вторник, 5 март 2019 г.

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ*

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ (2.)

Спас Гърневски (1953)

ЯВЛЕНИЕТО ГЪРНЕВСКИ или ПОЕТЪТ АМФОРОВ

   Завършва задочно "Икономика и организация на труда" в УНСС . От обикновен работник се издига до биг директор. През 1992-1995 г. е шеф на пловдивската държавно печатница. Бил е и икономист в местното издателство "Христо Г. Данов". Кмет на Пловдив от ноември 1995 до ноември 1999 г., напорист, удобен за онези, които са на власт. Пътят му в политиката лъкатуши от местната Демократическа партия, след което с изящен флиг-флаг оказал се в Демократическата партия на печения политически играч Стефан Савов. После се вписва в нестройните редици на СДС, мотае се около Филип Димитров, но когато СДС започва да гълта вода, прехвърля дълбоките си симпатии към ярката фигура на друг ловък политически въжеиграч, Командира Костов и партията му ДСБ (Демократи за силна България); изключен от СДС, оказва се ръководител на партийната организация на Костовата партия в Пловдив. Да, обаче и Костовата партия гълта вода, и понеже всичко тече, всичко се мени, на изборите за Народно събрание от 26 март 2017 г. изненадващо за мнозина, но пак в неговия си стил и амбиции се оказва депутат на партията ГЕРБ.

  Ето го стила Гърневски-Амфоров: "Бях член на литературния клуб в Пловдив и написах стихотворението по повод 100-годишнина от рождението му". Били други времена и поетът излял съкровените си чувства в ода за другаря Георги Димитров. Възторженият Спас през годините ще напише за всичко, докоснало сърцето му – от сантиментални стихове за войника от Съветската армия навръх Бунарджика, през възхвала на всеки началник, който се изпречи на пътя му – от госсин Савов, край Командира Костов, та до именния ден на сегашния кмет на ГЕРБ в Пловдив Мамин Ванчо. Същественото е, че все е цамбуркал около персоните, от които е зависила кариерата му, но поривисто, без излишни скрупули зарязвал хора и партии, които до вчера превъзнасял и им посвещавал възторжени стихове. На Ивановден 2015 г. на сутрешната сесия на местния парламент поднася стих-честитка за здравето на любимия си кмет Иван Тотев и два местни футболни отбора с празнична молитва:

      Смили cе, Гоcподи, и дай cветовни, евpопейски,
      канали гребни, cпоpтни зали, cтадиони,
      cилно "Локо", cилен "Ботев",
      гpад-гpадина, гpад-позлата.
      Смили cе, Гоcподи, над кмета Тотев
      с още няколко мандата!

  Изобщо, слабост му е да си рецитира частушките – от възхвала (след завъртане с половин оборот Колелото на Историята) да минава към разрушителни дръзки идеи не само за вожда Георги Димитров и толкова любимата някога БКП. Показателна е Епопеята около паметника на съветския войник в Пловдив. Във вихъра на своята кампания за кандидат-кмет Амфоров се зарече, изберат ли го за кмет филибелии, да изчука каменния Альоша и да префасонира сиенитния войник на Бунарджика във формата на гигантска каменна бутилка – идеална реклама на американската фирма за газирана вода "Кока-кола".

 Според злите езици на Пловдив, броили до някое време прелитанията на поета от партия към партия, от вожд на вожд, преображенията му дотук са девет на брой. И навсякъде Гърневски-Амфоров е в първите редички – хвали или заклеймява, но е добре ориентиран кого да громи и пред чия икона да палне дебела владишка свещ.

  Следва

  Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, 3 mar. 2011 – edited by 5 mar. 2019 
–––
Продължение, бел.м., tisss.

СИЛНО ДА ЛЮБЯТ И ДА (се) МРАЗЯТ. ХАВИ!

Не плачи, майко, не тъжи, че станах ази хайдутин...

1847-1876

И мъже в хладни механи...
силно да любят и да (се) мразят...

Парламентарен живот. Тема: "Има ли живот в парламента"
ДВАМА ОТ ВИДА ПЕНДЖУЕК*

1. – Много си ни е харно заедно двамката!

2. – Ей, тарикат, теб не ща да те познавам!

Патриот е – душа дава 
за наука, за свобода; 
но не свойта душа, братя, 
а душата на народа! 
И секиму добро струва, 
само, знайте, за парата, 
като човек – що да прави? 
продава си и душата.

И е добър християнин:
не пропуща литургия;
но и в черква затуй ходи,
че черквата й търговия!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек – що да прави?
залага си и жената.

И е човек с добро сърце:
не оставя сиромаси;
но не той вас, братя, храни,
и вий него със трудът си!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек – що да прави?
изяда си и месата.
**


Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, 3 mar. 2011 – edited by 5 mar. 2019  
–––
* Пенджу-ек (от игра на табла: 5+1, в разг. реч се отнася за нисичък на ръст мъж.
** Сатирата "Патриот" е отпечатана за пръв път във вестник "Будилник" (1873 г.), по-късно – в сборника "Песни и стихотворения". Бел.м., tisss.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...