вторник, 4 август 2020 г.

ДВАМА ПРОСТИ БЪЛГАРИ СИ БЪБРЯТ ЗА ПОЛИТИКА

ДВАМА ПРОСТИ БЪЛГАРИ 
СИ БЪБРЯТ ЗА ПОЛИТИКА

  – Трезвен съм като кисела краставичка. Не са терзания това, а надежда, че нещо най-после и в България ще се промени към добро.

  – Забрави! Видя ли кой влиза в парламента при едни избори и кой от всичките идиоти ще направи промените?

  – Прогнозите са, за да те отчаят. Или им вярваш?

  – Добре де, ти виждаш ли някого, за когото си заслужава да се гласува? Като проценти не, ама като партии, дето влизат в парламента, да. Защото все още няма нов играч на хоризонта. Демек, няма за кого да се гласува.

  – Сегашните политически дружинки няма как да свършат промяната. Поне това е сигурно. Анджък в това е манипулацията – да си кажеш: Добре, бе, познатото зло все пак си го знаем, пази, Боже, от непознат някой нов тарикат! И си кютим, даже се питаме: Че що да ходя да гласувам, като нищо не мога да променя?

  – Добре де, ти виждаш ли някого, за когото си заслужава да се гласува? Аз засега не виждам.

  – И аз не виждам. Имай предвид, че чуждите посолства у нас в момента също си вършат работата.

  – Имам.

  – На тях статуквото им е супер изгодно. Едва ли ще допуснат елементарно да изгубят влияние в България и някоя нова политическа формация да им обърка игрите. Русия, която може би наред с еврейската държава Израел има най-опитна дипломация, работи почти скрито за обикновения българин, докато Щатската дипломация е като слон в стъкларски магазин – самонадеяна, надменна, и там всичко е налице. Най-реално, според мен, ГЕРБ ще си смени лидера и ще продължи да води държавата ни към унищожение. Колкото и странно да изглежда, мен в Русия ми е надеждата. Но и Руската дипломация вероятно ще си смени протежетата у нас. БСП, ПП Атака, особено Движението на Доган, ще им се наложи да заменят с нови играчи в политиката. За такива като мен и теб най-добре ще е от протестиращите да бъде излъчен Общ фронт. Не виждам друг изход. Един такъв нов политически играч ще обедини енергията от протестите срещу ГЕРБ и може да обърка плановете на чуждите емисари у нас и да им наложи да си преосмислят нещата.

  – И аз мисля като теб. Ако двете сили не си изберат нов играч… Все пак не са толкова тъпи да не виждат какво става.

  – Имаш предвид Русия и Щатите може би? Защото Евросъюзът едва ли ще си вдигне задника да сменя играчите си в нашия политически цирк. А за Турция на Ердоган даже и не ми се мисли. За нас, българските граждани, е шанс, че Турската дипломация си има проблеми на поне три фронта, между които най-горещият им дерт е отношенията им с Гърция. Гърците не са глупави, имат си стара стратегия и най-вероятно ще се възползват от Щатите и НАТО. Същите навлеци, чиито военни бази на Гръцка територия прогониха преди години.

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited by 4 avg. 2020*

Илюстрации:
- Два знакови персонажа от "Престъпление и наказание".
- Надежда за нацията са младите граждани на България.
–––
* На този ден през 1900 г. в Пазарджик се ражда Борис Дявола, моят предприемчив  и лют дядо, баща на майка ми Надежда, който не цепеше басма никому и беше серт характер, но типичният стопанин за мен. 
Борис Ненков Ангелов (1900-1972)
Бел.м., tisss.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1556.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1556.)     Не се плаши от локвата – душа и свят й е да те окаля! Празното тенеке вдига шум до небесата, но...