефонния автомат да говори нервно: "Кажи, мили!... Разбери... Много съм заета... В момента имам ученици... После ще ходя... И можем да се чуем... Но защо трябва да ми звъниш!" откъслечни фрази, които би могла да не изговаря, след като ме видя, когато бързешком влетя и залепна за телефонния автомат. Чоглаво! Като да беше демонстрация за пред мен така важният им разговор. Гледах телевизионна тъпа програма. "О-о не, не ме интересува битовата им драма!" – мисля си. Естествено е, че тракна рязко слушалката, че пак тъй бързичко отлетя, както беше влетяла, и чувах как високите й токчета тракат като картечница по мозайката в коридора на втория етаж.

  Отбелязал съм с химикалка тънкописец в бележника, по-точно, в полето отстрани: Createur (фр.) творец, създател; сreation (фр.) сътворяване. 

  Опитвам да си припомня дали някога с толкова настръхнал от досада тон с нея сме разговаряли. Не друго, а тонът й ми се стори унизителен за човека от другия край на линията. Отмъстителен тип на мое място би тържествувал; на мен защо ми е чоглаво за мъжа отсреща! Посегнеш ли да унижиш някого, себе си унижаваш. Не съм я виждал в този жесток образ. Познавам ли я, всъщност! Месеци наред я отвиквах да ми крещи, преливаща от зной по телефона: "Обичам те!" И дяволицата замени онова изкрещяно в слушалката нейно "Обичам те!", по указание сякаш от американски психоаналитик – "Колкото по-често, толкова по-готино!", което ме дразнеше. Та замени стереотипното като дъвка "Обичам те!" с "Мразя те! Ох, само да знаеш колко те мразя!" изречено с извиращ сякаш от утробата й плътен женски тембър, излъчващ страст и ярост, както съм го възприемал. Но онова иронично "Кажи, мили!" днес ми прозвуча обидно. И не, не му завиждам! Някогашното "мое момиче" яко му натри фасона. Трезво погледнато, нещастникът не ме интересува, иначе бих задълбал из тръните, които сам си постила. Решиш ли да отблъснеш жена, почни да я следиш като сянка! Докато с Re. бях нехаен, този честолюбив, гладък като шперплат глупак ще е вечно съмняващият се ревнивец.

  19 fev. 2002   

 Животът, умението да се живее не е ли умение да вършиш компромиси, да приемаш поражения и удари като нещо закономерно и естествено?

 Уплашена съм от книгата ти! – каза ми 34-годишната Мариета Н-ва., колега, на която дадох да хвърли едно око върху ръкописа "Историйките на ученика Ламски". – Да-да, уплашена съм. И знаеш ли кое е най-точното определение за твоята позиция? Това е интелектуална надменност. Да-да, интелектуална надменност! Не съм подозирала, че такъв е твоят характер. Децата няма да издържат да четат втората й част. Тази част е за възрастния читател. То са жестоки неща. Чудя се как успяваш да съчетаеш толкова нежност с такава безпощадност. Очевидно през живота си вие – мъжете, пазите много по-жестоки спомени от детството си, и е така, защото сте умозрителни, помните неща, които у една жена избледняват с годините. 

  Re. ме наобикаля. Поглежда ме дяволито през рамо, подхвърля ми фразички, за да й отвърна. Запазвам невъзмутимо мълчание. И след обяд, пак отзад, в хранилището на училищната библиотека, докато за миг оставаме сами, застана пред мен, пронизва ме с блестящи от укор очи:

  – Какво става с теб?
  – А, нищо! казвам нехайно. – Всичко ми е наред.

 Неколкократно напоследък повеждаме все един и същ безсмислен опит за разговор. В отношенията помежду ни съм оставил нещата като в безмоторна машина, която на автопилот планира, т.е. лети сред пухкави красиви облачета. Не чакам кой знае какви изненади. Рано или късно полетът й трябва да приключи, дано само да се приземя с по-малко поражения, дано да е в равнина, а не като удар в скалист планински хребет. "Не се научих на компромиси, коте; това май ми е фабричен дефект. Бъди щастлива!" Посланието пуснах току-що. А защо го пратих, дявол знае. Не знам! Нямам представа защо го пратих. 

  23 fev. 2002 

 Започвам да проумявам, че от самото си осъзнаване като хлапе, от петгодишната си възраст съм бил озадачаван от религиозния подход към природата, хората и големия непонятен свят: Луната, Слънцето, Млечния път (Галактиката), Родопите на юг, Стара планина на север, Тракийската равнина, река Марица, която тържествено печално, но неотстъпчиво шумоли в крайречните тръстики. В ушите ми с грохот нощем звънтяха огромни, тежки чугунени, бронзови или медни камбани върху катедрални храмове на християнството, но така и християнин в ритуалния, в религиозния смисъл не станах, понеже не успях да приема Някой всевиждащ и всеопрощаващ над мене, а си живея и досега със съзнанието, че – както вероятно и други биха потвърдили за себе си, съм само едно от милиардите ефимерни лица на този бог в крехката ни човешка вселена.

  И тъй, Бог за мен не значи вяра в свръхестественото, в Божието царство небесно, а значи доверие в необятните способности на човешкия разум и интуиция. Иначе, що е Бог, освен олицетворение на усет за Чистота, Подреденост и Добро, Красота, Нежност и Хармония – все образи на съвестта.

  Отстрани с тънкописеца съм записал: Еternuer (фр.) кихам; ether (фр.), ефир; еternel (фр.) вечен; eternite (фр.) вечност. "Кихам", антипод на "Вечност": един и същи корен.

  Слаб и унижен, но и силен, радостен.
  Убеден в своето, но не и фанатик.
  Влюбен
но без да е сантиментален.
  С въображение, но 
грешен и земен.

  Чист, но не и чистичък, стерилен.
  Бъркащ посоките, но не и отчаян.
  С очи в миналото, и затова по-жив.
  Нагарчащ и стипчив, но и смирен.
  Защото 
моето Аз не значи само Аз,
  а значи всяко нещо на тази планета.

    Следва

Пловдив – европейска културна столица

Plovdiv, edited on 19 mar. 2023

Илюстрации:
- Слабо позната ни е женската интуиция.
 - Световните автори пренаписват света. 

–––

Жилбер Сесброн (1913-1979), вж. https://www.crossroadbg.com/jilber-sesbron.html Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1216.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1216.)

  По света има два типа люде: мъдри, които съзнават, че са недотам умни, и глупци, които се мислят за мъдреци. – Сократ (469-399 г.пр.Хр.)

 …те избират най-прекия път до целта и се фокусират върху онова, което е пред тях, докато мъжете по правило виждаме по-надалеч... Жените са по-трезви в преценката си, не виждат неща, които всъщност не са там, докато, ако страстите ни са разпалени, мъжете, преувеличаваме всичко и си представяме неща, които не съществуват...* – Артур Шопенхауер (1788-1860)

  19 jan. 2002 

 Из романа "Морето, морето" на Айрис Мърдок – пасаж на стр. 50 май изразява и мои грижи: "Клетата Клемънт може да почака; всъщност, тя няма друг избор. На голямата битка на волите завинаги е сложен край. А аз седя тук и се чудя на себе си. Нима съм се отрекъл от магията и сложил оръжие, отказал съм се от работата си! Предаване на властта и окончателно преобразуване на магията в дух – това времето ще покаже". В моя случай "Клемънт" е двайсет години по-млада от разказвача. От мен би следвало да се очаква някаква форма на бащинско (едва ли не) смирение; знам, не е тъй; знам, смирението ми е роля, отесняваща от ден на ден заешка кожа. Никакъв край не ми се привижда в тази "битка на волите". Замълчаващия винаги ли го виждаме в неизгодна позиция? Ама наистина ли, като замълчаваш, си губиш любовта с момичето отсреща!

 Не ме интересува, казвам си, Re.; всъщност, безразлично ми е какво се случва с нея и около нея; интересът ми е към това как ще се промени моят живот, отношението ми към самодоволен тип мъже и жени, които досега съм изобикалял, странял съм или не съм пожелал компанията им, ни сладостите вследствие благосклонността им. Е, сега ми влезе в ума едно от точно тези "насекоми на успеха". Какъв дух, Боже мой! – нима точно този тип човеци не ми е амплоа, поприще, специалността?! И тази компютърна измислена анимация ми се представя за живия живот? Предизвиква ме! Ще почака за истинското сражение обаче; познавам се поне откъм тази страна, струва ми се: дълго ще кървя и неочаквано ще предприема онова, дето и мен самия ще изненада.

  Дъждовно тихо. Врабците, мокри, се пощят, подреждат с човчица крилца и пера; по клоните на липата срещу балкончето ми са се наредили като орехчета върху Коледна елха, а един едничък се отделил от ятото и кацнал върху парапета на балкончето ми, върти лъскави като мъниста оченца, асъл крадлив циганин, чака трошици... Любовен класически триъгълник, това ли ще да е! Третият, невидимият съм. Озадачава ме, че Re. спомена най-спокойно вероятността да ми гостува, да пием кафе у дома. Защо не, мисля си, ей тъй, излегнати в спалнята! Кафе, уиски, бадеми. За прегръдки и целувки късно ли е, не ми се мисли. Нали споменах, че не съм изкушен сексуално както преди! А не бих отказал... Хм! Какво искам всъщност?

  Може би ме вълнува ловуването за точно този сексуален партньор, и вече не върху познатия до днес терен – лична собственост, вид притежание, а за умна, интелигентна жена, която очевидно сега принадлежи другиму. Застрашен ли е самецът от моето – а и защо само моето – посегателство? Разбира се, че е застрашен. Нещата стоят по друг начин: не аз, онзи нахълта в завладяното от мен пространство, появи се с претенции, самоувереност като господар на положението. Щом плащал, щом поемал ангажимент, главоболия, разноски около тази жена, по думите му, които тя ми предава с кокетство на знойно момиче, това щяло да значи: оттук-нататък той дърпа конците, той поръчва музиката и прочие. Дали е така обаче?

  Телефонът ми звъни вече пет-шест пъти; изключвам, и отново набират... Досещам се кой ме търси... Уви, не е тя. Обажда се Надя, втората от двете мои самостоятелни от години дъщери, да ми каже, че утре ще ми гостува.

    
   21 jan. 2002 

  Човекът е много самотна вселена.

  22 jan. 2002

  Двете й последни послания по джиесемчето, което кажи-речи ми насила ми го беше подарила: "Благодаря от името на малкия! Благодаря и от мен! Много си мил. Обичам те особено, много особено!" (12:00 ч. на 21 януари) и "Мили, благодаря ти, че си бил с мен на този ден преди седем години, че ми помогна в много тежък период, че малкият не усети липсата на баща, но и за още много други неща". (11:05 ч. на 22 януари). Днес синчето навършва първите седем години. Опитвам се да удуша любовта си към тази жена, и колкото повече опитвам да я отдалеча чисто физически и от мислите си да я отскубна, толкова повече ми липсва. Не ми помага особено да я забравя. Като че ли фронт дели с онази част от мен, която воюва с мъжкото ми самолюбие. Защо са ми сантименталности в тези мразовити във всякакъв смисъл пловдивски дни и нощи?

    Виждаме се в учителската стая. Сами сме. Не знам, че е влязла; сепва ме гласът й:

  – Жоро, здравей!
    – Здравей! – гърбом към нея.
    – Жоро, какво става с теб? Защо не отговаряш на съобщенията? Малкият много се зарадва на твоя подарък.
  – Не съм част от празниците! – обръщам се, показвам й: – Виж какъв готин химикал ми подари вчера моята Надюша.
  – Хубав е. Много е хубав! – върти го из ръце.
  – А! – казвам. – Менте е. Но добре изглежда.
  – Можеше да ми звъннеш... – укорно.

  Казвам, че не се чувствам добре тези дни. Нещо подобно преди години ме е карало няколко дни наред да ходя на кварцови нагревки и да пия бирена мая. Може да ми се размине и този път. И изобщо, говоря, говоря, говоря, понеже ми е неловко. Гледа ме внимателно. Съвсем близичко до мен, усещам дъха й. Очарователна, заинтересувана от тъпотиите, които бъбря. Жена, която си знае цената! И хем благосклонна, хем като медицинска сестра учтива и уравновесена към мен, пациент на тази много специална клиника, където лекуват Любовта.

  Тръгвам си от учителската стая:

  – Пожелавам да си изкарате приятно тази вечер! – гърбом над главата си помахвам за довиждане.
  Излиза подире ми. Следва ме по килимената пътека във фоайето на втория етаж, а насреща се задава червенокосо моме, новак от началните даскалици. Червенокосата мимоходом ни оглежда. Установявам го с периферното си зрение. Същински крадец, заловен на местопрестъплението, се усетих. Отдалечавам се бързо-бързо и от двете. Свих по коридора, отключих моята класна стая. Все още объркан, сядам зад бюрцето. Въртя из ръце химикалката от дъщеря си, наум се моля: "Ах, само дано Re. не отвори внезапно вратата! Мили Боже мой, не искам, не искам точно сега да я видя в рамката на вратата предизвикателно хубава, по медицински угрижена за мен". Дали ако влезе, бих се удържал да не я прегръщам, галя, целувам?

  Описвам... Станало е преди три часа и нещо... Преди да се хвана да пиша, пуснах си мелодията от филма "Бодигард" с актьора, когото харесвам – Кевин Костнър, и Уитни Хюстън, капризната млада самка, която ловува. Май лично приемам тази преработена кънтри-мелодия, която влюбената посвещава на своя бодигард (пазителя на тялото й – буквално преведено от английски). Изпята със зноен, хем много сексуален подтекст ми звучи. И понеже Re. ми е споменавала, чувал съм го не само от нея, че откривала у мен излъчването на Кевин Костнър от филма, точно в празничната за момченцето й вечер, ще ми се да се напия, да се разкрещя, да се сбия с някого на живот и смърт.

  Разбира се, няма да сторя нито първото, нито второто, нито третото от тези три така необходими за мен в онзи момент работи. Най-много да си пусна още два-три пъти да се върти основната мелодия от филма с Кевин Костнър и Уитни. 

 Следва

Пловдив – европейска културна столица

Plovdiv, edited on 18 mar. 2023

Илюстрации:
- Младият Артур Шопенхауер (1788-1860).
- Снежният Пловдив през дълбоката зима.

–––

* Артур Шопенхауер. Цитат от негов трактат, вж. http://magnifisonz.com/2016/08/14/%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%83%D1%80-%D1%88%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%85%D0%B0%D1%83%D0%B5%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B8/ Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...