вторник, 29 август 2017 г.

Публицистика – МАГИЯТА НА ПИСАНЕТО

МАГИЯТА НА ПИСАНЕТО

    Чисти листове хартия, химикалка, чаша силно кафе, цигара и утринната свежест с тишината и трепета на изгряващия ден току над моето северно ориентирано, с изглед към Марица балконче, и аз – пред сгъваемата, удобна за писане походна маса. Какво повече е нужно за тези записки! Достатъчно ми е това вътрешно пространство, населено с образи и случки от преживяно и чуто през изтеклите дни, месеци, десетилетия; и като отправям поглед, т.е. вътрешното си (като у всеки човек) зрение, съзнанието уголемява изплували настроения и страст от миналото; и застават пред мен хора и събития, които като че само това чакат: да ги нарисувам, доколкото мога, с думи.

    Думите се подреждат от само себе си в стройни низи, в изречения и пасажи като ята от риби с блестяща ризница от люспи в необятната шир на океана, такива едни плашливи, а излъчващи енергия, своенравни, всякак склонни да се отклонят ту в една, ту в друга посока заради капризи на подсъзнанието. Аромат, шумове или звук, дреболия около мен е в състояние да ги изкуши и те внезапно изплуват пред учудените ми възхитени очи.

Пловдив – европейска културна столица 2019

Plovdiv, 30 avg. 2013 – edited 30 avg. 2017

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...